TEATTERIMUSEON UUTISARKISTO 2016

17.11.2016

TEATTERIT JA KOULUT YHTEISTYÖHÖN! KYSELY TEATTEREILLE JA TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSILLE
Teatterin A B C on Teatterimuseon valmisteilla oleva verkko-oppimismateriaali ja vuorovaikutteinen www-sivusto, joka ensimmäisessä vaiheessa käsittelee lavastusta ja pukusuunnittelua, mutta laajenee kaikkiin teatterin osa-alueisiin. Teatterin A B C:n yhtenä tavoitteena on muodostaa yhteistyöverkosto teattereiden ja niiden lähialueilla sijaitsevien oppilaitosten välille. Tarkoitus on luoda teattereille, oppilaitoksille ja museolle toimiva yhteistyömalli, josta hyötyvät niin koulu ja teatteri kuin museokin. Teatterimuseo tuottaa sivustolla olevan pohjamateriaalin, auttaa luomaan yhteyden paikallisten toimijoiden välille ja ylläpitää verkostoa. Opiskelijat ja opettajat saavat teatterialan erityisasiantuntemusta ja osaamista suoraan läheisestä teatterista. Teatterit saavat uutta yleisöä ja niiden kouluihin suunnattu yleisötyö helpottuu, kun Teatterin ABC luo pohjaa ja suuntaa yhteistyölle.

Teatterin A B C:n ensimmäinen vaihe on valmistumassa ja sitä pilotoidaan alkuvuodesta 2017 Hämeenlinnassa. Parhaillaan on käynnissä kysely teattereille ja toisen asteen oppilaitoksille. Lyhyen kyselyn tarkoituksena on kerätä eri teattereiden ja oppilaitosten yhteyshenkilöiden yhteystiedot. Yhteystiedot listataan myöhemmässä vaiheessa valmistuville Teatterin A B C-nettisivuille, jotta yhteydenotto puolin ja toisin on jatkossa mahdollisimman yksinkertaista ja sujuvaa. Pyydämme vastauksia maanantaihin 28.11.2016 mennessä.

KYSELY TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSILLE
KYSELY TEATTEREILLE

Teatterin A B C:n pilottiprojektit lähestyvät. Hämeenlinnan Teatterin ja alueen oppilaitosten kanssa tehtävien ensimmäisten yhteistyöprojektien kokemuksia kirjataan ylös ja julkaistaan Teatterin A B C:n omassa blogissa. Seuraa pilotin edistymistä osoitteessa teatterinabc.blogspot.fi!

27.9.2016
MAKERS IN RESIDENCE -OHJELMA LAITTAA LUOVAT TAIDOT KIERTOON!

Suomen valokuvataiteen museo ja Teatterimuseo emännöivät kahden viikon ajan brittitaiteilija Leila Johnstonia, joka yhdistää teoksissaan leikkisästi taidetta, käsin tekemistä ja teknologiaa. Vierailu on osa Creative Museum -projektin ohjelmaa, jossa kädentaitajat ja keksijät eli makerit jakavat luovuuttaan Euroopan museoissa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen maker-residenssi museoissa Suomessa.

Kesäkuussa projekti järjesti Kaapelitehtaan museoissa Creative Museum – a Gamified Conference for Makers, Museums and Independent Minds -tapahtuman, jonka työpajoissa reilu 60 museoalan työntekijää ja makeriä kehittivät museoille uusia, luovia toimintatapoja. Syksyn aikana makerit pääsevät residenssiin yhteistyömuseoissa Norjassa, Suomessa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Kroatiassa ja Irlannissa. Residenssi-maker Leila Johnston työskentelee 27.9.−9.10. Teatterimuseossa ja Valokuvataiteen museossa ja järjestää ohjelmaa mm. Kaapelimuseoiden perhepäivään.Perhepäivässä lauantaina 1.10. lapset ja aikuiset pääsevät Leilan johdolla 3D-skannaamaan ihmisiä ja esineitä, testaamaan piirtäviä robotteja ja askartelemaan led-valoilla koristeltuja käsinukkeja.

Maker-kulttuuri on 2000-luvulla syntynyt itse tekemisen alakulttuuri, jossa hyödynnetään kehittynyttä teknologiaa, avoimia työtiloja sekä kansainvälistä virtuaalista ja fyysistä yhteisöä. Creative Museum -ohjelmassa makerit jakavat omaa osaamistaan museoiden kanssa, hyödyntämällä kohdeinstituution kokoelmia, teemoja ja tiloja luovilla tavoilla yhdessä museokävijöiden ja museon henkilökunnan kanssa. Leila Johnston pitää Helsingin-vierailustaan blogia osoitteessa http://hackinghelsinki.tumblr.com/ ja löytyy Twitteristä ja Instagramista nimellä @hackcircus.

27.4.2016

Tove Jansson Svenska Teaternin lavalla Muumi-esityksen jälkeen.

TOVE JANSSONIN IHANAT MUUMIT TEATTERIMUSEOON KESÄKUUSSA! Kesäkuun alussa palanen Muumilaaksoa tulee Teatterimuseoon kesänäyttelyn Muumit teatterissa myötä. Näyttely kertoo muumien ja kumppaneiden teatteriesiintymisistä ja Tove Janssonin teatteritöistä, erityisesti juuri muumien parissa. Esille tulee ainutlaatuista aineistoa esimerkiksi aivan ensimmäisestä muumi-esityksestä, johon Tove Jansson itse laati käsikirjoituksen ja puku- ja lavastussuunnitelmat. Näitä pukuaarteita ei moni ole nähnyt. Parhaillaan puvut ovat konservaattorin hellässä käsittelyssä ja pian valmiina parrasvaloihin, ensi kertaa lähes 70 vuoteen! Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moomin Charactersin kanssa. Lue lisää…

11.4.2016
KOHTAAMISIA VIE TEATTERIMUSEON ITÄ-HELSINKIIN
Teatterimuseossa on käynnistynyt uusi taide- ja kulttuurihanke Kohtaamisia voimauttavan taiteen äärellä, joka vie museon toimintaa sen omien tilojen ulkopuolelle. Kohtaamisia on Teatterimuseon, Maria Baric Companyn ja Voimauttavan taiteen äärellä ry:n yhteisöllinen kehityshanke ja sitä tukee Helsingin kaupunki. Hanke levittäytyy Itä-Helsingin lähiöalueille ja tuo eri kulttuuritaustaisia ihmisiä yhteen ja luo uusia konktaktipintoja, vuorovaikutus- ja verkostoitumismahdollisuuksia alueen asukkaille. Lue lisää…

27.1.2016
LIISI TANDEFELT ALOITTAA PUVUN TARINA -TAITEILIJATAPAAMISET
Teatterimuseon Unelmien kuteita -näyttelyyn liittyvässä taiteilijatapaamisten sarjassa kuullaan näyttämöpuvun tarina suunnittelijan tai sitä käyttäneen näyttelijän näkökulmasta. Sarjan aloittaa lauantaina 30.1. pukusuunnittelun Grand Old Lady Liisi Tandefelt. Tandefeltia haastattelee itsekin pukusuunnittelija, pukusuunnittelun tutkija Joanna Weckman. Keskustelu käynnistyy jostakin tai joistakin näyttelyn puvuista, mutta saattaa päätyä minne tahansa! Liisi Tandefeltin suunnittelemia pukuja näyttelyssä on useampikin, esimerkiksi Eeva-Kaarina Volasen käyttämä puku Marivaux’n näytelmästä Harhatunteet (Suomen Kansallisteatteri 1977) – puku, jota Volanen piti koko uransa kauneimpana, tai nimiroolissa Esko Salmisen yllä nähty samettitakki Turun Kaupunginteatterin Dantonin kuolema -esityksestä vuodelta 1977. Lue lisää täältä tai Facebook-tapahtumasta.

27.1.2016

TEATTERIMUSEO ISÄNNÖI VUODEN ENSIMMÄISTÄ MUSEOKORTTIKLUBIA
Vuoden 2016 ensimmäinen ja järjestyksessään kaikkien aikojen kolmas Checkpoint Helsingin Musekorttiklubi järjestetään Kaapelitehtaan museoissa perjantaina 29.1. klo 17−20. Illan teema on rohkeus. Puhujavieraana on oikeuspsykologi Julia Korkman ja musiikkia esittää Siinai. Puhuja ja bändi esiintyvät Teatterimuseossa ja klubin ohjelmaa täydentää yleisopastus Valokuvataiteen museoon klo 19.15. Tarjolla ja nähtävänä ovat kolmen erilaisen museon näyttelyt! Nimensä mukaisesti Museokorttiklubille pääsee Museokortilla, mutta ei haittaa vaikka sitä ei olisi. Klubin ajan tarjolla on yhteislippu, joka maksaa 9 €. Tietysti voit myös ostaa Museokortin tullessasi lipunmyynnistämme! http://www.facebook.com/events/514186498763414/ Vuoden 2015 ajankohtaista -sivulle  

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki