TEATTERIMUSEON UUTISARKISTO 2010

29.12.2010
ARKISTONHOITAJA TEATTERIMUSEOON

Teatterimuseo on Helsingin Kaapelitehtaalla toimiva valtakunnallinen esittävän taiteen erikoismuseo. Museon arkisto toimii alansa keskeisenä erikoisarkistona, johon kuuluvat henkilö- ja yhteisöarkistojen lisäksi valokuvakokoelma, audiovisuaalinen arkisto, käsiohjelma-, juliste- ja lehtileikekokoelmat.

Teatterimuseo etsii työyhteisöönsä 1. helmikuuta 2011 tai sopimuksen mukaan alkaen ARKISTONHOITAJAA

Arkistonhoitaja vastaa Teatterimuseon arkiston kehittämisestä. Hänen tehtäviinsä kuuluu luovutusten vastaanoton, järjestämisen ja kuvailun lisäksi kokoelmatietokannan kehittäminen sekä digitoinnin suunnittelu ja toteuttaminen. Hän osallistuu tieto- ja kuvapalveluun sekä näyttelyprojekteihin.

Edellytämme soveltuvaa korkeakoulututkintoa ja arkistonhoitotutkintoa tai vastaavaa sekä kokemusta arkistotyöstä. Eduksi katsotaan tietotekninen osaaminen, valokuva- ja nauhoiteaineistojen luettelointikokemus sekä teatterin ja teatterintutkimuksen tuntemus.

Palkkaus määräytyy museoita koskevan työehtosopimuksen mukaan.

Tiedustelut museonjohtaja Helena Kallio p. 0207 961 677.

Hakemukset 21.1. mennessä otsikolla ”Arkistonhoitaja” osoitteeseen:
Teatterimuseon säätiö, Tallberginkatu 1/73, 00180 Helsinki tai helena.kallio@teatterimuseo.fi.

21.12.2010
VOIMA JA LUMO -VERKKONÄYTTELY TÄYDENTÄÄ BACKSTAGEA

Backstage-näyttely täydentyy pala palalta. Nyt on valmistunut verkkonäyttely Voima ja lumo – kohtauksia historian näyttämöiltä, joka tarkastelee Suomen teatterihistoriaa 1700-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Voima ja lumo -verkkonäyttely on aluksi nähtävillä Backstage-näyttelyssä, mutta siirretään ensi vuonna museon verkkosivuille kaikkien nähtäväksi.

Voima ja lumo -verkkonäyttelyssä tutustutaan kohtaus kohtaukselta taiteeseen ja viihteeseen, yleisöön ja yhteiskunnan ilmiöihin, teatterin voimaan ja lumoon kautta aikojen. Näyttämölle astuvat sekä eri tavoin tärkeät teatterit, ohjaajat ja teatterivaikuttajat että aikaansa peilaavat ohjelmistot.

Suomen- ja ruotsinkielinen näyttely pohjautuu Teatterimuseon entiseen pysyvään näyttelyyn (19992010) ja siihen sisältyneeseen runsaaseen arkistomateriaaliin, aina ilmaisurikkaista esityskuvista vuosisatojen takaisiin julisteisiin ja muistoja henkiviin taltiointeihin.

Suunnittelu ja käsikirjoitus: Katarina Lindholm, Pentti Paavolainen
Tekninen toteutus: Harri Haahkala

7.12.2010
JOULULOMAPELEISTÄ VAUHTIA LOMANVIETTOON

Teatterimuseon joululomapelit pyörähtävät käyntiin heti joulunpyhien jälkeen. Pelejä pelataan 28.–30.12. ja 4.–7.1. nonstoppina klo 12–14. Mukaan voit tulla oman aikataulusi mukaan, mutta kuitenkin viimeistään kello 13.30.

“Lumiukko seisoo ulkona, koska sulaisi Teatterimuseon valonheitinten lämmössä. Lumiukko haluaisi kuitenkin tietää, mitä kaikkea teatterissa voi tehdä. Öisin se lentelee Teatterimuseon ikkunoiden takana, mutta museo on kiinni ja sisään ei näy. Lumiukko on kirjoittanut joululomapelin pelaajille kirjeen, jossa hän pyytää heiltä apua. Jospa pelaajat kokeilisivat kaikkea hänen puolestaan!”

7.12.2010
SATUPÄIVÄN SISÄÄNPÄÄSYTARJOUS

Perjantaina 10.12. vietetään Satupäivää. Päivän kunniaksi Teatterimuseossa on sisäänpääsytarjous: perjantaina kello 13–16 yksi aikuinen maksavan lapsen mukana ilmaiseksi! Tervetuloa kirjoittamaan ja esittämään omat satusi Teatterimuseon näyttämöille! Lue lisää Satupäivästä Suomen Teatterit ry:n sivuilta.

25.10.2010
TEATTERIMUSEO KIRJAMESSUILLA

Teatterimuseo osallistuu kirjamessuille Kaapelitehtaan yhteisellä osastolla. Mukana ovat Tanssiteatteri Hurjaruuth, Improvisaatioteatteri Stella Polaris ja Zodiak – Uuden tanssin keskus. Tervetuloa osastolle 6m27!

Teatterimuseon vuonna 2009 julkaisema ja Reija Hirvikosken toimittama kirja Puvut, Pirjo Valinen valittiin Museojulkaisu-kilpailun finaaliin. Voittajan kuuden finalistin joukosta valitsee Kirsi Piha. Kilpailun voittaja julkistetaan kirjamessuilla perjantaina 29.10. klo 13.30 Eino Leino -lavalla. Lue lisää täältä.

25.10.2010
TÄMÄN VUODEN HORROR-PELISSÄ SEIKKAILEE MUISTIHÄIRIÖINEN KUMMITUS

Teatterin Kummituksen muisti pätkii. Hän ei enää muista miten teatteriesitys syntyy. Mitä kaikkea ja kenen työpanosta siihen tarvitaan? Kummitus tarvitsee apuasi! Olisitko sinä lavastaja vai pukusuunnittelija, ohjaisitko valoja vai astuisitko näyttämölle?

Pelissä tutustutaan Teatterimuseon uuteen pysyvään Backstage-näyttelyyn ja sen kokeilupisteisiin.

Horror-pelit Teatterimuseossa 30.–31.10. ja 6.–7.11. klo 14–16. Pääsylipun hinnalla: aikuiset 6 €, lapset, koululaiset ja eläkeläiset 4 €, yksi alle 15-vuotias aikuisen mukana ilmaiseksi.

Peli pyörii nonstoppina ja mukaan voi tulla oman aikataulun mukaan, kuitenkin viimeistään klo 15.30. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

11.10.
TEATTERIMUSEO MUKANA LOKAVIIKOILLA

Teatterimuseo on mukana syyslomaviikolla järjestettävillä nuorisofestari Lokaviikoilla. Torstaina 14.10. ja perjantaina 15.10. nuoret pääsevät ohjatusti tutustumaan museon uuteen pysyvään Backstage-näyttelyyn ja sen kokeilupisteisiin.

Milloin: 14. ja 15.10. klo 12–15, nonstoppina, sisään kuitenkin viimeistään 14.30.
Kenelle: 10–17-vuotiaille
Mitä maksaa: Ilmainen sisäänpääsy, ei ennakkoilmoittautumista
Missä: Teatterimuseo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
www.lokaviikot.fi

8.10.
BACKSTAGE-NÄYTTELY ON AVATTU

Mistä esitykset on tehty ja mitä niihin tarvitaan? Mitä pukusuunnittelija tai lavastaja tekee? Mitä esittäjän työ oikeastaan on? Vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi lokakuusta alkaen etsiä Backstagelta Teatterimuseosta.

Teatterimuseon uusi pysyvä näyttely Backstage avataan yleisölle perjantaina 8. lokakuuta. Backstagella kävijät pääsevät kurkistamaan näyttämön taakse, maailmaan, joka on useille tuntematon. Näyttelyssä tarkastellaan esittäviä taiteita suomalaisten esimerkkien kautta. Esillä on teatteripukuja, lavastuspienoismalleja ja rekvisiittaa – teatterin historiaa ja tunnelmaa lähietäisyydellä.

