pia_165 pukulaatikoita_165px saija_165px

ESINEKOKOELMAT

Teatterimuseon kokoelmat pohjautuvat museon perustamisen yhteydessä 1962 Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ry:n sekä Suomen Kansallisteatterin lahjoittamiin esinekokoelmiin. Myöhemmin kokoelmia on täydennetty teattereiden, alan järjestöjen, teatterin ammattilaisten sekä yksityisten henkilöiden lahjoituksin. 1990-luvulta lähtien museon tavoitteena on ollut erityisesti nykyteatterin esitysten kokonaisdokumentointi. Kokoelmien kartuttamisessa Teatterimuseo painottaa selektiivisyyttä; esineistön laatua ja arvoa arvioidaan jo etukäteen. Yksittäisiä esineitä merkittävämpää on tallentaa kokonaisilmiöitä sekä esineistöä ympäröivää kontekstia.

Teatterimuseon nykyiset esinekokoelmat sisältävät aineistoa teatterin eri osa-alueilta 1800-luvun loppupuolelta tähän päivään:

Puvustus: teatteri-, ooppera- ja tanssipuvut sekä pukuluonnokset
• Lavastus: pienoismallit, lavastusluonnokset, kulissit, lavastuskappaleet ja taustafondit
• Teatteritekniikka: tehostelaitteet, valaistus ja erityisefektit
• Maskeeraus ja naamiointi: maskeerausvälineet, sminkit, peruukit ja naamiot
• Tarpeisto
• Teatterinuket

Museolla on lisäksi laaja Aasian teatteri -kokoelma, joka sisältää mm. pukuja, teatterinukkeja, naamioita esimerkiksi Kiinasta, Japanista, Nepalista ja Indonesiasta.

Esineitä on Teatterimuseon kokoelmassa yhteensä n. 25 000 esinettä. Suurin aineistoryhmä ovat luonnokset, joiden osuus koko esinekokoelmasta on 85 %. Museon esinekokoelmien digitointiaste on 29 %.

Tiedustelut:
Tietopalvelu, puh. 040 1922 309, tietopalvelu(at)teatterimuseo.fi

Esinelainat ja lahjoitukset:
amanuenssi Sanna Brander, puh. 040 1922 307, sanna.brander(at)teatterimuseo.fi

Suomen museot online -hakuportaali
Museoviraston Suomen museot online -verkkoselainpalvelu on suomalaisten museoiden yhteinen järjestelmä, jolla museoiden kokoelmia voidaan hakea, selata ja katsella samasta verkko-osoitteesta. Teatterimuseosta on syksystä 2009 alkaen lähetetty SMOL-portaaliin mm. museon kokoelmissa olevia vanhimpia historiallisia pukuja.

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki