Teatterimuseo

Juha Valkeapää syksyn residenssiin

21.05.2024

Teatterimuseon syksyn residenssitaiteilija on ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapää. Hän aloittaa parin viikon residenssinsä Ollaan eläimiksi! / Animal beings -projektin parissa 28. elokuuta ja jakso päättyy esityksiin syyskuussa.

Teatterimuseossa Valkeapää työstää Ollaan eläimiksi! -teoksensa toista versiota. Teos nähtiin ensimmäisen kerran Palazzo Lucarini Contemporaryssa, Trevissä maaliskuussa 2023. Ollaan eläimiksi! on opastetuksi museokierrokseksi tekeytyvä esitys. Se kysyy, miten me olemme maailmassa ja kokeilee maailmassa olemista muunlajisten eläinten perspektiivistä. Valkeapään instrumentteja ovat sanaton ja sanainen ääni vahvistettuna ja ilman, keho ja liike, runot, performanssiohjeet ja äänimaailmat.

Residenssijakson aikana Valkeapää työskentelee museon tiloissa ja valmistelee esitystään. Hänet saattaa tuolloin kohdata museokäynnillä ja työskentelyä voi hetkisen seurata. Residenssi päättyy sarjaan esityksiä, jotka osallistavat yleisöä lempeästi, toisin sanoen esitys ”parveutuu” välillä yleisön kanssa. Parveutumista voi myös vain seurata siihen osallistumatta. Suomen- ja/tai englanninkielinen esitys sopii kaikenikäisille. Tarkemmat esitysajat ilmoitetaan syksyllä.

Ollaan eläimiksi! / Animal beings
Käsikirjoitus ja esitys Juha Valkeapää
Dramaturginen apu ja runojen englanninnos Heidi Soidinsalo

Juha Valkeapää on vuonna 1967 syntynyt äänitaiteilija ja esityksentekijä. 30-vuotisen uransa aikana hän on luonut erimuotoisia, -kuuloisia ja -näköisiä esityksiä, installaatioita, radioteoksia ja äänimaisemia eri puolilla maailmaa. Valkeapään taiteen keskeiset elementit ovat ääni, läsnäolo, leikkisyys, improvisointi ja elävä kontakti yleisöön. Vuosina 2022–26 hän työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen viisivuotisella taiteilija-apurahalla.
(www.juhavalkeapaa.net)

Kuva: Mara Predicatori

Teatterimuseon tilaresidenssiohjelma käynnistyi vuonna 2022, jolloin museossa työskentelivät koreografi Favela Vera Ortiz ja muusikko Venla Ilona Blom. Vuoden 2023 tammikuussa museossa työskentelivät ohjaaja, elokuvantekijä Vilma Tihilä ja tanssija, koreografi Arttu Peltoniemi ja elokuussa sirkusta, tanssia ja akrobatiaa yhdistellyt Vilus.art, eli Vilhelmiina Sinervo, Ines Kakkonen ja Mercedes Krapovickas. Tammikuun 2024 taiteilijat olivat KÖTT-kollektiivin Anni Kaila, Karoliina Loimaala ja Anna Stenberg. Seuraavan kerran tilaresindenssihaku aukeaa marras–joulukuussa 2024 ja koskee vuoden 2025 residenssijaksoja.

Haku