Teatterimuseo

Esittämisen pajat

Esittämisen työpajat keskittyvät nimensä mukaisesti esittämiseen. Miten esitys syntyy? liittyy uuteen pysyvään näyttelyymme Kolmas soitto. Teatteriseikkailu on teatterin peruspaketti, ja pysynyt koululaisryhmien suosikkina jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Improvisoinnista ja heittäytymisestä kiinnostuneet voivat valita Riisi kyykyssä -pajan, jossa ei oteta mitään turhan vakavasti. Pienimmille tarjolla on Satupolku ja Sirkus Huuhaa. Lue lisää näistä ja muista esittämisen työpajoista tältä sivulta ja tee varaus lomakkeella!

Miten esitys syntyy?

6-vuotiaista yläkoululaisiin

Kolmas soitto on näyttely esittävistä taiteista ja esityksen valmistumisesta. Siihen liittyvässä Miten esitys syntyy? -työpajassa pohditaan esityksen tekemistä. Mistä kaikesta idea voi syntyä? Millaisia ovat erilaiset työt ja tekijät, joita esityksen tekemiseen tarvitaan? Miten harjoitellaan ja esitykseen valmistaudutaan? Mitä esityksestä jää jäljelle?

Työpaja huipentuu uudella näyttämöllä tehtävään harjoitukseen ja pieneen kohtaukseen, jonka lähtökohtana on jokin esittävien taiteiden laji – teatteri, tanssi, ooppera, sirkus tai esitystaide. Käytössä ovat myös uudet kosketusnäyttöpohjaiset valo-ja äänipöytä, joilla voi labramaisesti tutkia valon värejä, suuntia tai merkityksiä ja improvisoida erilaisia ääniä.

Kenelle: Sopii yli 6-vuotiaille, alakoululaisille ja yläkoululaisille. Ryhmäkoko enintään 20 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi

Kesto: 1 h

Hinta: 95 € (la–su 190 €)
 

Teatteriseikkailu

6-vuotiaista aikuisiin

Teatteriseikkailu on teatterin peruspaketti. Seikkailun aikana opitaan perusasioita teatteriesityksen tekemisestä, saadaan ideoita ja inspiraatiota ja loppuhuipennuksena valmistetaan oma pienoisesitys.

Työpajan kulku: Työpajassa kierretään museon näyttelyissä ja tutustutaan teatterin eri osa-alueisiin. Ryhmä suunnittelee yhdessä esitykselle oman ainutkertaisen tarinan ohjaajan avustuksella. Kun tarina on keksitty ja jokaiselle halukkaalle on löydetty rooli, seikkailijat saavat valita pukuhuoneen käyttökokoelmien teatteripuvuista hahmolleen rooliasun. Esityksen kruunaa ohjaajan ja hänen mahdollisen apurinsa ajamat valot ja äänet. Pidemmissä teatteriseikkailuissa käytetään enemmän teatteriharjoitteita ja osallistavan teatterin keinoja.

Kenelle: Sopii yli 6-vuotiaille, ei yläikärajaa! Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi, englanti

Hinnat:

Kesto Aikuiset Lapset, oppilaitokset, erityisryhmät
1 h 95 € + pääsymaksut * 95 €
1,5 h 120 € + pääsymaksut * 120 €
2 h 145 € + pääsymaksut * 145 €

Viikonloppuisin kaksinkertaiset hinnat. Teatterimuseo ei ole arvonlisäverovelvollinen.

*) Opastuksen tai työpajan jälkeen voi jäädä omatoimisesti tutustumaan näyttelyihin.
 

Satupolku

3–5-vuotiaille

Päiväkoti-ikäisille suunnatuilla Satupoluilla seikkaillaan tarinoiden maailmassa ja raotetaan ovea myös teatterin tekemiseen. Satuun tutustutaan äänten, liikkeiden, erilaisten hahmojen ja mielikuvaharjoitusten kautta.

Tunnelmallisen, herkän ja fyysisen työpajan juonellisena lähtökohtana ja väljänä kehyksenä toimii H.C. Andersenin satu Ruma ankanpoikanen. Työpajassa käsitellään kiusaamista ja empatiaa.

Työpajan kulku: Pajan alkajaisiksi luetaan Ankanpoikasen kutsukirje: Lapset on kutsuttu Ankkalammelle! Matka alkaa lintuhissillä ja jatkuu muun muassa lentokoulun kautta Ankkalammen palatsiin eli Arkadia-teatteriin uimaan! Työpajassa käsitellään tunnetiloja ja fyysistetään niitä sekä kuljetaan matkaa ankan räpylöiden ja silmien kautta tilanteesta ja paikasta toiseen. Tärkeänä teemana nousee esiin mm. kiusaaminen ja osallistujat löytävät itsensä molemmista rooleista sekä kiusaajana, että kiusattuna. Työpajan tärkeä sanoma on, olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Lopuksi pidetään juhlat, joihin pukeudutaan lainaamalla käyttökokoelman pukuja.

Kenelle: Sopii 3–5-vuotiaille. Paja soveltuu hyvin näkövammaisille tai näkörajoitteisille lapsille. Pajaa voi suositella myös tunnetaitoja ja tunteiden ilmaisua harjoitteleville erityisryhmille ja monikulttuurisille / suomi toisena kielenä -ryhmille. Ryhmäkoko enintään 15 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi

Kesto: 1 h

Hinta: 95 € (la–su 190 €)
 

Sirkus huuhaa!

5–8-vuotiaille

Sirkus Huuhaa on siitä erikoinen sirkus, että se tarvitsee jokaiseen esitykseensä uudet esiintyjät! Sirkushevosen ja tirehtöörin avustuksella tutustutaan sirkuksen eri osa-alueisiin yhdessä ja pienryhmissä. Luvassa siis sirkuksen saapuminen kaupunkiin, sirkushevosen viihdyttämistä, klovneriaa, jongleerausta, akrobatiaa, rohkeutta ja yhdessä onnistumista! Huuhassa jokainen temppu on tärkeä!

Kenelle: viskareille, eskareille ja pienille koululaisille. Ryhmän maksimikoko 20 henkilöä.

Kielet: suomi

Kesto: 1 h

Hinta: 95 € (la–su 190 €)
 

Riisi kyykyssä

Yli 6-vuotiaille

Heitä aivot narikkaan! Riisi kyykyssä -työpajassa heittäydytään hetkeen improvisaatioteatterin keinojen avulla. Turha jännittäminen unohtuu, kun hauskoja harjoitteita tehdään impulssimaisesti yhdessä ja myöntyminen toisten ehdotuksille on toiminnan lähtökohtana. Työpaja lisää ryhmän jäsenten keskinäistä luottamusta ja edistää näin myös ryhmähenkeä.

Työpajan kulku: Työpajassa tehdään harjoituksia ohjaajan johdolla ja koko ryhmän kanssa jossakin museon näyttelytilassa. Tuetaan kaveria, sanotaan joo! Ja moka on lahja. Tehdään yhdessä! Työpajaan ei kuulu esityksen tekoa, teatteripukujen sovitusta tai muuta näyttelyyn tutustumista. Halutessasi improvisaation lisäksi piipahduksen näyttelyssä tai kokeilupisteillä kysy räätälöintiä!

Kenelle: Sopii alakoululaisille, yläkoululaisille, lukiolaisille ja aikuisille. Erityisesti ryhmäytymistä ja ryhmähenkeä tukeviin tarpeisiin. Ryhmäkoko enintään 20 henkilöä.

Kielet: Suomi, ruotsi, englanti

Hinnat

Kesto Aikuiset Lapset, oppilaitokset, erityisryhmät
1 h 95 € + pääsymaksut * 95 €
1,5 h 120 € + pääsymaksut * 120 €
2 h 145 € + pääsymaksut * 145 €

Viikonloppuisin kaksinkertaiset hinnat. Teatterimuseo ei ole arvonlisäverovelvollinen.

*) Opastuksen tai työpajan jälkeen voi jäädä omatoimisesti tutustumaan näyttelyihin.

Sammon ryöstö

5.–6.-luokkalaisille

Sammon ryöstö -draamatarina esittelee Kalevalan tapahtumia sekä sisältöä toiminnallisesti ja tarjoaa oppilaille mahdollisuuden tutustua kansalliseepokseemme uudella tavalla. Työpajassa keskitytään Sammon tarinaan.

Työpajan kulku: Sammon tarinaa käsitellään draamamenetelmien, mm. tarinankerronnan, patsastekniikan ja improvisaation avulla, jolloin osallistujat saavat aiheesta kokemuksellista tietoa. Työpajassa eläydytään kalevalaisten maailmaan takomalla ihmekone Sampo ja seuraamalla sen hurjaa matkaa Louhen, Väinämöisen ja kumppaneiden käsissä. Tilaa ja tunnelmaa luodaan myös äänellä ja musiikilla.

Kenelle: Sopii alakoululaisille. Ryhmäkoko enintään 30 henkilöä.

Kielet: Suomi

Kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 155 € (la–su 310 €)

Haku