Teatterimuseo

Eläimyys esittävissä taiteissa -webinaari

01.04.2021

Teatterimuseo järjestää maanantaina 26.4. ammattilaiswebinaarin, jossa keskustellaan eläimyydestä esittävissä taiteissa. Koko päivän mittainen, alustuksia ja keskustelua sisältävä webinaari järjestetään Teams-ympäristössä.

Webinaari käsittelee eläimyytä näyttämöllä ja ihmisen eläimyyttä, materialismia ja materiaalisuutta. Webinaari liittyy näyttelyyn Tarpeisto pääroolissa, jonka osana on eläinstudio, Nooan arkki, joka haastaa vierailijan kriittisesti pohtimaan suhdettaan muihin eläimiin ja luontoon esittävien taiteiden kontekstissa. Se kysyy: Mitä/ketä eläimet esittävät? Onko norsu tarpeistoa? Onko kettu ovela? Veikö käärme paratiisin? Kenen tunteita puudeli esittää? Näyttely on ollut suljettuna koronan takia marraskuun lopusta alkaen, mutta se palaa museoon kevätkaudella 2023.

Webinaari on suunnattu erityisesti tarpeistoammattilaisille, pukusuunnittelijoille, opiskelijoille, mutta myös muille aihepiiristä kiinnostuneille. Webinaarin järjestävät Teatterimuseo ja Tarpeistokilta. Ilmoittautumiset viimeistään keskiviikkona 21.4. sähköpostitse sanna.brander@teatterimuseo.fi.

Linkki Teams-kokoukseen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse ennen webinaaripäivää.

JOS ET OLE SAANUT KOKOUSLINKKIÄ, SOITA TAI LAITA VIESTIÄ 040 1922 314!

 

ELÄIMYYS ESITTÄVISSÄ TAITEISSA

Webinaari 26.4.2021 klo 10–15.30

 

9.45 Kokoustila aukeaa 

10.00 Tervetulosanat, Raija-Liisa Seilo, museonjohtaja, Teatterimuseo

10.20 Juhani Koivisto: Eläimiä oopperatähtinä
Oopperassa käytetään sekä oikeita eläimiä että eläinhahmoja. Käsittelen eläinten vaikutusta esityksen merkitykseen ja katsojakokemukseen. Kerron myös käytännön kokemuksia puhuvan koiran ja dinosauruksen ohjaamisesta ja vastaanotosta.

10.50 Mari Heinonen: Tarpeistoeläimet
Tarpeistoeläimen suunnittelu, valmistus ja illuusion luominen

11.20 Pipsa Keski-Hakuni: Nooan arkki -näyttelyn materiaalisuudesta
Tarpeisto pääroolissa -näyttelyyn liittyvä Nooan arkki on koonnut omaan studioonsa kymmeniä eläinhahmoja, jotka ovat valmistettu eri esityksiin tai opiskelijoiden harjoitustöinä ja joiden valmistuksessa on käytetty lukuisia eri tekniikoita ja materiaaleja. Eläinhahmoilla on uusi rooli lavastetussa näyttelytilassa. Ne asettuvat itsenään ja ryhmänä vuoropuheluun katsojan kanssa. Kyse ei ole pelkästään materiaaleista vaan materiaalisuudesta, objektin sisäisistä voimista ja objektien välisistä suhteista.


12–13 Lounastauko 


13.00 Laura Gustafsson: Ihminen sivuosassa
Taidetta tehdään ihmisiltä ihmisille, mutta millaista on ihmiskeskeisen ideologian jälkeinen näyttämötaide? Voiko teos olla posthumanistinen haihtumatta analyyttisyyteen ja abstraktioihin? Pohdin puheenvuorossani, millaisia keinoja näyttämö tarjoaa muiden eläinten esittämiseen ja vallitsevan ihmiskuvan kyseenalaistamiseen ja muuttamiseen.

13.30 Tietoisku Teatterimuseon osallistavasta näyttelykäsikirjoitusprojektista

Jani Tihinen, projektituottaja, Teatterimuseo


13.50–14.00 Kahvitauko 
 

14.00 Yleistä keskustelua

14.45 Loppusanat 

 

Ingvill Fossheimin puheenvuoro on valitettavasti peruuntunut.

 

PUHUJISTA:

Ingvill Fossheim, skenografi, pukusuunnittelija, lavastaja ja tohtoriopiskelija
Ingvill Fossheim on työskennellyt freelancerina vuodesta 2005. Hän asuu Helsingissä ja Pohjois-Norjassa. Syksystä 2016 lähtien Fossheim on opiskellut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa pukusuunnittelun maisteriohjelmassa.

Laura Gustafsson, kirjailija, dramaturgi
Laura Gustafsson on kirjailija, käsikirjoittaja ja dramaturgi, joka työskentelee aktiivisesti kuvataiteen kentällä Gustafsson&Haapoja-yhteistyönsä kautta. Taiteilijaparin ihmisyyttä purkava ja jälleenrakentava Museum of Becoming oli viime vuonna HAMissa. Parhaillaan heidän teoksensa Naudan historian museo (2013) on esillä Kalmar Kunstmuseumissa. Gustafssonin uusin romaani Rehab (2020) käsittelee ihmistä ja ihmisen luomia asioita sekä niiden roolia maailmassa, joka on niin paljon muutakin kuin ihminen ja hänen tavaransa. Gustafsson yhteisjohtaa Pixelache Helsinki 2021 -festivaalia.

Mari Heinonen, tarpeistonvalmistaja
Valmistuin tarpeistonvalmistajaksi Savonlinnan Käsi- ja Taideteollisuus oppilaitoksen ensimmäiseltä vuosikurssilta 1990 ja olen työskennellyt sen jälkeen Mikkelin Teatterin Tarpeistonvalmistajana 30 vuotta. Suunnittelen, valmistan ja hankin tarpeiston kaikkiin Mikkelin Teatterin näytelmiin. Olen saanut suunnitella ja valmistaa paljon tarpeistoa vuosien mittaan, varsinkin eläimiä. 

Pipsa Keski-Hakuni, tarpeistosuunnittelija ja tohtoriopiskelija
Olen työskennellyt teatteritaiteen parissa vuodesta 1991 alkaen eri teattereissa ja alan koulutukseen liittyvissä tehtävissä. Viimeiset 12 vuotta olen ollut tarpeistosuunnittelijana Suomen kansallisooppera ja -baletissa. Opiskelin artesaaniksi ja tarpeistonvalmistajaksi ja lopulta filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta semiotiikan maisteriohjelmasta. Olen siis teoriaa rakastava käsityöläinen. Pyrkimykseni on jalostaa tätä suhdetta edelleen tohtoriopinnoissani. Teen väitöskirjaa aiheesta eläimyyden näyttämöllistäminen, jossa tutkin materiaalisuutta ja eläimillä esittämisen konventioita esittävissä taiteissa.

Juhani Koivisto, libretisti, dramaturgi
Olen väitellyt kirjallisuustieteen alalta ja valmistunut aiemmin musiikin teorian opettajaksi. Toimin viimeksi Suomen Kansallisoopperan päädramaturgina. Olen kirjoittanut useita librettoja ja tehnyt lapsille suunnattuja versioita klassikko-oopperoista sekä julkaissut kirjoja musiikin ja kirjallisuuden alalta.

Haku