Teatterimuseo

Backstage

Mitä tapahtuu näyttämön takana? Minkälaisista ideoista, asioista ja osista esitykset syntyvät? Mitä lavastaja tai pukusuunnittelija tekee? Mitä esittäjän työ oikeastaan on? Vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi etsiä Backstagelta Teatterimuseosta.

Näyttämöllä nähtävää esitystä edeltää monia vaihetta, joihin tarvitaan erilaisia teatteriammattilaisia. Backstage-näyttely johdattaa näyttämön taakse katsomaan mistä esittämisessä ja teatterissa on kyse ja mitä on esittäjän työ.

Näyttelyssä tarkastellaan esittäviä taiteita suomalaisten esimerkkien kautta. Esillä on teatteripukuja, lavastuspienoismalleja ja rekvisiittaa – teatterin historiaa ja tunnelmaa lähietäisyydellä.

Backstagella näyttelyvieras saa halutessaan ottaa pääroolin. Lukuisissa kokeilupisteissä pääsee itse tekemään, oivaltamaan ja kokemaan esittämisen jännityksen ja ilon. Dubbauskaraokessa saa antaa oman äänensä elokuvanäyttelijöille. Roolia voi vaihtaa etsimällä pukuhuoneista sopivan asun tai vaikka liittämällä omat kasvonsa esitysvalokuvaan Muodonmuutos-pelissä. Valolaboratoriossa voi testailla erilaisia valotilanteita ja Viherstudiossa kuvata omat uutiset. Tunteet pelissä -kohtaukset on kuvattu kahden ammattinäyttelijän kanssa etukäteen, kolmannen rooliin astuu näyttelyvieras. Kävijöiden vallattavissa on lisäksi kaksi näyttämöä: perinteinen kurkistusluukkunäyttämö ja moderni estradi valolaitteineen ja vaatevarastoineen.

Pysyvä Backstage-näyttely valmistui syksyllä 2010. Sen syntyä innoitti ajatus siitä, että ihminen on homo ludens tai homo performansis. Teatteri perustuu ihmiselle lajityypilliseen haluun ja tarpeeseen asettautua esiintymään tai vastaavasti asettautua katsomaan ja kuuntelemaan. Backstage tuo esille esittämisen kulttuurisen moninaisuuden. Esittämisen kulttuurisessa kirjossa pelisäännöt ja konventiot muuttuvat ajan ja paikan mukaan.

Vaikka eri kulttuureissa esittäminen toteutuu eri tavoin, ovat taustalla olevat lähtökohdat samankaltaisia. Esittäjän työn jäljillä -kuvaessee haastaa katsojan miettimään erilaisia esittämisen tapoja ja rohkaisee kokeilemaan itse.

Kokoelmiemme puvut ja pienoismallit johdattavat suomalaisen teatterin kaksikieliseen historiaan ja monimieliseen nykyisyyteen. Vanhimmat näytteillä olevat aarteet ovat Ida Aalbergin ja Axel Ahlbergin Suomalaisen Teatterin aikaiset rooliasut 1800-luvun lopulta. Näyttämön magiikkaa tihkuvat puvut ja yksilöllisesti räätälöidyin kuituvaloin valaistut pienoismallit kertovat teatterin visuaalisesta moninaisuudesta. Suomalaiset näyttelijät ja näytelmät esittäytyvät näyttelyn kuvakavalkadeissa.

 

Haku