Teatterimuseo

Arkisto

Teatterimuseon kokoelmatiloissa sattuneesta vesivahingosta aiheutuvat jälkityöt jatkuvat, ja joudumme pidentämään kokoelmien asiakaspalvelun (koskee myös aineistolahjoituksia) sulkua vuoden 2023 loppuun. Poikkeuksena joulukuu, jolloin asiakaspalvelu ja tutkijasali on avoinna ajalla 4.–19.12.2023. Asiakaspalvelu aukeaa joulutauon jälkeen 15.1.2024.

Teatterimuseon arkiston kokoelmiin kuuluu esittävien taiteiden yhteisöjen ja yksityishenkilöiden arkistoja, jotka sisältävät asiakirja-aineistoa, valokuvia ja audiovisuaalista aineistoa. Lisäksi arkiston erityiskokoelmiin kuuluu käsiohjelmia, julisteita ja teatteriarvosteluja. Arkiston vanhimmat objektit ovat 1830-luvulta ja tuoreimmat viime vuosilta. Kokoelmat karttuvat jatkuvasti uusilla aineistolahjoituksilla.

Asiakirja-arkisto

Asiakirja-arkisto sisältää esittäviin taiteisiin liittyviä henkilöarkistoja sekä teattereiden, tanssiryhmien ja alan järjestöjen arkistoja. Lisäksi on erilliset käsiohjelma-, juliste- ja lehtileikekokoelmat. Asiakirja-arkiston vanhimmat aineistot ovat 1830-luvulta. Laaja ja systemaattinen teatteri- ja tanssitaiteen lehtileikekokoelma alkaa näytäntökaudesta 1923–24 ja päättyy näytäntökauteen 2015–16.

Valokuva-arkisto

Teatterimuseon valokuva-arkistossa on yli 500 000 kuvaa, joista valtaosa on esitys- ja roolikuvia. Lisäksi kokoelmiin kuuluu muita alaan liittyviä dokumentointikuvia ja vähäisemmässä määrin yksityiskuvia. Kokoelmiin sisältyy myös teatteri- ja tanssivalokuvaajien laajoja kuva-arkistoja. Vanhinta aineistoa ovat roolikuvat 1870-luvulta.

Audiovisuaalinen arkisto

Teatterimuseon audiovisuaalinen arkisto sisältää kuvatallenteita ja äänitteitä. Suurin osa aineistoista on esitystallenteita ja haastatteluja. Lisäksi kokoelmiin kuuluu jonkin verran muuta aineistoa, esimerkiksi teatteriesitysten äänitehosteita. Vanhimmat esitystallenteet ovat 1970-luvulta, ja haastatteluja on ainakin 1950-luvulta lähtien.


Teatterimuseon kokoelmatietokanta on käytettävissä museon tutkijasalissa.

Arkistoon liittyviin tiedusteluihin ja kuvatilauspyyntöihin vastaa tietopalvelu.

Lahjoitukset

Haku