Teatterimuseo

Esittävät taiteet – elämän välttämättömyyksiä

16.11.2022

Uutena museonjohtajana olen löytänyt itseni jo useaan kertaan keskusteluista, joissa pohditaan museoiden merkitystä ja tehtävää yhteiskunnassa. Mitä museoilla on annettavaa ja miten me voimme perustella olemassaolomme pandemian jälkeisessä maailmassa, jossa sote ja sota vievät sekä päättäjien että veronmaksajien huomion?

Helsingin kaupunki ja World Cities Culture Forum järjestivät verkoston kansainvälisen huippukokouksen Helsingissä lokakuun alussa. Tapahtuman avoimessa sessiossa kulttuurialan toimijat kutsuttiin pohtimaan sitä, kuinka voisimme ”auttaa säilyttämään taiteen ja kulttuurin keskeisen aseman yhteiskunnassa?”  Yleisöpuheenvuorossa nousi esiin ajatus siitä, että kulttuurin ja taiteen merkityksen ymmärtäminen ja säilyttäminen edellyttää sen uudelleenmäärittelyä, mikä yhteiskunnassa koetaan välttämättömäksi, englanniksi essential. Pandemia näytti karulla tavalla, että kulttuuria ja taidetta ei luettu näihin välttämättömyyksiin.

Museoiden taloudellinen merkitys yksittäiselle paikkakunnalle voidaan perustella numeroin, mutta hyvinvointivaikutusten mittaaminen ja ymmärtäminen on vaikeampaa. Museot ovat perinteisesti olleet merkityksellisiä oppimisen paikkoja, mutta museokävijöiden paikkakunnalle tuomat eurot tai oppimisen ilo eivät vielä riitä tekemään museoista välttämättömyyksiä. Kuluvana vuonna olen perehtynyt museoissa esimerkiksi Kiinan silkkitien historiaan, sellun valmistukseen ja japanilaisiin puupiirroksiin. Se, mikä teki näistä kokemuksista itselleni essentiaalisia, oli uuden löytämisen ilon lisäksi museokäynti sosiaalisena tapahtumana. Vierailu museossa on tarjonnut mahdollisuuden viettää aikaa perheen ja hyvien ystävien kanssa ja unohtaa hetkeksi levottomana ympärilläni vellova maailma.  

Teatterimuseossa näemme jatkuvasti oppimisen iloa, merkityksellisiä kohtaamisia ja yhdessäoloa. Työpajoissa lapset ja nuoret luovat improvisoiden esityksiä, perheet ja ystäväporukat heittäytyvät yhdessä leikin ja esittämisen maailmaan museon Arkadia-teatterissa ja työhyvinvointia tukevissa pajoissa vahvistetaan työssäjaksamista ja työpaikan yhteishenkeä teatterin keinoin. Joku viehättyy  museon toiminnallisuudesta, jollekin toiselle tärkeää on mahdollisuus rauhalliseen syventymiseen itseä kiinnostavien aiheiden äärellä. Kaiken ytimessä ovat esittävät taiteet ja niiden merkitys hyvinvoinnin lähteenä – yhtenä elämän välttämättömyyksistä.

 

Johanna Laakkonen
museonjohtaja

Haku