Teatterimuseo

Ei unohdeta tanssia!

08.02.2021

Vuosi sitten teimme innolla matkasuunnitelmia Everybody Dance! -näyttelyn avajaisiin. Lähes koko museohenkilökunnan oli tarkoitus lähteä huhtikuiseen Tukholmaan tutustumaan uuteen näyttelyyn, joka oli niin aiheeltaan kuin toteutustavaltaan Teatterimuseolle poikkeuksellinen. Hotellit oli varattu, matkat ostettu ja itse olin miettinyt jo asunkin avajaisia varten valmiiksi (50-lukulainen kellomekko ja valkoiset tennarit –siinä olisi kelvannut lindy hopata!), kun pandemia yllätti.

Uusi tilanne löi kaikki ällikällä emmekä tienneet, kuinka kauan koronakriisi kestäisi tai mitä se tarkalleen tarkoittaisi. Suunnitelmia rukattiin vähän kerrassaan, kunnes kävi selväksi, ettei avajaisjuhlia järjestetä. Lopulta todettiin, ettei näyttelykään aukea suunnitellusti. Kansainvälinen yhteistyö – niin hedelmällistä kuin se voikin olla – näytti toiset kasvonsa, kun korona pani vapaan liikkuvuuden hyllylle. Kun teknikko asuu Trondheimissa, suunnittelijat Barcelonassa ja ompelija Kööpenhaminassa, ei näyttelyn rakentaminen tavanomaiseen tapaan ollut mahdollista, kun kukaan heistä ei päässyt paikanpäälle Tukholmaan.  

Tilanne kuitenkin vakiintui ja rauhoittui vähitellen. Everybody Dance! avautui Tukholmassa lopulta 17.10.2020. (Valitettavasti Scenkonstmuseet joutui sulkemaan ovensa yleisöltä pian sen jälkeen.)

Maailman mullistuessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sopeutua. Luonnollisesti avajaisten lykkääntyminen aiheuttaa kiertonäyttelyn ollessa kyseessä muutoksia kiertueaikatauluun. Jotta kukin kumppaneista saisi pitää näyttelyn esillä kohtuullisen ajan, Everybody Dance! jatkaa matkaansa alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Tukholmasta Trondheimiin syksyllä 2021 ja saapuu sieltä Helsinkiin uudistettuun Teatterimuseoon syksyllä 2022.

Kun ryhdyin kokoamaan sisältöä näyttelyyn syksyllä 2019, olin yhteydessä moniin tanssiporukoihin eri puolella Suomea. Saimme sekä videokeruun että omien dokumentointiemme kautta valloittavaa videosisältöä näyttelyyn. Monelle sisällöissä mukana olleelle kuvaukset tuntuvat varmasti jo muinaishistorialta – erityisesti koronan vuoksi. Muistammeko vielä ajan, jolloin tanssimme yhdessä toistemme kanssa? Juhlissa, kursseilla, festareilla? Uskon, että eristyneisyyden jälkeen on entistä suloisempaa kokoontua yhteen tanssin äärelle.  

Vuodesta 2022 on tulossa varsinainen tanssin vuosi. Teatterimuseolla valmistellaan tällä hetkellä suomalaisen tanssin historiaa käsittelevää näyttelyä, joka avataan syksyllä 2021 ja joka jatkaa esillä vuonna 2022. Myös Tanssin talo aukeaa Kaapelitehtaalla 2022, ja Kansallisbaletti täyttää sata vuotta. Ja Everybody Dance! tulee Teatterimuseoon! Toivon sydämestäni, että olemme silloin päässeet "uudesta normaalista" jo takaisin normaaliin ja voimme nauttia tästä kaikesta tanssista yhdessä.

Kuten jo todettua, en minä eikä kukaan meistä Teatterimuseolla ole päässyt tutustumaan Everybody Dance! -näyttelyyn livenä. Sisällöstä olemme toki perillä, mutta miltä näyttely koettuna tuntuu, on yhä salaisuus. Olemme saaneet nähdä kyllä kuvia ja niiden perusteella on lupa odottaa upeaa elämystä. Arvaan, että vanha sanonta ”hyvää kannattaa odottaa” pitää tälläkin kertaa paikkansa. Kun joudumme vielä odottamaan, esitän odotuksen ajalle toiveen: älkää unohtako tanssia!

Everybody Dance! on suomalais-norjalais-ruotsalaisena yhteistyönä Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Pohjoismaisen kulttuurirahaston rahoituksella toteutettu näyttelyprojekti, jonka kumppaneina ovat Teatterimuseon lisäksi Scenkonstmuseet ja Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Näyttely esittelee sosiaalisen tanssia ja sen kirjoa kumppanimaista. Sosiaalisella tanssilla tarkoitamme tanssia, jossa korostuu tanssin yhteisöllinen ulottuvuus. Tanssia, jota varten ihmiset kokoontuvat yhteen nauttiakseen toistensa seurasta ja yhdessä tanssimisesta, tai jolla on erityinen tehtävä osana ihmisten välistä kanssakäymistä.

Kaisa Tiainen
näyttelyn tuotantokoordinaattori

Kuva: Lars Annersten.

Haku