Esittävien taiteiden ammattilaiset mukaan yhteisölliseen käsikirjoitustyöhön

13.07.2021

Teatterimuseon yhteisöllisen näyttelykäsikirjoittamisen sivut on avattu museon verkkosivuilla. Yhteisöllinen näyttelykäsikirjoittaminen on Teatterimuseon kehitteillä oleva työtapa, jossa esittävien taiteiden ammattilaiset voivat osallistua tulevien näyttelyiden sisältöjen suunnitteluun ja käsikirjoittamiseen. Museon vastuulla oleva laaja taideala on jatkuvasti elävässä ja kehittyvässä tilassa. Tavoitteenamme on luoda näyttelyitä, jotka esittelemänsä maailman tavoin muuttuvat ja täydentyvät, tunnistavat taiteen moninaisuuden ja antavat äänen kaikille sen tekijöille.

Esittävien taiteiden taiteilijat, yhteisöt ja kentän muut toimijat ovat tervetulleita mukaan kirjoittamaan ja kuratoimaan oman taiteensa tarinaa ja vaikuttamaan siihen, mitä ja miten taiteesta kerrotaan yleisölle. Osallistua voi esimerkiksi lähettämällä omasta työstä kertovan valokuvan tai tiedon näyttelytyöryhmälle tai vinkkaamalla tärkeistä teoksista tai muutoksista omalla alalla.

Nyt verkkosivuillamme avattu sivusto on yhteistyön ja tiedotuksen väline. Julkaisemme sivuilla vaihtuvia näyttelysisältöjen keruukohteita, joita pohdimme yhdessä näyttelyiden käsikirjoittajien kanssa kutakin näyttelyä suunniteltaessa. Sivustolta löytyy lomake, jonka avulla aineistoja ja niihin liittyviä tietoja voi helposti lähettää meille. Sivustolla on myös avointen ideoiden lähettämisen lomake., jolla meille voi vapaamuotoisesti lähettää tietoa, ideoita ja kommentteja.

Kaksi ensimmäistä keruuta on nyt avattu. Niistä ensimmäinen liittyy marraskuussa avattavaan tanssinäyttelyyn ja kutsuu tanssin ammattilaisia kertomaan kansainvälisistä yhteyksistään ja vaikutteistaan. Toisessa keruussa kokoamme sisältöä museon sisääntulon kuva- ja videoprojisointiin, joka toimii kävijän ensisilmäyksenä esittäviin taiteisiin.

Olemme vasta uuden työtavan alussa. Yhteisöllinen käsikirjoittaminen on vuorovaikutteinen prosessi, jossa olemme oppimassa. Kuuntelemme ehdotuksia ja teemme korjauksia. Täydennämme sivustolla olevia tietoja ja ohjeita edelleen ja muokkaamme kehitteillä olevaa työtapaa. Kerro, jos huomaat korjattavaa tai kaipaat jotain enemmän!

Yhteisöllisen näyttelykäsikirjoittamisen hanketta koordinoi Teatterimuseossa projektituottaja Jani Tihinen, joka toimii museon ja taidekentän välisenä yhteyshenkilönä ja kehittää toimintamuotoa yhdessä museon henkilökunnan kanssa. Häneen voit olla yhteydessä: jani.tihinen@teatterimuseo.fi