Teatterimuseo

Hair – Popteatterista eteenpäin 1969–2019

Teatterimuseoon nousee kevätkaudella 2020 kukkaiskansan väriloisto näyttelyssä, joka välittää rauhan ja rakkauden sanomaa. HAIR – Popteatterista eteenpäin 1969–2019 juhlistaa HAIR-musikaalin 50-vuotista esitystaivalta suomalaisilla näyttämöillä ja tarjoaa hauskan ja ajatuksia herättävän kokonaisuuden. Näyttelyn runkona on Tampereen Vapriikissa toteutettu näyttely HAIR – Popteatterin tarina. Teatterimuseon sovitus tuo Tampereen Popteatteria käsittelevän sisällön rinnalle kolme muuta produktiota, jotka ovat osaltaan jatkaneet Tampereen Popteatterin aloittamaa linjaa ja toisaalta tarjonneet HAIRiin uudenlaisia näkökulmia.

1960-luvun hippisukupolvi halusi pelastaa maailman rakkauden, suvaitsevaisuuden ja väkivallattomuuden avulla. Rockin ja kukkaiskansan rauhansanoman yhdistämisestä syntynyt HAIR – The American Tribal Love-Rock Musical oli uudenlaista nuorten ihmisten tekemää ja esittämää musiikkiteatteria, joka puhui nuorille näiden omalla äänellä. Musikaalin voittokulku ulottui pian Atlantin yli Eurooppaan ja Suomeenkin vuonna 1969.

Näyttelyn kaari alkaa Tampereen Popteatterin ensiesityksestä elokuussa 1969 ja ulottuu aina uusimpaan produktioon samassa kaupungissa vuonna 2019. Näyttely yhdistelee esityksistä jälkeen jäänyttä konkreettista materiaalia kuvalliseen ja äänelliseen aineistoon.

HAIR vastusti sotaa ja sovinnaista yhteiskuntaa, se ihannoi rakkautta ja kauneutta. Nämä teemat ovat edelleen ajankohtaisia. Nuorten vapaudenkaipuu, itsensä löytämisen tunteittensa ilmaisemisen tarve eivät ole kadonneet mihinkään: on Vesimiehen aikakausi, aika laulaa, tanssia ja rakastaa. Peace & Love!

Näyttely on avoinna 13.9.2020 saakka.


Alkuperäisen näyttelyn HAIR – Tampereen Popteatterin tarina työryhmä:
Käsikirjoitus: Antti Liuttunen
Näyttelyarkkitehti: Elina Rantasaari
Graafinen suunnittelu: Heidi Järvinen

Teatterimuseon työryhmä:
Käsikirjoitus: Topi Vainikainen, Raija-Liisa Seilo
Visuaalinen suunnittelu: Mia Kivinen
Valot: Heikki Suomi

 

Haku