Backstagella näyttelyvieras saa halutessaan ottaa pääroolin. Lukuisissa kokeilupisteissä pääsee itse tekemään, oivaltamaan ja kokemaan esittämisen jännityksen ja ilon. Dubbauskaraokessa saa antaa oman äänensä elokuvanäyttelijöille. Ulkomuotonsa muuttaminen onnistuu vartalonmuokkausvaatteilla tai liittämällä omat kasvonsa esitysvalokuvaan Muodonmuutos-pelissä. Pienoismallien avulla voi testailla erilaisia valotilanteita tai lavastevaihtoja ja Sinistudiossa kuvata omat uutiset. Tunteet pelissä -kohtaukset on kuvattu kahden ammattinäyttelijän kanssa etukäteen, kolmannen rooliin astuu näyttelyvieras. Kävijöiden vallattavissa on kaksi näyttämöä: perinteinen kurkistusluukkunäyttämö ja moderni estradi valolaitteineen ja vaatevarastoineen.

Erilaiset epäviralliset ja julkiselta näkymättömät kääntöpuolet innoittavat mieltä ja mielikuvitusta. Teatterin kääntöpuolella – näyttämön takana – puvustossa ja kulissi- sekä rekvisiittavarastossa on kiehtovaa liikuskella. Esiripun suojissa tapaa toisiinsa kuulumattomien lavastekappaleiden rinnakkaiseloa: kuusi, baaritiski, hevonen ja ruumisarkku sulassa sovussa, vaatteita rekeissä, suljettuja ovia… Kaikki tuntuu olevan mahdollista.

Takatilan maailmassa on jotain rosoista ja viimeistelemätöntä. Tätä tunnelmaa tavoitellaan Teatterimuseon uudessa, pysyvässä Backstage-näyttelykokonaisuudessa. Näyttely johdattaa näyttämön taakse katsomaan mistä esittämisessä ja teatterissa on kyse ja mitä on esittäjän työ.

Backstagen syntyä on innoittanut ajatus siitä, että ihminen on homo ludens tai homo performansis. Teatteri perustuu ihmiselle lajityypilliseen haluun ja tarpeeseen asettautua esiintymään tai vastaavasti asettautua katsomaan ja kuuntelemaan. Backstage tuo esille esittämisen kulttuurisen moninaisuuden. Esittämisen kulttuurisessa kirjossa pelisäännöt ja konventiot muuttuvat ajan ja paikan mukaan.

Vaikka eri kulttuureissa esittäminen toteutuu eri tavoin, ovat taustalla olevat lähtökohdat samankaltaisia. Esittäjän työn jäljillä -kuvaessee haastaa katsojan miettimään erilaisia esittämisen tapoja ja rohkaisee kokeilemaan itse.

Kokoelmiemme puvut ja pienoismallit johdattavat suomalaisen teatterin kaksikieliseen historiaan ja monimieliseen nykyisyyteen. Vanhimmat näytteillä olevat aarteet ovat Ida Aalbergin ja Axel Ahlbergin Suomalaisen Teatterin aikaiset rooliasut 1800-luvun lopulta. Näyttämön magiikkaa tihkuvat puvut ja yksilöllisesti räätälöidyin kuituvaloin valaistut pienoismallit kertovat teatterin visuaalisesta moninaisuudesta. Suomalaiset näyttelijät ja näytelmät esittäytyvät näyttelyn kuvakavalkadeissa.

Kävijäpalautteen mukaan parasta Teatterimuseossa on näyttelytilan toiminnallisuus, mahdollisuus päästä itse näyttämölle tai käyttämään valoja ja ääniä. Teatterin ominaishaju ja käsin kosketeltava tunnelma erottavat Teatterimuseon perinteisestä museosta. Tätä teatterin ja toiminnan tuoksinaa uusi näyttely entisestään vahvistaa.

Tervetuloa!

22.6.
UUSI AUDIOVISUAALISEN ARKISTON SOPIMUS

Uusi teatteriesitysten tallenteiden vastaanottoa, tallentamista, kopiointia ja käyttöä koskeva sopimus on allekirjoitettu.

Teatterimuseon säätiö on yhteistyössä Suomen Näyttelijäliitto – Finlands Skådespelarförbund ry:n, TeMe – Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry:n ja Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry:n kanssa päivittänyt teatteriesitysten tallenteiden vastaanottoa, tallentamista, kopiointia ja käyttöä koskevaa sopimusta. Uusi sopimus vastaa nykyistä esitystaltiointien saavutettavuuteen liittyvää tarvetta ja tilannetta. Sopimuksen ovat yllä mainittujen liittojen lisäksi allekirjoittaneet CEFISTO Centralförbundet för Finlands Svenska Teaterorganisationer rf, Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy, SUNKLO – Suomen Näytelmäkirjailijaliitto – Finlands Dramatikerförbund ry, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry, Suomen Muusikkojen Liitto ry ja Teatterikeskus ry – Teatercentrum rf.

Teatterimuseo tekee esitystaltiointeja, tallentaa niitä, luetteloi, konservoi, digitoi ja hoitaa pitkäaikaissäilytyksen. Teatterimuseon audiovisuaalisen arkiston päämääränä on varmistaa kansallisen audiovisuaalisen perinnön säilyminen ja luoda kattava ja edustava kokonaisuus suomalaisen teatterin tallenteista. Hetkeen katoavan taiteen menneisyys on läsnä tässä hetkessä esineiden, valokuvien ja asiakirjojen, kertomusten ja muistelmien kautta. Muisti ei kuitenkaan ole pelkästään kirjallinen, se on myös suullinen ja audiovisuaalinen.

Uusi sopimus on merkittävä askel kulttuuriperinnön saavutettavuuteen liittyvissä kysymyksissä. Teatterimuseo näkee esitystaltioinnit arvokkaana teatteriperintönä, ei viihdeteollisuutena tai tuotteena. Audiovisuaalisia tallenteita katsova tutkija, aineistoja opetustyössään hyödyntävä opettaja tai museon näyttelyssä näytteisiin tutustuva katsoja ei ole kuluttaja, vaan perinnöstä kiinnostunut kansalainen.

Suomen Näyttelijäliitto ry:n puheenjohtaja Mikko Hänninen on tyytyväinen uuteen sopimukseen: ”Me näyttelijät koemme tärkeäksi teatteriesitysten taltioinnin, ettei tämä meidän tuuleen kirjoitettu taiteemme esiripun laskeutuessa viimeisen esityksen jälkeen kokonaan katoa, vaan siitä jää jälki, audiovisuaalinen muistiinpano rikastuttamaan teatterin historiaa. Taltioinnin on osaltamme mahdollistanut se, että luotamme Teatterimuseon toimivan vastuullisesti ja luotettavasti. Taltioinnit on helposti löydettävissä, mutta pysyvät silti niille tarkoitetussa käytössä. Museosta ei johda suoraa linjaa Youtubeen.”

7.6.
MUSEO SULJETTU 7.6.–7.10.
Kesän ja alkusyksyn aikana Teatterimuseoon tehdään uusi pysyvä näyttely BACKSTAGE. Museo on suljettu rakennustöiden vuoksi 7.6.—7.10.2010.

27.5.
UUSI VERKKONÄYTTELY

Tänään juhlitaan uuden verkkonäyttelymme Voiman vuodet – tasapainottelua Tampereen Työväen Teatterissa 1919–1935 avajaisia! Verkkonäyttelyssä tarkastellaan aatteellisen ja viihteellisen ohjelmiston merkityksiä työväenteatterissa. Näyttelyn aineistokeskeisen tarkastelun on mahdollistanut TTT:n Teatterimuseolle vuonna 2007 lahjoittama laaja valokuva-arkisto, josta on valikoitu parisataa ilmaisuvoimaista esitys- ja roolikuvaa. Suurin osa valokuvista on nyt ensimmäistä kertaa tuotu esiin kokoelmien kätköistä ja asetettu uusiin kehyksiin. Verkkonäyttelyn on suunnitellut ja käsikirjoittanut Katarina Lindholm. Teknisestä toteutuksesta vastaa Mikko Ikonen.

11.5.
KANSAINVÄLINEN MUSEOPÄIVÄ TIISTAINA 18.5.
Tutustu Kansainvälisenä museopäivänä ilmaiseksi Teatterimuseon näyttelyihin. Vapaa pääsy koko päivän (klo 11—18). Lämpimästi tervetuloa!

3.5.
ÄITIENPÄIVÄNÄ MUSEOON!
Teatterimuseo tarjoaa sunnuntaina 9.5. kaikille äideille ja äidinmielisille ilmaisen sisäänpääsyn näyttelyyn.

13.4.
KANSAINVÄLISENÄ TANSSIN PÄIVÄNÄ VAPAA PÄÄSY

Teatterimuseo juhlistaa Kansainvälistä tanssin päivää 29.4. ilmaisella sisäänpääsyllä näyttelyihin (klo 11—18).

19.3.
HELENA KALLIO TEATTERIMUSEON JOHTAJAKSI

Teatterimuseo on valinnut museonjohtajaksi teatteritaiteen maisteri Helena Kallion. Kallio aloittaa työnsä 1.8.2010, jolloin nykyinen museonjohtaja Hanna-Leena Helavuori siirtyy Teatterin tiedotuskeskuksen johtajaksi.

Kalliolla on monipuolinen työkokemus teatterin eri osa-alueilta ja toiminnallisten menetelmien erityisosaamista. Hän on toiminut näyttelijänä, ohjaajana ja opettajana sekä dramaturgin ja käsikirjoittajan tehtävissä. Teatterialan käytäntöön suuntautuvissa jatko-opinnoissaan Kallio on perehtynyt psykodraamaan ja ryhmänohjaamiseen sekä kehittänyt ruumiinfenomenologista, feminististä ja sukupuolikriittistä teatterintutkimusta. Artikkeleissaan Kallio on haastatellut näyttelijöitä ja ohjaajia ja kirjoittanut näyttelijäntyön sukupuolittumisesta, teatterin työetiikasta ja ohjaajan vallasta. Opettajana Teatterikorkeakoulussa, Uppsalan ja Helsingin yliopistossa ja muissa yhteisöissä Kallio on yhdistänyt kokemuksellisia ja teoreettisia työtapoja. Kallion valinnalla Teatterimuseo vahvistaa edelleen painopistealuettaan teatterikasvatusta ja jatkaa tekijämuistin huomioimista teatteriperimässämme.

12.3.
ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY 20.3. JA 27.3.
Teatterimuseo juhlistaa lauantaina 20.3. Kansainvälistä lastenteatteripäivää ja lauantaina 27.3. Maailman teatteripäivää ilmaisella sisäänpääsyllä näyttelyihin. Avoinna ovat pysyvät näyttelyt Voima ja lumo, Arkadia-teatteri ja Teatterin ullakko. Tervetuloa!

2.3.
PÄÄSYLIPPUTARJOUKSIA!
Jos vierailet Suomen valokuvataiteen museossa, käy ihmeessä kurkistamassa myös Teatterimuseoon! Suomen valokuvataiteen museovierailun yhteydessä saat tänä keväänä Teatterimuseon pääsylipun alennettuun hintaan 4/2 € (ovh. 6/3 €). Tarjous on voimassa 2.3.—6.6.2010.

Improvisaatioteatteri Stella Polariksen lipulla pääset tänä keväänä tutustumaan Teatterimuseoon esityspäivänä täysin ilmaiseksi! Stellan esityskausi alkaa keskiviikkona  3.3. ja päättyy lauantaina 10.4. Katso tarkat esityspäivät täältä.

10.2.
TULOSSA: SALAPOLIISIPELIT 23.-26.2.
Talvilomaviikolla tarvitaan jälleen salapoliisien apua. Etsivätoimisto Kissa & Kissa on tassuttomana uuden mysteerin edessä! Keksijältä karannut Metamorfoosi-muodonmuutoskone on sekoittanut näytelmät, näyttelijät, lavastukset ja puvustukset. Kone on löydettävä! Lue lisää.

4.2.
Best

BEST OF HELSINKI AWARDS 2010
Teatterimuseo on valittu Best of Helsinki awards-ehdokkaaksi sarjassa “Best family resort and fun / Paras perhekohde”. Kilpailun järjestää Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto ja sen tarkoituksena on esitellä kohteita, jotka edustavat alansa persoonallista parhaimmistoa ja kuvaavat eri tapoja nauttia Helsingistä. Äänestysaika on lokakuun loppuun asti. Voittajat julkistetaan ja palkitaan matkailun omilla ”oscareilla” marraskuussa järjestettävässä gaalassa.

Tutustu kilpailuun ja äänestä suosikkiasi.

19.1.
TEATTERIKERHO STARTTAA

Tänään alkaa Teatterikerhon kevätkausi. Mukaan mahtuu sekä uudet että vanhat teatterikärpäsen puremat 9-13-vuotiaat. Kerho kokoontuu kevään aikana 12 kertaa. Kausi huipentuu omaan esitykseen!

Katso lisätietoja.

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki