Teatterimuseo

Kansa elää näyttämöllä!

Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) 100-vuotista taivalta juhliva näyttely avaa kahden huoneen näkymän siihen mitä teatterin tekeminen voi merkitä kansallisella ja yksityisellä tasolla.

”Kansa näyttämöllä” -huone on historiallinen katsaus työväenteattereiden kehityksestä 1800-luvulta nykypäivään, eli miten työläisten omat harrastajateatterit ovat esiintyneet työläisyleisöille. Viihteellisen ohjelmiston rinnalla tarkastellaan esityksiä, joissa työväestöä ja kansaa on kuvattu aktiivisena toimijana: esimerkiksi 1900-luvulla naturalismin kurjalistokuvauksissa, 1930-luvulla proletaarisen teatterin puhekuoroissa ja 1970- ja 1980-luvulla paikallisyhteisön toimijuutta korostavassa yhteisöteatteriesityksissä.

”Teatterin lumo” -huone keskittyy nykypäivään ja esittelee viisi eri ikäistä teatterintekijää, jotka toimivat aktiivisesti TNL:n jäsenteattereissa. He kertovat intohimostaan, siitä mikä toiminnassa on heille merkityksellistä – eli mikä on teatterin taika. Huone houkuttelee museokävijää kokeilemaan sitä; valitsemaan teatteriasun, astumaan pienelle näyttämölle ja ottaa itsestään vaikka valokuvan.

Näyttely avataan yleisölle 31.1.2020 ja on avoinna 16.8. saakka.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia

 

TNL logo valk

Haku