Teatterimuseo

Fokuksessa

Aki Loposen teatterivalokuvia

Kesäksi Teatterimuseon Studioon ja Maneesiin tulee suomalaista teatteria 1990-luvulta tähän päivään kuvanneen valokuvaaja Aki Loposen valokuvanäyttely Fokuksessa.

Studiossa nähdään valokuvavedoksia ja Maneesissa digitaalinen kuvakollaasi Loposen eri puolilla Suomea kuvaamista teatteriesityksistä. Alun perin teattereiden mainonnan ja markkinoinnin tarpeisiin otetuista valokuvista Loponen on valinnut näyttelyyn kokonaisuuden, joka parhaiten edustaa häntä itseään teatterivalokuvaajana.

“Kuvavalinnat on tehty visuaalisin perustein ilmentämään esityksen minulle kuvaushetkellä välittämää tunnetta ja ajatusta. Ovatko ne samoja, jotka katsoja kokee seuratessaan esitystä, vai kuitenkin rajatumpia, jotain missä näyttelijän/näyttelijöiden vuorovaikutus näyttäytyy vain kameran linssin läpi? Mikroilme, hetkellinen katseiden kohtaaminen, käden heilautus tai mikä tahansa merkityksellinen seikka, joka katsojalta saattaa jää havainnoimatta, tallentuu valokuvaan.

Kuvaustilanne on minulle etuoikeutettu hetki, jossa koko teatteriesitys tarjoillaan vain ja ainoastaan kuvaajan silmien eteen. Olen sitten katsomossa tai näyttämöllä, minun pitää olla huomaamaton ja kyetä tallentamaan silmänräpäykset, joihin kaikki oleellinen kiteytyy. Kuten valo näyttää lavalla tärkeimmät tapahtumat, valo myös ohjaa omaa työskentelyäni löytää näytelmän ydin, olla fokuksessa.”
 

Fokuksessa – Aki Loposen teatterivalokuvia -näyttely aukeaa yleisölle 14.6.2024 ja on avoinna 25.8. saakka.

 

Haku