TEATTERIMUSEON UUTISARKISTO 2011

22.12.2011
JOULUN JA VUODENVAIHTEEN AUKIOLOAJAT

Teatterimuseon näyttelyt ovat avoinna välipäivinä ja loppiaisen alla lähes tavalliseen tapaan. Näyttelyt ovat suljettuina 23.–25.12. ja 31.12.–1.1. Joululomalla museolla pääsee pelaamaan Joululomapelejä 27.–30.12. ja 3.–5.1. klo 12–14. Hyvää joulua ja oikein onnellista tulevaa vuotta!

22.12.2011
JOULULOMAPELIT TEATTERIMUSEOSSA

Lumetontakin joululomaa piristää vierailu Teatterimuseon Joululomapeleissä välipäivinä ja loppiaisen alla. Tämänvuotisissa peleissä opastetaan eläkkeelle siirtyvää joulukuusta. Mitä se voisi tehdä, kun joulukoristeet on riisuttu sen oksilta ja pakattu odottamaan seuraavaa joulua? Joululomapelit Teatterimuseossa 27.–30.12. ja 3.–5.1. klo 12–14. Peli pyörii nonstoppina ja mukaan voi tulla oman aikataulun mukaan, kuitenkin viimeistään klo 13.30. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Tervetuloa!

12.12.2011
PQ 2011 VIELÄ KERRAN KESKIVIIKKOVIERAAT-SEMINAARISSA

Keskiviikkovieraat-seminaarisarjassa saamme Teatterimuseoon vieraiksi Suomen Oistat-keskuksen ja Prahan Quadriennaalin osallistujia. Kansainvälinen skenografianäyttely Prahan quadriennaali järjestettiin kesällä 2011. Suomen ammattilaisosaston ohjelmassa oli myös lyhyitä presentaatioita näyttämötaiteen suunnittelijoiden työstä ja sen prosesseista. Nyt Suomen Oistat-keskus uusii osan näistä presentaatioista Teatterimuseon Keskiviikkovieraat-seminaarisarjassa. Lue ohjelma täältä.

15.11.2011
TEATTERIMUSEON PUHELINJÄRJESTELMÄN ASENNUS AIHEUTTAA KATKOJA PUHELINLIIKENTEESEEN

Teatterimuseo vaihtaa puhelinjärjestelmää. Vaihtoon liittyviä asennuksia tehdään maanantaina 28.11. Asennus aiheuttaa aamupäivällä katkoja puhelinliikenteeseen. Mikäli et tavoita museolaisia puhelimitse, ole hyvä ja lähetä sähköpostia.

Myös internet-palvelintamme tullaan päivittämään viikolla 47. Päivitys aiheuttaa käyttökatkoksen, jonka aikana museon www-sivut eivät toimi. Sähköpostit toimivat päivitystenkin aikana normaalisti.

Pahoittelemme häiriöitä.

11.11.2011
ISÄNPÄIVÄNÄ ISÄT JA ISÄNMIELISET ILMAISEKSI TEATTERIMUSEOON!

Teatterimuseo onnittelee kaikkia isiä, isoisiä ja isoisoisiä ja tarjoaa isille ja tasapuolisuuden vuoksi myös kaikille isänmielisille ilmaisen sisäänpääsyn museon näyttelyihin isänpäivänä sunnuntaina 13.11.2011. Museo on tuolloin avoinna klo 11–18. Avoinna ovat pysyvät näyttelyt Backstage, Arkadia-teatteri ja Teatterin ullakko sekä juuri Helsingin vuoden 2011 kulttuuripalkinnolla palkitun valokuvataiteilija Stefan Bremerin teatterivalokuvien näyttely Best of ja lavastaja Eeva Ijäksen näyttely Ilolla. Tervetuloa!

26.10.2011
EEVA IJÄKSEN NÄYTTELY ILOLLA AVAUTUU

Lavastaja Eeva Ijäksen näyttely Ilolla avautuu yleisölle perjantaina 28. lokakuuta. Ijäs on 25 vuoden ajan tehnyt KOM-teatterissa yhteistyötä ohjaaja Pekka Milonoffin kanssa. Ilolla-näyttely esittelee työparin vuosien varrella luomaa ainutlaatuista teatterikieltä. Näyttely myös juhlistaa tänä vuonna 40 vuotta täyttävää KOM-teatteria. Lue lisää täältä!

26.10.2011
HORROR-PELIT OVAT TAAS TÄÄLLÄ!

Arka lepakko pelkää Halloweenia, vaikka sen pitäisi olla juhlan päätähti. Miten juhlavalmistelut etenevät? Tule mukaan koko perheen seikkailuun Teatterimuseoon auttamaan lepakkoa rohkaisemaan mielensä. Horror-pelissä tutustutaan museoon ja näyttelyiden kokeilupisteisiin. Lue lisää Aran Lepakon pulmasta täältä!

Horror-pelit Teatterimuseossa 29.–30.10. ja 5.–6.11. klo 14–16. Pääsylipun hinnalla: aikuiset 6 €, lapset, koululaiset ja eläkeläiset 4 €, yksi alle 15-vuotias aikuisen mukana ilmaiseksi. Peli pyörii nonstoppina ja mukaan voi tulla oman aikataulun mukaan, kuitenkin viimeistään klo 15.30. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

14.10.2011
SATUPÄIVÄN PÄÄJUHLA 18.10. TEATTERIMUSEOSSA

Valtakunnallista Satupäivää vietetään jo neljättä kertaa, tänä vuonna Sadun nimipäivänä tiistaina 18.10. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja museoissa ympäri maan. Satupäivän päätapahtuma järjestetään Teatterimuseossa. Museo on silloin koko päivän tulvillaan satua ja tapahtumia. Klo 12–18 museossa on avoimet ovet, sadunlukua, teatterikerhon avoimet harjoitukset sekä illan päätteeksi paneelikeskustelu. Lue lisää Satupäivän nettisivuilta.

24.8.2011
TAITEIDEN YÖ TEATTERIMUSEOSSA

Taiteiden yötä vietetään perjantaina 26.8. Kaapelitehdas on koko illan ajan täynnä erilaista toimintaa! Teatterimuseossa on avoimet ovet ja ilmainen sisäänpääsy kello 17 – 21. Tule tutustumaan näyttelyihimme ja kokeilemaan esiintymistä näyttämöillämme. Kokeilupisteissä voit esimerkiksi esiintyä sinistudiossa, kokeilla liikkumista ja tanssimista raskaissa säkkikangaspuvuissa tai dubata elokuvaa. Pysyvien näyttelyiden lisäksi avoinna on Marjo Levlinin näyttely Humpuukiteltta ja Musta Kabinetti. Museokaupassa kolmen museon yhteinen ale-pöytä. Tule tekemään löytöjä! Tietoa muusta Kaapelitehtaan ohjelmasta löydät täältä. Tervetuloa!

17.8.2011
HUMPUUKITELTTA JA MUSTA KABINETTI AVAA VAIHTUVIEN NÄYTTELYIDEN SYYSKAUDEN

Keskiviikkona 24.8. Teatterimuseon Studioissa avautuu yleisölle kuvataiteilija Marjo Levlinin näyttely Humpuukiteltta ja Musta Kabinetti. Liikkuvia kuvia ja tilateoksia yhdistävä näyttely on koottu autiosta talosta löytyneistä Louis Billingille kuuluneista esineistä. Näyttelyn videoteokset Taikurin Varjo ja Humbug sekä ääniteos Valkoisen Sheikin esitys (2010) ovat syntyneet sattuman ja mustan kabinetin esittäjän innoittamina. Näyttely on avoinna 9.10. saakka. Lue lisää näyttelystä täältä.

Louis Billing (1888–1980) toimi sirkusalalla koko elämänsä. Hän kiersi Suomea vuodesta 1915 mm. Knut Lindbergin sirkuksen mukana. Billingillä oli oma ampumarata ja karuselli. Vuonna 1935 hän alkoi esittää mustaa kabinettia Jaffu Sariolan ohjelmassa ja esiintyi Valkoisena Sheikkinä myös Linnanmäellä.

Marjo Levlin on monipuolisia tekniikoita työssään hyödyntävä helsinkiläinen kuvataiteilija. www.marjolevlin.fi

23.6.2011
OMA KUVA − FANTASIAA TEATTERIMUSEOSSA

Teatterimuseon Kinossa avautuu 5.7. valokuvanäyttely Oma kuva – Fantasiaa Teatterimuseossa. Helsingin Taiteilijaseuran Taiteen perus-opetuksen pilottikurssilaiset kuvasivat itseään ja toisiaan erilaisissa rooliasuissa Teatterimuseossa. Tuloksena on värikäs ja vaihteleva näyttely, joka käsittelee taiteilijan identiteettiä ja rooleja. Näyttely on avoinna 14.8. saakka.

Helsingin Taiteilijaseura aloitti syksyllä 2010 aikuisopiskelijoille tarkoitetun kolmevuotisen kuvataiteen perusopetuksen pilottiopetusohjelman. Oma kuva -näyttelyn työt ovat koulutusohjelman opiskelijoiden töitä. Valokuvat on otettu Teatterimuseon tiloissa kurssin opettajan, kuvataiteilija, valokuvaaja Sirkku Ala-Harjan johdolla. Opiskelijoiden käytössä oli Teatterimuseon koko tarpeisto ja tilat erilaisine valaistuksineen.

Kamerat tallensivat omakuvia, joissa kurssilaiset toimivat toistensa assistentteina ja malleina. Kuvissa on myös nopeasti vaihtuvia tilanteita ja museon salaperäistä miljöötä. Lopputuloksena on hyvin erilaisia töitä, jotka kertovat taiteilijan identiteetin rakentumisesta ja vuorovaikutuksesta ympäristön kanssa. Identiteetit, roolit, omakuvat ja vuorovaikutustilanteet ovat eläviä ja muuttuvia. Osa on kristallinkirkkaita ja teräviä, osa usvaisia häivähdyksiä toisesta maailmasta. On kerronnallisesti eteneviä sarjoja ja yksittäisiä pysäytettyjä hetkiä, hiljaisuutta ja hälinää.

Jokainen seitsemästätoista opiskelijasta on koostanut näyttelyyn yhden kuvakollaasin, joiden muodostama kokonaisuus on liikkeessä ja dynaami-nen. Selkeä vuorottelee vaikutelmien kanssa ja suunnitelmallisuus sat-tuman kanssa. Ihminen ja hänen erilaiset roolinsa ovat nähtävillä sekä yksin että osana muiden ihmisten ja heidän rooliensa muodostamaa joukkoa.

15.6.2011
MÄÄRÄAIKAINEN MUSEOMESTARI TEATTERIMUSEOON

Teatterimuseo on valtakunnallinen esittävän taiteen, erityisesti teatterin ja tanssin erikoismuseo ja tietokeskus, jonka yhteistyöverkon muodostaa teatterin kenttä. Teatterimuseon painopistealue on teatterikasvatus. Museon pysyvä Backstage-näyttelykokonaisuus johdattaa lukuisine kokeilupisteineen kulissien taakse tutustumaan esittävän taiteen eri ammatteihin. Museo järjestää myös vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä sekä kiertonäyttelyitä. Museolla on laajat esinekokoelmat ja arkisto. Teatterimuseon toimintaa esitellään kotisivuilla www.teatterimuseo.fi

Etsimme
MÄÄRÄAIKAISTA MUSEOMESTARIA

vakituisen museomestarimme opintojen ajalle 22.8.2011−31.5.2013.

Museomestari vastaa museon näyttelyiden rakentamisesta ja näyttelytekniikasta sekä niihin liittyvistä hankinnoista. Työhön kuuluu myös näyttelyiden huolto ja kiertonäyttelyihin liittyvät tehtävät, kokoelmien säilytyksestä vastaaminen, varastologistiikka, esinekuljetukset sekä varastojen olosuhteiden tarkkailuun ja kiinteistöhuoltoon liittyvät ylläpitotehtävät.

Työn menestyksellinen suorittaminen edellyttää vankkaa ammatillista osaamista, organisointi- ja yhteistyökykyä sekä joustavuutta, ATK-taitoja ja AV-tekniikan hallintaa sekä vähintään BC-ajokorttia. Tehtävään vaaditaan museomestarin koulutus tai muu soveltuva koulutus ja/tai työkokemus museo- tai teatterialalta.

Palkkaus määräytyy yksityisten museoiden sopimuksen mukaan. Peruspalkka on 1757,14€/kk, minkä lisäksi maksetaan kokemuksesta riippuen mahdollista henkilökohtaista palkanlisää. Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen pyydetään lähettämään sähköpostitse 5.8. mennessä osoitteeseen helena.kallio@teatterimuseo.fi

Kutsumme hakemusten perusteella parhaiten soveltuvat hakijat haastatteluun, joka järjestetään 11.8. Työ alkaa 22.8. tai sopimuksen mukaan. Tiedusteluihin vastaa 1.7. saakka ja jälleen 1.8. alkaen museonjohtaja Helena Kallio, helena.kallio(at)teatterimuseo.fi, p. 0207 961 677.

16.5.2011
KANSAINVÄLISENÄ MUSEOPÄIVÄNÄ 18.5. TEATTERIMUSEOSSA AVOIMET OVET

Kansainvälistä museopäivää vietetään keskiviikkona 18. toukokuuta. Museopäivän kunniaksi Teatterimuseoon on koko päivän ilmainen sisäänpääsy. Tervetuloa!

3.5.2011
ÄITIENPÄIVÄN TARJOUS

Teatterimuseo toivottaa iloista äitienpäivää kaikille äideille! Äitienpäivänä 8.5. pääsevät äidit, isoäidit ja kaikki äidinmieliset Teatterimuseoon ilmaiseksi. Nähtävissä ovat pysyvät näyttelyt Backstage, Arkadia-teatteri ja Teatterin ullakko sekä vaihtuvat näyttelyt Kuulitko? ja Pieni suuri maailma. Teatterimuseo on avoinna sunnuntaina 8.5. klo 11-18. Tervetuloa!

18.4.2011
PÄÄSIÄISEN SUURI MUNAMETSÄSTYS

Pääsiäinen on ihan pian taas täällä. Samoin Teatterimuseon perinteinen Munametsästys! Pääsiäislauantaina ja sunnuntaina Teatterimuseossa järjestetään aiempien vuosien tapaan Suuri Munametsästys -tapahtuma, jossa tällä kertaa tutustutaan puhuvaan rairuohoon. Miten rairuoho muka voi puhua? Mitä asiaa sillä on? Tervetuloa pelaamaan koko perheen voimin!

Pääsiäisen Suuri Munametsästys lauantaina 23. ja sunnuntaina 24.4. klo 14–16. Mukaan voi tulla oman aikataulun mukaan, kuitenkin viimeistään klo 15.30. Pääsylipun hinnalla, ei ennakkovarausta.

24.3.2011
PIENI SUURI MAAILMA AVAUTUU PERJANTAINA

Studionäyttely Pieni suuri maailma avautuu yleisölle perjantaina 25.3. Näyttely on Teatterimuseon kokoelmien lavastuspienoismallien ja pukujen viitoittama retki suomalaisen teatterin visuaaliseen muistiin. Näyttelyssä nähdään tapauskertomuksia suuren yleisön tuntemista klassikoista Lorcasta Tšehoviin ja Shakespearestä Molièreen. Näyttely on avoinna Teatterimuseossa 25.3.–5.6.2011. Näyttely on tehty kiertonäyttelyksi, joten se jatkaa elämäänsä jossain päin Suomea vielä kesäkuun jälkeenkin! Lue lisää täältä!

24.3.2011
MAAILMAN TEATTERIPÄIVÄNÄ 27.3. TEATTERIMUSEOSSA AVOIMET OVET

Maailman teatteripäivää vietetään sunnuntaina 27. maaliskuuta. Teatteripäivän kunniaksi Teatterimuseoon on koko päivän ilmainen sisäänpääsy. Avoinna ovat näyttelyt Backstage, Teatterin ullakko ja Arkadia-teatteri sekä äänisuunnittelun erikoisnäyttely Kuulitko ja perjantaina 25.3. avautuva näyttely Pieni suuri maailma. Tervetuloa!

14.3.2011
LASTENTEATTERIPÄIVÄNÄ 20.3. TEATTERIMUSEOSSA AVOIMET OVET

Kansainvälistä lastenteatteripäivää vietetään sunnuntaina 20. maaliskuuta. Teatterimuseo juhlistaa päivää tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn museoon. Avoinna ovat näyttelyt Backstage, Teatterin ullakko ja Arkadia-teatteri sekä äänisuunnittelun erikoisnäyttely Kuulitko. Tervetuloa!

28.2.1011
KUULOKULMIA ÄÄNEEN JA ÄÄNISUUNNITTELUUN

Teatterimuseo ja Suomen valo- ja äänisuunnittelijoiden liitto järjestävät eri taiteenalojen äänisuunnittelua käsittelevän Kuulokulmia-seminaarin Teatterimuseolla 4.3.2011 klo 11–17.

Seminaari antaa erilaisia näkökulmia ääneen taiteena ja taiteen osana. Äänen merkitystä käsitellään mm. installaatioiden, elokuvan, draaman ja tanssin äänisuunnittelijoiden sekä säveltäjän näkökulmasta. Seminaari koostuu kuuden äänen ammattilaisen alustuksesta ja nämä yhdistävästä paneelikeskustelusta. Lue lisää täältä!

18.2.1011
TALVILOMAN SALAPOLIISIPELIT LÄHESTYVÄT!

Talvilomalla pääsee pakkasta pakoon Teatterimuseon lämpimään tunnelmaan. Salapoliisipelit käynnistyvät jo viidentenä vuonna talvilomalaisten iloksi. Tänä vuonna Salapoliisitoimisto Kissa&Kissa selvittää apureineen kadonneen tarinan arvoitusta Teatterimuseon näyttelyissä. Salapoliisipelit Teatterimuseossa 22–25.2. klo 12–15. Lue lisää peleistä täältä!

25.1.2011
KULTTUURIKUNTOA TEATTERIMUSEOSTA

Perjantaina 28.1. vietetään Kansallista Kulttuurikuntopäivää. Teatterimuseo osallistuu kulttuurikunnon kohotuspäivään yhdessä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa tarjoamalla yhteisen 5 euron Kulttuurikuntolipun museoihin. Samalla pääsylipulla pääsee sekä Teatterimuseoon että Hotelli- ja ravintolamuseoon. Lapsi pääsee aikuisen mukana ilmaiseksi.

Lisäksi avoimet yleisopastukset: Teatterimuseossa kello 12 ja Hotelli- ja ravintolamuseossa kello 13.

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki