TEATTERIMUSEON HISTORIAA

1962 Teatterimuseon säätiö perustettiin
1963 Ensimmäinen näyttely avautui Balderin talossa Aleksanterinkadulla
1981 Teatterimuseota alettiin hoitaa päätoimisesti
1983 Museo sai lisätilaa: arkisto ja toimisto muuttivat osoitteeseen Snellmaninkatu 17
1993 Kaapelitehtaalta saatiin uudet toimisto-, kokoelma- ja vaihtuvien näyttelyiden tilat
1994 Teatterimuseosta tuli valtakunnallinen erikoismuseo
1999 Uusi pysyvä näyttely ja tutkijasali avautuivat remontin ja tilalaajennuksen jälkeen Kaapelitehtaalla
2000 Teatterin tiedotuskeskus palkitsi museon Silmänkääntäjä-palkinnolla
2001 Teatterimuseo sai Euroopan Neuvoston Vuoden museo -palkinnon

Teatterimuseon varhaisvaiheet

Hanke teatterimuseon perustamiseksi Suomeen syntyi vuonna 1942, kun vastaperustettu Suomen teatterialan yhteiselin, Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto perusti teatterimuseojaoston. Jaoston työn seurauksena tulevalle museolle alettiin kerätä kokoelmia Suomen Kansallisteatterin tiloihin. Myös joitakin näyttelyitä järjestettiin. Museojaoston työn jatkajaksi perustettiin museonhoitajan tehtävä. 1940-luvun kuluessa aloitettiin esineistön luettelointi, mutta varsinaisesta museotoiminnasta ei vielä voida puhua. 1950-luvulla museo sai runsaasti kokoelmalahjoituksia.

Nykyinen Teatterimuseo sai alkunsa 20.6.1962, kun Helsingin kaupunginvaltuusto päätti perustaa Helsingin teatterimuseosäätiön. Säätiön tarkoitukseksi määriteltiin teatterimuseon perustaminen ja hoitaminen näyttämötaiteen perinteiden ja historiallisten muistojen vaalimiseksi. Säätiön edustajistoon valitsivat Helsingin kaupunginhallituksen lisäksi jäseniä Opetusministeriö, Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto sekä suurimmat Helsinkiläiset teatterit ja Suomen Kansallisooppera.

Museon henkilökunnaksi palkattiin sivutoiminen esimies, jonka tuli suorittaa kaikki museon hoitamisesta aiheutuneet tehtävät. Helsingin kaupunginhallitus oli varannut museon käyttöön 90 m2 suuruisen, kolme huonetta käsittävän huoneiston osoitteesta Aleksanterinkatu 12. (Samana vuonna museo sai toimisto- ja varastotilaksi 74 m2 lisätilaa vanhan huoneistonsa naapurista.) Ensimmäiset kokoelmansa museo sai lahjoituksena Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitolta ja Suomen Kansallisteatterilta.

Teatterimuseon avajaistilaisuus pidettiin maaliskuussa 1963. Museon ensimmäisessä huoneessa oli Suomen teatterihistoriaa esittelevä pysyvä näyttely. Tästä huoneesta on erotettu väliseinällä toimistotila. Toinen ns. Bergbomin huone oli sisustettu vuosisadan vaihteen interiööriksi. Kolmannessa huoneessa oli näytteillä teatteripukuja ja tarpeistoa sekä lavastuspienoismalleja. Neljäs huone oli varattu erikoisnäyttelyille, kuitenkin siten että huoneessa oli mahdollisuus työskennellä. Tästä huoneesta oli myös väliseinällä erotettu varastotila.

Näyttely pidettiin aluksi avoinna sunnuntaisin klo 12-16 sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 17-19. Pääsylipun hinta oli 1 mk syksyyn 1966 jolloin se muutettiin 50 penniksi henkilöltä, koska yleisö piti pääsylipun hintaa liian kalliina. Opiskelijat ja lapset pääsivät kuitenkin näyttelyyn ilmaiseksi. Ensimmäisen vuoden kävijämäärä oli 584 henkilöä.

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!