ESITTÄMISEN TYÖPAJAT

Esittämisen työpajat keskittyvät nimensä mukaisesti esittämiseen. Teatteriseikkailu on teatterin peruspaketti, ja pysynyt koululaisryhmien suosikkina jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Improvisoinnista ja heittäytymisestä kiinnostuneet voivat valita Riisi kyykyssä -pajan, jossa ei oteta mitään turhan vakavasti. Pienimmille tarjolla on Satupolkuja. Lue lisää näistä ja muista esittämisen työpajoista tältä sivulta!

TYÖPAJAVARAUKSEN voit tehdä numerosta 040 1922 300 (ti−pe 9−18) tai sähköpostitse osoitteesta aula@teatterimuseo.fi.

VARAUKSET JA PERUUTUKSET on tehtävä viimeistään viikkoa ennen käyntiä. Myöhäisemmistä peruutuksista veloitetaan 50% työpajakäynnin hinnasta. Viikonloppuisin kaksinkertaiset hinnat. _________________________________________________________________________________________

TEATTERISEIKKAILU
6-vuotiaista aikuisiin

Teatteriseikkailu on teatterin peruspaketti. Seikkailun aikana opitaan perusasioita teatteriesityksen tekemisestä, saadaan ideoita ja inspiraatiota ja loppuhuipennuksena valmistetaan oma pienoisesitys.

Työpajan kulku: Työpajassa kierretään museon näyttelyissä ja tutustutaan teatterin eri osa-alueisiin. Kokeillaan näyttelystä löytyviä kokeilupisteitä. Ryhmä suunnittelee yhdessä esitykselle oman ainutkertaisen tarinan ohjaajan avustuksella. Kun tarina on keksitty ja jokaiselle halukkaalle on löydetty rooli, seikkailijat saavat valita pukuhuoneen käyttökokoelmien teatteripuvuista hahmolleen rooliasun. Esitys esitetään jommallakummalla museon näyttämöistä. Esityksen kruunaa ohjaajan ja hänen mahdollisen apurinsa ajamat valot ja äänet. Pidemmissä teatteriseikkailuissa käytetään enemmän teatteriharjoitteita ja osallistavan teatterin keinoja.

Kenelle: Sopii yli 6-vuotiaille, ei yläikärajaa! Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi, englanti

Hinnat  
Kesto Aikuiset Lapset, oppilaitokset, erityisryhmät
1 h 100 € 80 €
1,5 h 120 € 100 €
2 h 140 € 120 €

Viikonloppuisin kaksinkertaiset hinnat.

_________________________________________________________________________________________

HERÄTYS − NUKKETEATTERIPAJA
Yli 3-vuotiaille

Teatterinuken kanssa voi toteuttaa kaikenlaisia mahdollisia ja mahdottomia maailmoja. Mihin maailmaan nukke johdattaa? Löytyykö tarina unelmien puutarhasta vai pahimpien painajaisten onkaloista?

Työpajan kulku: Työpajassa tutustutaan Teatterin ullakkoon, jonne on kerääntynyt vuosien varrella tarpeistoa, vanhoja efektilaitteita, nukketeatterin nukkeja, tarinoita, lavasteita ja muita mitä erilaisimpia teatterin tarvikkeita. Herätys-työpajassa osallistujat valitsevat nuken, kehittelevät sille hahmon ja tarinan sekä tekevät yhdessä nukeilla pienet esitykset ullakolla. Pajassa harjoitellaan miten nukkeja liikutetaan ja miten ne voivat ilmentää tunnetiloja. Millaisia erilaisia nukketyyppejä on? Yhdessä suunnitellut tarinat esitetään pienryhmissä muille. Samalla opitaan perusasioita nukeista, nukettamisesta ja nukketeatterista.

Kenelle: Sopii yli 3-vuotiaille. Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi

Hinnat  
Kesto Aikuiset Lapset, oppilaitokset, erityisryhmät
1 h 100 € 80 €

Viikonloppuisin kaksinkertaiset hinnat.

_________________________________________________________________________________________

SATUPOLUT
1−6-vuotiaille

Päiväkoti-ikäisille suunnatuilla Satupoluilla seikkaillaan tarinoiden maailmassa ja raotetaan ovea myös teatterin tekemiseen. Satuun tutustutaan äänten, liikkeiden, erilaisten hahmojen ja mielikuvaharjoitusten kautta. Satupolut mutkittelevat kolmen eri tarinan maisemissa. Vaihtoehtoisia reittejä ovat:

Lohikäärmeen häntä (46-vuotiaille)

Lohikäärmeen häntä -pajassa etsitään kiltin ja valtavan suuren lohikäärme Katlan kadonnutta hännänpäätä. Katla ei voi mennä päiväunille ennen kuin se löytyy. Hännän etsintä vie tarkkasilmäiset ja -korvaiset lapset salapoliisimatkalle Teatterimuseon uumeniin.

Työpajan kulku: Työpajassa kierretään museon näyttelyissä, harjoitellaan erilaisia salapoliisien liikkumistapoja ja naamioidutaan kevyesti teatteripukuun. Jännittävällä matkalla kysellään museossa asuvilta hahmoilta onko kenellekään vihiä, mistä hännänpään voisi löytää. Samalla tutustutaan teatterin eri osa-alueisiin ja kokeilupisteisiin. Matka päättyy Teatterin ullakolle, josta löytyy ullakon aarteita. Jos hännänpää löytyy, onko Katla valmis aloittamaan päiväunensa?

Kenelle: Sopii 4−6-vuotiaille, erittäin hyvin eskareille ja varhaiskasvatuksen valmistavaan opetukseen. Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi, englanti

Kesto ja hinta: 1 h, 80 € (la−su 160)

Lentävä peitto (15-vuotiaille)

Taikurin kolme nukketeatterinukkea lainasivat salaa taikurin lentävän peiton, kun hän oli matkoilla. Lento päättyi köpelösti ja nyt nuket huhuilevat pelastajia auttamaan heitä takaisin kotiin ja palauttamaan Taikurin lentävä peitto sille kuuluvaan salaiseen laatikkoon.

Työpajan kulku: Lentävä peitto -satupolulla suuri peittopuhallin lähettää lentävän peiton ja sen mukana matkustavat lapset seikkailuihin erilaisiin maailmoihin. Matkan varrella hankitaan torilta ruokaa suota vartioiville lohikäärmeelle ja kalalle, pysähdytään mm. Backstage-näyttelyn valo- ja äänilaboratoriossa ja viherstudiossa ja palautetaan nuket takaisin kotiinsa teatterin ullakolle. Jännityksen huipennukseksi joku saattaa nähdä jopa ohikiitävän vilauksen taikurista… Teatteriesitystä tässä pajassa ei tehdä, mutta satujen ja seikkailun lomassa kokeillaan ullakon vanhoja efektilaitteita ja teatterinukkeja. Lentävä peitto -satupolulle voivat osallistua niin taaperot kuin eskari-ikäisetkin, jokainen omien valmiuksiensa mukaan!

Kenelle: Sopii 1−5-vuotiaille, erityisesti myös ryhmille joissa on eri-ikäisiä lapsia. Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi, englanti

Kesto ja hinta: 1 h, 80 € (la−su 160)

Ruma ankanpoikanen (35-vuotiaille)

Tunnelmallisen, herkän ja fyysisen työpajan juonellisena lähtökohtana ja väljänä kehyksenä toimii H.C. Andersenin satu Ruma ankanpoikanen. Työpajassa käsitellään kiusaamista ja empatiaa.

