MUUMIT TEATTERISSA
Kiertonäyttely muumien teatteriesiintymisistä ja Tove Janssonin teatteritöistä

Teatterimuseon kiertonäyttely Muumit teatterissa kertoo muumien ja kumppaneiden varhaisista teatteriesiintymisistä ja Tove Janssonin teatteritöistä, erityisesti juuri muumien parissa. Näyttelyssä on esillä näyttämöpukuja, puku- ja lavastusluonnoksia sekä valokuva-aineistoa. Pukuja on mm. aivan ensimmäisestä muumiesityksestä Svenska Teaternista vuodelta 1949, johon Tove Jansson laati käsikirjoituksen sekä puku- ja lavastussuunnitelmat. Nämä aarteet ovat olleet ensimmäistä kertaa esillä Teatterimuseon näyttelyssä ja syksyllä lähdössä kiertoon!

Muumeista ja muista Muumilaakson asukkaista kertovia esityksiä on edellä mainitun Svenskanin ensimmäisen kantaesityksen jälkeen tuotettu suomalaisiin ammattiteattereihin yli 40 kertaa. Nostamme näyttelyssämme esille kolme varhaista muumien teatteriversiota, joiden toteutuksessa Tove Jansson oli itse mukana: Svenska Teaternin esityksen Mumintrollet och kometen (1949), Lilla Teaternin esityksen Troll i kulisserna (1958) ja Suomen Kansallisoopperan Muumi-oopperan (1974). 2000-luvun muumitulkintoja näyttelyssä edustaa Helsingin Kaupunginteatterin Muumit kulisseissa vuodelta 2002. Esillä on myös Janssonin ennen näkemätöntä luonnosaineistoa  Moomin Charactersin arkistosta. Kuin kirsikkana Muumimamman kakussa esillä on teatterivaikuttajan ja Tove Janssonin ystävän Vivica Bandlerin paperikori, jonka Jansson on koristellut muumiaiheisella maalauksella. Paperikorin kyljissä seikkailevat niin Muumipeikko kuin Mörkö ja Tiuhti ja Viuhtikin Janssonin herkän siveltimen ikuistamana.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Moomin Charactersin ja Svenska Litteratursällskapet i Finlandin kanssa. Näyttely vaatii noin 40-50 m2 kokoisen tilan. Näyttelyn hinta on 2400 euroa (3 kk, lisäkuukaudet sopimuksen mukaan) sisältäen Teatterimuseon vuokraavan museon pohjakaavaan laatiman suunnitelman ja näyttelyaineiston (seitsemän pukua, kuva- ja tekstilakanat, kehystettyjä luonnoksia sekä vitriinin vaativaa arkistoaineistoa ja Vivica Bandlerin paperikori). Näyttelytekstit on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja japaniksi. Näyttelyn vastaanottava museo vastaa näyttelyn vakuutuksesta ja kuljetuskustannuksista. Teatterimuseosta voi erilliskorvausta vastaan saada pystytysapua.

Näyttely on vapaa kiertoon lokakuussa 2017.

LISÄTIEDOT:
Amanuenssi Sanna Brander
sanna.brander[at]teatterimuseo.fi
puh. 040 1922 307

 

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki