Teatterimuseo

Ilona-tietokanta

Ilona on Teatterimuseon ja Teatterin tiedotuskeskuksen yhteistyössä ylläpitämä suomalaisen teatterin esitystietokanta. Ilona palvelee teatteria koskevien tiedon tuottajien, tallentajien ja tutkijoiden ohella laajasti myös muita tiedon tarvitsijoita. Ilona-tietokannassa ovat ammattiteattereiden esitykset 1800-luvulta tähän päivään ja sitä päivitetään jatkuvasti. (Valtion toiminta-avustusta saavien rahoituslain ulkopuolella olevien teatteriryhmien esitykset on kirjattu 1.8.2002 lähtien. Ruotsinkielisten teattereiden esitykset ovat kattavasti 1960-luvulta ja Suomen Kansallisoopperan esitykset 1970-luvulta lähtien.)

Avaa tietokanta alla olevasta kuvakkeesta.

Ilona-tietokantaan

Ilonasta voi hakea tietoa esimerkiksi jostain tietystä näytelmästä, sen eri esityksistä Suomessa, produktion tekijöistä ja muista käsiohjelmatiedoista. Esityksistä perustietoina ovat esityksen nimi, kirjailija, esittävä teatteri, ensi-ilta, esityskaudet, esityskerrat ja katsojat.

Katsojamäärät on merkitty näytäntökaudesta 1968–69 lähtien, sitä vanhemmista esityksistä ne voivat puuttua. Vanhimmista esityksistä myös esityskertojen määrä puuttuu. Vuodesta 1992 lähtien esitysten ohjaajat ovat tietokannassa, 1.8.2002 lähtien myös muut taiteilijat ja näyttelijöiden roolit käsiohjelmien mukaisesti. Ennen 1.8.2002 ensi-illassa olleiden esitysten käsiohjelmatiedot tallentuvat tietokantaan vähitellen. Teatterimuseon arkisto kerää ja säilyttää suomalaisten teattereiden käsiohjelmia, joten tietokannasta puuttuvia tietoja voi tulla tutkimaan tutkijasaliimme.

Ooppera- ja balettiesitysten tietoja voi hakea Suomen Kansallisoopperan omasta esitystietokannasta, Encoresta. Tietokannasta löytyy tietoja Kansallisoopperan sekä sitä edeltäneiden Kotimaisen oopperan ja Suomalaisen oopperan ensimmäisestä esityksestä vuodesta 1911 alkaen. Hakupalvelun avulla voi hakea tietoa siitä, mitä teoksia on esitetty ja ketkä ovat olleet toteuttamassa esityksiä. Encore löytyy täältä.

Kysy lisää Ilona-tietokannasta: tietopalvelu @ teatterimuseo.fi

Haku