RAKKAUDEN TILOJA − KOHTI ITSENÄISYYDEN SUOMI 100 -JUHLAVUOTTA

AVAJAISET 14.2.2017!

Teatterimuseo keskittyy yhdessä kolmen muun museon kanssa rakkauden monimuotoiseen olemukseen itsenäisyyden juhlavuoteen huipentuvassa Rakkauden tiloja -hankkeessa. Usein itsenäisyyttä juhlitaan sotia muistellen, vaikka se on vain yksi näkökulma historiaan. Sitäkin näyttelykokonaisuudessa sivutaan, mutta se ei ole pääfokuksessa, vaan haluamme hankkeemme kautta muistuttaa rakkauden ja lähimmäisen rakkauden tärkeydestä yhteiskunnassa. Yhteinen tavoitteemme on ilon, toivon ja suvaitsevaisuuden lisääminen ihmisten keskuudessa. Sotahistorian sijaan haluamme esitellä rakkaushistoriaa, johon kaikki sukupolvet voivat tavalla tai toisella samaistua.

Museot esittelevät rakkautta omien erityisalojensa kautta. Miten rakkaus määritellään ja miten se museokokoelmissa ilmenee? Miten rakkautta voi dokumentoida? Mitä rakkaudella on tekemistä kulttuurin muodostumisen kautta? Kenellä on oikeus rakastaa? Teatterimuseon lisäksi mukana ovat Hotelli- ja ravintolamuseo, Lottamuseo ja Vantaan kaupunginmuseo.

Rakkauden tiloja -hankkeen museot katsovat suomalaisia rakkaustarinoita omista näkökulmistaan. Hotelli- ja ravintolamuseon näyttely kertoo rakkaudesta ravintolaympäristössä, oli sitten kyse rakkaudesta toiseen ihmiseen tai vaikkapa ruokaan. Lottamuseossa pohditaan lähimmäisen rakkautta kertomalla Suomen sodanaikaisista evakuoinneista auttajatahojen näkökulmasta. Teatterimuseo nostaa valokiilaan tunnettuja näytelmiä rakkaudesta ja koettaa löytää syitä, mitkä tekevät juuri kyseisistä tarinoista niin koskettavia ja ikuisia. Vantaan kaupunginmuseon näyttely keskittyy vantaalaisiin rakkaustarinoihin sekä niihin liittyviin paikkoihin ja esineisiin.

Teatterimuseo astuu Rakkauden tiloihin otsikolla Näytelty rakkaus. Lähestymme rakkautta hallitsevana tunnetilana, joka sekä voimauttaa, muuttaa maailmaa että tuhoaa. Rakkaus on kautta aikojen ollut näytelmäkirjallisuuden keskeinen, kaiken voittava ja kohtalonomainen teema. Tutkimme miten rakkaus – sen alku ja usko tulevaisuuteen tai jo kokeneemman ihmissuhteen voima ja merkitys elämässä – on siivittänyt esittäviä taiteita eri kulttuureissa ja eri aikoina. Suomalaisen kesäpäivän romantiikka kuvataan sekä teatterin että elokuvan kautta yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Kotimaiset poutapilvet kohtaavat näyttelyssä shakesperiaanisen mielikuvitusmaailman ja venäläisen draaman syvät sävyt. Seminaarein ja taiteilijatapaamisin syvennetään ja laajennetaan aihetta. Nuorille suunnatuissa työpajoissa käsittelemme rakkautta heidän elämässään, miten he sen käsittävät, mitä he siltä odottavat. Mihin rakkaus oikeuttaa?

Rakkauden tiloja -verkkosivuilla voi seurata hankkeen etenemistä ja näyttelyiden valmistumista sekä syventyä rakkausteemoihin. Hanke löytyy myös Facebookista sekä Twitteristä ja Instagramista.

Teatterimuseon Rakkauden tiloja -näyttelyn kummi on näyttelijä Krista Kosonen.

Rakkauden tiloja – Nautinnon nälkä (Hotelli- ja ravintolamuseo)
Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä -näyttely kertoo rakkaudesta ravintolaympäristössä, oli sitten kyse rakkaudesta toiseen ihmiseen tai vaikkapa ruokaan. Näyttelyssä voit tehdä matkan rakkauden tunnetilasta toiseen. Kävijä kohtaa nälän, kaipuun ja odotukset, ilon ja intohimon, nautinnon, täyttymyksen ja lohdun sekä ähkyn ja pettymyksen. Näyttely vetoaa katsojan tunteisiin ja tarjoaa vahvoja samaistumisen kokemuksia. Museokokoelmia hyödynnetään uudenlaisella, ennakkoluulottomalla tavalla. Näyttelyssä tuodaan vahvasti esille myös queer-näkökulmaa. Itsenäisessä Suomessa jokaisella on oikeus rakastaa. Näyttely toteutetaan yhdessä yleisön kanssa.

Rakkauden tiloja – Avaa sydämesi! (Lottamuseo)
Lottamuseon näyttelyssä Avaa sydämesi! pohditaan lähimmäisen rakkauden ja velvollisuuden suhdetta. Näyttelyssä kerrotaan Suomen sodanaikaisista evakuoinneista auttajatahojen näkökulmasta. Suomen huolto perustettiin Suomessa jatkosodan aikana vapaaehtoisten avustusjärjestöjen kattojärjestöksi. Näyttelyssä esitellään eri järjestöjen auttajatarinoita ja viedään kävijä apua tarvitsevien sielunmaisemiin lavastusten ja todellisuustaiteen avulla. Ihmisiä kannustetaan lähimmäisen rakkauteen nykypäivän yhteiskunnassa erilaisten tempausten ja museopalveluiden kautta. Lisäksi näyttelyn yhteyteen järjestetään mm. maahanmuuttajien integraatiota tukevia työpajoja, jotka toteutetaan yhteistyössä Vantaan seurakunnan kanssa.

Rakkauden tiloja – Tunteiden kiitotiellä (Vantaan kaupunginmuseo)
Vantaan kaupunginmuseon Tunteiden kiitotiellä -näyttely tarkastelee Vantaata kaupunkina, joka on mahdollistanut monenkirjavat rakkauden tunnetilat: onnen, ilon, surun ja epätoivon. Haluamme esitellä sellaista ihastumisen ja rakastumisen tunnetilaa, joka on yhteydessä yksilön elämänkaareen, identiteettiin ja ymmärrykseen elämästä. Näyttely tarjoaa myös luontevan mahdollisuuden eri-ikäisten ja -taustaisten kaupunkilaisten kohtaamiseen ja toistensa ymmärtämiseen, sukupolvet ylittäviin tunnetiloihin.

Lisätiedot:

Museonjohtaja Raija-Liisa Seilo (puh. 040 827 9597, raija-liisa.seilo[at]teatterimuseo.fi)
Tiedottaja Ilona Kemppainen (puh. 0400 286 177, ilona.kemppainen[at]teatterimuseo.fi)

Hotelli- ja ravintolamuseo
Lottamuseo