Teatterimuseo

Että olisi enemmän kokeiltavaa

22.08.2019

Mitä toivoo Teatterimuseon kävijä, kun häneltä kysytään ideoita museon uudistettaviin näyttelyihin? ”Että olisi enemmän kokeiltavaa!”

Teatterimuseo on suomalaisen teatterin, tanssin, oopperan, sirkuksen ja esitystaiteen museo. Vastuualueemme laajeni tämän vuoden alussa ja olemme nyt entistä laajemmin esittävien taiteiden oma museo. Olemme aloittaneet näyttelyuudistuksen suunnittelun ja pyysimme näyttelyvieraita osallistumaan ideointityöhön. Tavoitteenamme on rakentaa esittäville taiteille maailman paras museo. Se ei onnistu ilman asiakkaittemme asiantuntemusta ja apua.

Kevään ja kesän aikana olemme pyytäneet näyttelyvieraita kertomaan mistä he eniten pitivät nykyisissä näyttelyissä, mistä eivät niinkään innostuneet sekä keksimään uusia ideoita.

Iloksemme saimme todeta, että nykyiset näyttelymme ilahduttavat, kiinnostavat ja innostavat kyselyyn vastanneita. Kaikkein eniten museotamme kiitettiin interaktiivisuudesta, siitä että meillä pääsee tekemään ja kokeilemaan asioita itse. Teatterimuseo koetaan kaiken ikäisille sopivaksi aktiivisen tekemisen paikaksi.

Ruusuja ja risuja

Kyselyyn vastanneet pitivät etenkin näyttämöistä, pukuhuoneista ja kokeilupisteistä. Kosketeltavat, kokeiltavat esineet, roolivaatteet, joita sai pukea ylleen ja näyttämöt itse säädettävissä olevine valoineen löytyivät monesta vastauksesta. Eräälle vastaajalle Teatterimuseo tarjosi mahdollisuuden ”olla taas oma itsensä” ja ”irrotella totisen arjen keskellä”. Ihana kuulla, juuri sitä me olemme toivoneetkin!

Vaikka lapset ja lapsiperheet viihtyvät Teatterimuseossa erityisen hyvin (vanhempien mielestä joskus jopa liian hyvin), löytävät aikuisetkin meiltä kiinnostavaa sisältöä. Esittäjän työn -valokuvaessee liikkeen ja kehollisuuden ilmaisuvoimasta kiinnosti tietopuolista museokäyntiä etsineitä vastaajia, samoin kuin Aleksis Kivi -näyttelyn Seitsemän veljeksen esityshistoriaa esittelevä kokonaisuus.

Yleisesti ottaen esillepanosta, tunnelmasta ja tiloista pidettiin, mutta yhden vastaajan mielestä museo oli liian hämärä ja tunkkainen. Jotkut kävijät olivat löytäneet pukuhuoneistamme huonokuntoisia tai hajonneita kokeilupukuja tai tavaroita, mitä pahoittelemme kovasti. Nykyiset pysyvät näyttelymme on avattu syksyllä 2010 ja vuodet tietysti näkyvät museon tiloissa ja näyttelyissä. Paineet tehdä kokonaisvaltainen remontti lisääntyvät vuosi vuodelta, vaikka lattioita maalataan, suursiivouksissa poistetaan pölyjä katonrajan putkista asti, kokeilupukuja ja rekvisiittaa huolletaan jatkuvasti ja hajonneita asuja korvataan uusilla.

Toiveita tulevaan

Oli kiinnostavaa kuulla mitä ideoita kävijöillämme oli uusiin näyttelyihimme. Enemmän kokeiltavaa, pyysivät monet. Enemmän itsenäisiä kokeilupisteitä. Lisää roolivaatteita kokeilupukuhuoneisiin. Joku haluaisi päästä vielä enemmän itse esiintymään. Selvä, nämä toiveet on kuultu, katsotaan mitä voimme tehdä!

Museokahvilaa toivoi useampi kävijä. Kaapelitehtaalle on tulossa isoja remontteja, kun Tanssin talon rakennustyö alkaa. Näillä näkymin museoihin ei voida tulevaisuudessakaan perustaa ihan omaa kahvilaa, mutta sisäpiha museopäädyn lähellä tullaan kattamaan ja siihen, ihan muutaman kävelyaskeleen päähän, on näillä näkymin tulossa kahvilatoimintaa.

Suurempia säilytyslokeroita kaipaaville voimme kertoa, että asia on työn alla. Sinä, joka toivoit voivasi suunnitella lavastuksia 3D:nä tietokoneella, haaveesi on huomioitu! Ja sinä, joka halusit kuulla näyttelijöitten ja muiden esittävien taiteiden ammattilaisten arkikokemuksia, tuleva näyttelymme taitaa vastata sinunkin kysymyksiisi!

Ja vastauksena teille kaikille muille: ihan jokainen kommentti on luettu ja mietitty ja pidetään mielessä, kun suunnitelman uuden näyttelyn sisällöstä ja muodosta etenevät!

Teksti: Ilona Kemppainen, tiedottaja

Haku