Teatterimuseo

Arkisto

Teatterimuseon arkiston kokoelmiin kuuluu esittävien taiteiden yhteisöjen ja yksityishenkilöiden arkistoja, jotka sisältävät asiakirja-aineistoa, valokuvia ja audiovisuaalista aineistoa. Lisäksi arkiston erityiskokoelmiin kuuluu käsiohjelmia, julisteita ja teatteriarvosteluja. Arkiston vanhimmat objektit ovat 1830-luvulta ja tuoreimmat viime vuosilta. Kokoelmat karttuvat jatkuvasti uusilla aineistolahjoituksilla.

Asiakirja-arkisto

Asiakirja-arkisto sisältää esittäviin taiteisiin liittyviä henkilöarkistoja sekä teattereiden, tanssiryhmien ja alan järjestöjen arkistoja. Lisäksi on erilliset käsiohjelma-, juliste- ja lehtileikekokoelmat. Asiakirja-arkiston vanhimmat aineistot ovat 1830-luvulta. Laaja ja systemaattinen teatteri- ja tanssitaiteen lehtileikekokoelma alkaa näytäntökaudesta 1923–24 ja päättyy näytäntökauteen 2015–16.

Valokuva-arkisto

Teatterimuseon valokuva-arkistossa on yli 500 000 kuvaa, joista valtaosa on esitys- ja roolikuvia. Lisäksi kokoelmiin kuuluu muita alaan liittyviä dokumentointikuvia ja vähäisemmässä määrin yksityiskuvia. Kokoelmiin sisältyy myös teatteri- ja tanssivalokuvaajien laajoja kuva-arkistoja. Vanhinta aineistoa ovat roolikuvat 1870-luvulta.

Audiovisuaalinen arkisto

Teatterimuseon audiovisuaalinen arkisto sisältää kuvatallenteita ja äänitteitä. Suurin osa aineistoista on esitystallenteita ja haastatteluja. Lisäksi kokoelmiin kuuluu jonkin verran muuta aineistoa, esimerkiksi teatteriesitysten äänitehosteita. Vanhimmat esitystallenteet ovat 1970-luvulta, ja haastatteluja on ainakin 1950-luvulta lähtien.


Teatterimuseon kokoelmatietokanta on käytettävissä museon tutkijasalissa.

Arkistoon liittyviin tiedusteluihin ja kuvatilauspyyntöihin vastaa tietopalvelu.

Lahjoitukset

Haku