Teatterimuseo

Favela Vera Ortiz Teatterimuseon ensimmäiseksi residenssitaiteilijaksi

01.02.2022

Koreografi Favela Vera Ortiz on aloittanut työskentelyn Teatterimuseon ensimmäisenä residenssitaiteilijana. Tammikuusta maaliskuuhun kestävän residenssijakson aikana Vera Ortiz tekee uuden soolotanssiteoksen tanssija Lara Müllerin kanssa sekä pitää kuusi Koreografin Vastaanottoa.

Työn alla oleva tanssiteos on työnimeltään Liquid. Musiikin teokseen on säveltänyt espanjalainen José A. Luque-Osuna. Soolotanssiteos saa ensi-iltansa Teatterimuseossa sunnuntaina 27.3. Noin 10 minuutin mittainen teos esitetään tuolloin kolme kertaa, klo 14, 15 ja 16.

Tanssiteosta valmistetaan Teatterimuseossa osin museon aukiollessa, ja harjoituksia on mahdollista seurata. Erityiset avoimet harjoitukset järjestetään sunnuntaisin 13.3. ja 20.3. klo 11.30–13.30. mutta myös muita harjoituksia saa jäädä seuraamaan.

Koreografin Vastaanotto on Favela Vera Ortizin vuonna 2007 kehittämä konsepti, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Zodiak – Uuden tanssin keskuksen ohjelmistossa ja toteutettu sen jälkeen lukuisilla tanssifestivaaleilla eri puolilla Eurooppaa sekä Melbournessa, Australiassa. Vastaanotolla yksi asiakas kerrallaan tekee Favelan kanssa oman, yksilöllisen tanssin. Tulijoilta ei vaadita aiempaa tanssikokemusta. Teatterimuseossa on tarjolla kuusi aikaa Koreografin Vastaanotolle, osallistujat valitaan arpomalla. Arvonta suoritetaan helmikuun lopussa ja vastaanotot järjestetään maaliskuussa.

Teatterimuseo kävi vuonna 2021 läpi perusteellisen remontin, jossa museon kaikki tilat ja näyttelyt uudistettiin. Ensimmäisenä vaihtuvana näyttelynä uusissa tiloissa avattiin Syvää liikettä – suomalaisen nykytanssin kansainvälinen historia, jossa on esillä myös Favela Vera Ortizin teos Figure Humaine (2020).

Favela kiinnostui museon uudesta, pyöreästä Maneesi-tilasta sen nähtyään, ja halusi kokeilla miten se toimisi tanssiteoksen näyttämönä. Teatterimuseo on iloinen voidessaan aloittaa residenssitoiminnan Favelan kanssa. Residenssi on museolle uusi tapa olla yhteydessä esittävän taiteen tekijöihin ja innostuneina odotamme mihin yhteistyö museon johdattaa ja mitä muotoja yhteistyö ottaa. Toiminnan haasteita koronan rajoittamassa museossa taklataan samalla ihan uudella tavalla.

Teatterimuseo pyrkii olemaan elossa ajankohtaisin tavoin ja sen edellytyksenä on kiinteä yhteys esittävien taiteiden tekijöihin. Yleisöillemme residenssi mahdollistaa ainutlaatuisen kurkistuksen esitystä edeltävään tilaan ja Favelan ja Laran joustavan työskentelyotteen myötä yleisö pääsee näkemään tanssiteoksen synnyn.


LIQUID (työnimi)
Koreografia ja puvustus: Favela Vera Ortiz
Tanssi: Lara Müller
Musiikki: José A. Luque-Osuna
Esitykset: su 27.3 klo 14.00, 15.00 ja 16.00 (kesto n. 10 min.)

 

Työryhmä:

FAVELA VERA ORTIZ on valmistunut Tukholman Danshögskolanin koreografilinjalta vuonna 2001 ja toiminut siitä lähtien laaja-alaisesti koreografina tehden näyttämöteoksia, paikkasidonnaisia teoksia, performansseja ja liikkuvia installaatioita. Lisäksi hän on tehnyt tanssivideoita yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa. Favelan teoksia on nähty sekä suomalaisilla että ulkomaisilla tanssinäyttämöillä ja festivaaleilla. Parhaillaan hän työskentelee Koneen säätiön apurahalla. http://www.iki.fi/fvo

LARA MÜLLER on sveitsiläinen, nykytanssikoulutuksen Zürichissa saanut tanssija. Opintojensa aikana hän työskenteli kansainvälisten koreografien, kuten israelilaisen Nadav Zelnerin, israelilais-puolalaisen työparin Dor Mamalian ja Dariusz Nowakin ja unkarilaisen Lorand Zacharin kanssa. Valmistuttuaan vuonna 2020 hän on työskennellyt useiden koreografien kanssa niin Sveitsissä kuin ulkomaillakin. Hän on tanssinut mm. sveitsiläisissä Joshua Monten Dance Company ja Company Mafalda -ryhmissä sekä hollantilaisessa Poetic Disasters Club -ryhmässä. Lara on asunut Suomessa vuoden ajan ja tanssinut MimoArt Companyn ja Apple Punch & Raremother -ryhmän kanssa, ja nyt Favela Vera Ortizin uudessa teoksessa.

JOSÉ A. LUQUE-OSUNA on espanjalainen muusikko, musiikkiterapeutti ja musiikin opettaja. Hän on valmistunut Royal Academy of Musicista Lontoosta. Hän on tehnyt musiikkia lyhytelokuviin, dokumentteihin, kamarimusiikkiorkestereille, kuoroille ja jousiorkestereille. Hän tekee myös elektroakustista musiikkia, kansanmusiikkia ja musiikkia syntetisaattorille. Hänen teoksiaan on esitetty Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa.

 

Haku