Työpajan kulku: Pajan alkajaisiksi luetaan Ankanpoikasen kutsukirje: Lapset on kutsuttu Ankkalammelle! Matka alkaa lintuhissillä ja jatkuu muun muassa lentokoulun kautta Ankkalammen palatsiin eli Arkadia-teatteriin uimaan! Työpajassa käsitellään tunnetiloja ja fyysistetään niitä sekä kuljetaan matkaa ankan räpylöiden ja silmien kautta tilanteesta ja paikasta toiseen. Tärkeänä teemana nousee esiin mm. kiusaaminen ja osallistujat löytävät itsensä molemmista rooleista sekä kiusaajana, että kiusattuna. Työpajan tärkeä sanoma on, olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Lopuksi pidetään juhlat, joihin pukeudutaan lainaamalla käyttökokoelman pukuja.

Kenelle: Sopii 1−5-vuotiaille, erityisesti myös tunnetaitoja ja tunteiden ilmaisua harjoitteleville erityisryhmille. Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi

Kesto ja hinta: 1 h, 80 € (la−su 160)

_________________________________________________________________________________________

RIISI KYYKYSSÄ
Yli 6-vuotiaille

Heitä aivot narikkaan! Riisi kyykyssä -työpajassa heittäydytään hetkeen improvisaatioteatterin keinojen avulla. Turha jännittäminen unohtuu, kun hauskoja harjoitteita tehdään impulssimaisesti yhdessä ja myöntyminen toisten ehdotuksille on toiminnan lähtökohtana. Työpaja lisää ryhmän jäsenten keskinäistä luottamusta ja edistää näin myös ryhmähenkeä.

Työpajan kulku: Työpajassa tehdään harjoituksia ohjaajan johdolla ja koko ryhmän kanssa jossakin museon näyttelytilassa. Tuetaan kaveria, sanotaan joo! Ja moka on lahja. Tehdään yhdessä! Työpajaan ei kuulu esityksen tekoa, teatteripukujen sovitusta tai muuta näyttelyyn tutustumista. Halutessasi improvisaation lisäksi piipahduksen näyttelyssä tai kokeilupisteillä kysy räätälöintiä!

Kenelle: Sopii alakoululaisille, yläkoululaisille, lukiolaisille ja aikuisille. Erityisesti ryhmäytymistä ja ryhmähenkeä tukeviin tarpeisiin. Ryhmäkoko enintään 20 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi, englanti

Hinnat  
Kesto Aikuiset Lapset, oppilaitokset, erityisryhmät
1 h 100 € 80 €
1,5 h 120 € 100 €
2 h 140 € 120 €

Viikonloppuisin kaksinkertaiset hinnat.

_________________________________________________________________________________________

SAMMON RYÖSTÖ
5.−6.-luokkalaisille

Sammon ryöstö -draamatarina esittelee Kalevalan tapahtumia sekä sisältöä toiminnallisesti ja tarjoaa oppilaille mahdollisuuden tutustua kansalliseepokseemme uudella tavalla. Työpajassa keskitytään Sammon tarinaan.

Työpajan kulku: Sammon tarinaa käsitellään draamamenetelmien, mm. tarinankerronnan, patsastekniikan ja improvisaation avulla, jolloin osallistujat saavat aiheesta kokemuksellista tietoa. Työpajassa eläydytään kalevalaisten maailmaan takomalla ihmekone Sampo ja seuraamalla sen hurjaa matkaa Louhen, Väinämöisen ja kumppaneiden käsissä. Tilaa ja tunnelmaa luodaan myös äänellä ja musiikilla.

Kenelle: Sopii alakoululaisille. Ryhmäkoko enintään 30 henkilöä.

Kielet: Suomi

Kesto ja hinta: 1,5 tuntia, 140 euroa.    

Teatterimuseo

Avoinna ti, to−su klo 11−18, ke klo 11−20
Tarkista poikkeusaikataulut täältä!
Liput 5/8 €, näyttelyinfo: 040 1922 300
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki