VALOKIILASSA 2016

Tänä vuonna Valokiilassa-palstalla tutkitaan Teatterimuseon erityisalaa hiukan erilaisesta kulmasta kuin aiemmin. Emme esittelekään yksittäisiä esineitä kokoelmistamme, vaan lähdemme ulos museosta ja Kaapelitehtaalta, ja kerromme helsinkiläisestä teatterihistoriasta.

Helsingin katukuva muuttuu koko ajan, ihan ydinkeskustassakin. Keskustakirjaston työmaa näkyy Kansalaistorilla ja radanvarteen on kohonnut uusia toimisto- ja asuinrakennuksia. Pääosin keskusta on kuitenkin vakiintunut, sieltä harvemmin enää puretaan kokonaisia rakennuksia uusien tieltä ja teiden linjaukset pysyvät aloillaan. Mutta matka, joka tähän pisteeseen on tuonut, on täynnä rakentamista, purkamista ja uudelleen rakentamista.

Ammattiteatteria Helsingissä nähtiin ensimmäisiä kertoja 1700-luvun lopulla, kun kaupunkiin saapui kiertäviä teatteriseurueita Saksasta ja Ruotsista. Missä he esiintyivät? Entä ensimmäiset kotimaiset teatteriseurueet? Missä Suomalainen Teatteri esiintyi?

Valokiilassa-palstalla tullaan loppuvuoden 2016 aikana noin kerran kuussa kertomaan katukuvasta jo kadonneista teatterirakennuksista tai sellaisista teattereista, joiden perinteikäs teatterikäyttö on päättynyt. Aloitamme 1700-luvulta ja jatkamme virtuaalista teatterikävelyämme kohti nykypäivää. Olemme tarkoituksella rajanneet esittelystä pois ne teatterirakennukset, vanhatkin, jotka ovat edelleen teatterikäytössä. Niissä teatteri elää edelleen ja niihin on mahdollista päästä todellisuudessakin tutustumaan.

Olkaa hyvä, Valokiilassa teattereita Helsingin menneisyydestä!

Tekstit perustuvat teatteritieteen opiskelija Evelina Villosen tekemään selvitystyöhön. Aineisto tullaan julkaisemaan Seinätön museo -mobiiliopastuksena vuonna 2017.

Kesäkuu 2016 Heinäkuu 2016 Elokuu 2016
 Syyskuu 2016 Lokakuu 2016 Marraskuu 2016
   
Joulukuu 2016    
     
     

 

 

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki