Teatterimuseo

Ajatuksella

Måns Hedströmin teatterijulisteita


Måns Hedström (1943–2005) oli taidemaalari ja graafikko, joka tunnetaan ennen kaikkea teatterin visuaalisena suunnittelijana. 1960-luvulta lähtien hänen uutta luova kädenjälkensä näkyi lähes kahdessa sadassa teatteriesityksessä.

Hedströmin ote työhön oli kokonaisvaltainen: se sisälsi usein esityksen lavastuksen, puvut ja julisteen. Tunnetuimmaksi on tullut hänen minimalistinen, mutta värikäs ja leikkisä teatterigrafiikkansa. Etenkin KOM-teatterin, jonka toiminnassa Hedström oli mukana sen perustamisesta 1969 vuoteen 1982, julisteet, kortit ja levynkannet ovat monen muistissa – antoivathan ne ilmeen koko teatterille. Vähemmän tunnettua on hänen julistetuotantonsa hänen ollessaan kiinnitettynä Lahden kaupunginteatteriin (1985–1989) ja Helsingin Kaupunginteatteriin (1992–1994) tai se, että hän yhtenä ensimmäisistä Suomessa aloitti julisteiden suunnittelun tietokoneella.

Freelancerina Hedström teki töitä Suomessa 27 teatterissa ja ulkomaillakin useassa. Hän toimi myös lavastustaiteen tuntiopettajana Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1979–1992.

Teatterimuseon kiertonäyttely esittelee kolmisenkymmentä Hedströmin kotimaista teatterijulistetta hänen uransa varrelta.

Näyttely vaatii noin 35 m2 kokoisen tilan. Näyttelyn hinta on 1 500 euroa (3 kk, lisäkuukaudet sopimuksen mukaan). Näyttelyn vuokraava museo vastaa näyttelyn vakuutuksesta ja kuljetuskustannuksista. Teatterimuseosta voi erilliskorvausta vastaan saada ripustusapua. Ajatuksella – Måns Hedström -näyttely on vapaa kiertoon.

Lisätiedot:
Amanuenssi Sanna Brander
etunimi.sukunimi@teatterimuseo.fi
040 1922 307

Haku