Ensimmäiset kokoelmapukujen 3D-mallit julkaistu

30.12.2020

Kokoelmapukujen 3D-digitointihankkeessa ollaan päästy julkaisemaan ensimmäiset 3D-mallinnokset. Ensi vaiheessa julkaistaan nähtäville mallinnokset neljästä tanssipuvusta. Malleihin voi tutustua museon Sketchfab-kanavalla.

Hankkeessa selviteltiin näyttämöpukujen 3D-digitoimiseen sopivia menetelmiä ja kuvattiin yhteensä toistakymmentä pukua. 3D-mallinnosten avulla halutaan lisätä kokoelmapukujen saavutettavuutta, mutta samalla suojella pukuja liialta käsittelyltä. 3D-malleina pukuja voidaan esitellä näyttelyissä ja tarjota tutkimuksen ja opetuksen tarpeisiin ilman, että niitä tarvitsee ottaa esille säilytyslaatikoistaan.

Nyt julkaistavat 3D-mallit on toteutettu fotogrammetria-menetelmällä. Suuresta määrästä valokuvia on koostettu mallinnokset, joiden tarkkuus mahdollistaa jopa ommelten ja kankaan tekstuurin tarkemman tutkimisen. Yhteistyökumppanina pukujen digitoinnissa on helsinkiläinen 3D-mallinnoksia toteuttava Ninma.

Nyt julkaistaan neljän tanssipuvun 3D-mallit: Miehen tanssipuvun yläosa (takki) Suomalaisen Oopperan baletista Bahtshisarain suihkulähde (1956), Mary Paischeffin rokokoo-tyylinen tanssipuku (1926), Lucia Nifontovan tutu (1930-luku tai varhaisempi) ja Jorma Uotisen tanssipuku teoksesta Jojo (1979).

Puvut ovat nähtävissä museon Sketchfabissa kevyinä matalaresoluutioversioina ja tarkempina korkearesoluutioisina versioina. Mallinnoksiin tullaan myöhemmin lisäämään tietoa puvuista ja niiden yksityiskohdista.

Lisää pukujen 3D-malleja julkaistaan alkuvuoden 2021 aikana. Koko hankkeen tulokset raportoidaan keväällä ja julkaistaan museon verkkosivuilla muiden museoiden hyödynnettäväksi.

Tanssija Lucia Nifontovan esiintymisasu arviolta 1930-luvun alusta.