Teatterimuseo

Flamenco Suomessa 2020-luvulla

08.03.2023

Onko flamencolla elintilaa 2020-luvun Suomessa?

Kiinnostus flamencoa kohtaa heräsi Suomessa voimakkaana 1990-luvun alussa, ja täällä alkoi kehittyä oma, vahva flamencokulttuuri.

Teatterimuseo ja Tanssin talo järjestävät espanjalaisen flamencotaiteilijan Rocío Molinan vierailun yhteydessä keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan, miltä suomalainen flamenco näyttää tänään ja miten se sijoittuu suomalaisen taiteen kenttään. Tarkastelussa ovat myös flamencon suhde lajin espanjalaisiin juuriin sekä siihen, millaisia kysymyksiä taiteilijat kohtaavat, kun taidemuoto siirtyy kulttuurista toiseen.

Keskustelijoina ovat tanssitaiteilija Kaari Martin, kitaristi Joonas Widenius ja tanssija Marja Rautakorpi. Keskustelua johdattelee toimittaja Liisa Vihmanen.

FLAMENCO SUOMESSA 2020-LUVULLA
Keskustelu Teatterimuseon Maneesissa keskiviikkona 29.3. klo 17–18.30
Vapaa pääsy!

Keskustelu striimataan suorana Teatterimuseon YouTube-kanavalle.

Maailmanluokan flamencoa nähdään Tanssin talon loppuunmyydyssä Erkko-salissa 29. ja 30. maaliskuuta. Tanssin talon kansainvälinen vierailusarja tuo Suomeen tämänhetken ylistetyimmän flamencotanssijan, espanjalaisen Rocío Molinan. Esityksissä nähdään Rocío Molinan kitaralle omistetun trilogian, Trilogía sobre la Guitarran, toinen osa Al Fondo Riela (Lo Otro del Uno). Molinan kanssa näyttämöllä taituroi kaksi erilaista kitaristia, teknisesti virtuoottinen Eduardo Trassierra sekä luonnollista intuitiota edustava Yerai Cortés.

Keskustelijoista:

Kaari_sivulle

Kaari Martin teoksessa Korppi ja Kello, Compañía Kaari & Roni Martin, 2010. Kuva: Kim Laine.

Kaari Martin, flamencotanssija, koreografi, pedagogi, Compañía Kaari & Roni Martinin toinen taiteellinen johtaja, on kansainvälisesti tunnettu taiteilija, jonka näyttämöteokset tunnetaan vahvasta estetiikasta. Hänen ainutlaatuinen tyylinsä juontaa juurensa tarpeesta ilmaista itseään vapaasti. Teoksissa flamencon tekniikka yhdistyy nykytanssin vapauteen, punk-asenne kohtaa kaunokirjallisuuden ja flamencon intensiiviset rytmiset kudelmat kietoutuvat musiikin lomaan saumattomasti.

Marja_sivulle

Marja Rautakorpi. Kuva Matti Sten.

Marja Rautakorpi on suomalainen uuden sukupolven flamencotanssija ja tanssinopettaja, joka valmistuu keväällä 2023 tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. Viimeisimpänä hän on toiminut tanssija-koreografina nykyflamencoteoksessa Batácora (2022), tanssin lajirajat ylittävässä kokoonpanossa Tanssilähettiläät (2019–) sekä vuoden 2019 Helsingin Flamencofestivaalin uudistajana ja kuraattorina. Hän painottaa työssään äänen ja liikkeen yhteistä kehollista maaperää sekä toiminnallaan rohkaisee kuuntelemaan taiteen monimuotoisuutta ja taiteiden välisyyksiä lokeroinnin sijaan.

Joonas_sivulle

Joonas Widenius. Kuva: Matti Sten.

Joonas Widenius on suomalainen kärkikaartin flamencokitaristi. Wideniuksen musiikin pohjana kaikuvat flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään. Joko soolona tai trionsa kanssa esiintyvä Widenius on kiertänyt laajalti Euroopassa erilaisilla festivaaleilla, klubeilla ja konserttisaleissa. Widenius on esiintynyt ja tehnyt töitä lukuisten huippuartistien ja taiteilijoiden kanssa.

Liisa_sivulle

Liisa Vihmanen. Kuva Tero Kyllönen / Yle.

Liisa Vihmanen on Yleisradion toimittaja, joka on erikoistunut tanssiin. Hän on toimittanut flamencoon syventyvän podcast-sarjan Flamencon sielua etsimässä (2022) ja nykykansantanssia valottavan podcastin Askelkuvioita ja rytminvaihdoksia (2020). Hän on käsitellyt tanssia myös televisiodokumenteissa Doris Laine, omin sanoin, omin jaloin (2017) ja Vahvojen naisten Tanssiteatteri Raatikko (2021).

 

Haku