Teatterimuseo

Everybody Dance!

Tanssimisen ilo ja riemu näyttelyssä

Tanssi on ollut osa sosiaalista elämäämme aina. Ihmiset ovat tanssineet kokoontuessaan yhteen, arjessa ja juhlassa, sisällä ja ulkona, paikasta riippumatta. Tanssi on yhdistävä voima, intiimi ja fyysinen.

Everybody Dance! on näyttely tanssimisesta. Tanssi yhdistää ja vahvistaa identiteettiä. Tanssiperinteet välittyvät sukupolvelta toiselle. Uudet muotitanssit syntyvät ja leviävät internetin välityksellä hetkessä maapallon toiselle puolelle. Osa unohtuu yhtä nopeasti kuin syntyikin, toiset tuntuvat kestävän aikaa vuosikymmenestä toiseen.

Tanssi on yhtä aikaa intiimi ja kollektiivinen kanssakäymisen muoto, jonka keskiössä on keho. Keho kantaa mukanaan tietoa ja taitoa, jota voi olla vaikea tai jopa mahdoton sanoittaa. Yhdessä tanssiminen mahdollistaa sanattoman kohtaamisen ja yhteisten kokemusten syntymisen. Kokemukset muuttuvat muistoiksi, ja muistot saavat levätä kehossa.

Näyttelyssä muistellaan viime vuosien tanssihittejä, tutustutaan eri maiden ja kulttuurien tanssiperinteisiin, tanssin ympärille syntyneisiin yhteisöihin ja ilmiöihin. Suomessa vieraillaan mm. mummodiskossa, kansantanssitapahtumassa ja Tangomarkkinoilla, joista hypätään ruotsalaiseen polskaan ja saamelaiseen sydisdansiin, latinalaiseen salsaan, afrikkalaisiin tansseihin, Lähi-Idän dabkeen.

Eikä näyttelyssä pelkästään vierailla ja tutustuta, vaan tietenkin tanssitaan! Voit kokeilla liikettä itse, tanssia mukana, osallistua. Tanssia voi kaikkialla: tanssisalissa, keittiössä, metsässä – ja museossa. Ja mikä tärkeintä: Kaikki osaavat tanssia!

Everybody Dance! avattiin yleisölle 27.1.2023 ja on avoinna 3.9. saakka.

Näyttelyyn on saatavilla työpajoja eri-ikäisille!

Everybody Dance! on Teatterimuseon, ruotsalaisen Scenkonstmuseetin ja norjalaisen Norsk senter for folkemusikk og folkedans -keskuksen yhteistyöhanke. Suuri osa näyttelystä on kirjaimellisesti tanssittu kokoon – näyttely koostuu ruotsalaisten, suomalaisten ja norjalaisten tanssijoiden lähettämästä videomateriaalista. Näyttely on ennen Teatterimuseota ollut esillä Scenkonstmuseetissa Tukholmassa ja Rockheim-museossa Trondheimissa.

Everybody Dance! -näyttelyn toteutumista ovat tukeneet Nordisk Kulturfond, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto.


Työryhmä:

Projektin hallinta: Tone Erlien Myrvold, Annika Gooch
Kuraattorit: Tone Erlien Myrvold, Kaisa Tiainen, Lars Annersten, Anna Björk
Näyttelysuunnittelu: MUSEEA
Graafinen suunnittelu: MUSEEA
Audiovisuaaliset installaatiot ja valot: Øystein Kjørstad Fjeldbo
Keeping together in time -installaatio: Sara Lindström
Videoeditointi: Odin Kvistad
Näyttelyrakenteet: Eckerud True Quality

Työryhmässä lisäksi: Egil Bakka, Sanna Brander, Aleksander Dybowski, Elina Eskola, Monica Åslund Forsén, Gwendoline Gambet, Anna Gavanas, Georgiana Gore, Cathryn Humphreys, Stefan Korpar, Pälvi Laine, Eeva Mustonen, Heini Räsänen, Raija-Liisa Seilo, Johan Sturk, Elisabeth Tegner, Philip Teir

Toteutus: Sanna Brander, Lauri Helle, Janika Holm, Ilona Kemppainen, Maria "Joze" Peura, Heikki Suomi

 

Everybody Dance rahoittajat

 

Haku