Teatterimuseo

Kansalliskirjaston verkkoarkistokeruu

KESÄTAPAHTUMIEN VERKKOSISÄLLÖT TALTEEN KANSALLISKIRJASTON VERKKOARKISTOON

Kansalliskirjasto kerää kotimaisia kesätapahtumien verkkoaineistoja suomalaiseen verkkoarkistoon keruulla ”Koronakesän muistot talteen”. Millä tavoin poikkeustilanne näkyy kesätapahtumien järjestämisessä, onko syntynyt uudenlaisia esityksiä ja tapahtumia, siirtyykö tapahtumia etätapahtumiksi, ja onko tapahtumia peruutettu? Teatterimuseo kannustaa esittävien taiteiden toimijoita vinkkaamaan aineistoja keräykseen.  

Mitä kerätään?

Toivottuja verkkosisältöjä ovat kesän tapahtumista, joko toteutuvista tai perutuista kertovat aineistot, esimerkiksi verkossa julkaistut esitystallenteet, organisaatioiden omien verkkosivujen tiedotteet ja julkiseksi määritellyt somekanavat. Myös aiheeseen liittyvät meemit, bloggaukset, kuvat, videot, tapahtumat ja aihetunnisteet (hashtagit) ovat keräyksen kannalta kiinnostavaa sisältöä.

Miten kerätään ja miten pääsen mukaan?

Voit vinkata omia sisältöjäsi Kansalliskirjaston verkkolomakkeella.

Yhdellä lomakkeella voi lähettää useita vastauksia. Erota linkit pilkulla tai kirjoita jokainen linkki/vastaus omalle rivilleen. Huomioithan, että esimerkiksi verkkosivuille toiselta sivulta linkitetty esitys- tai muu tallenne olisi tärkeää lisätä omana linkkinään. Verkkoarkistoon ei voi tallentaa live-striimauksia eikä niiden chat-keskusteluja.

Vinkkejä tallennettavista verkkosisällöistä otetaan vastaan 16.8.2020 saakka.

Lisätiedot: 
Kansalliskirjasto, Sanna Haukkala, puh: 02941 44331, sposti: vapaakappale@helsinki.fi

Linkki webropol-lomakkeeseen: https://webropol.com/s/kansalliskirjasto-kesakerays2020

Voit kertoa vinkkaamiesi verkkosisältöjen taustoista Teatterimuseon esittävien taiteiden ammattilaisille suunnatussa kyselyssä.

Suomalainen verkkoarkisto ja verkkoaineistojen tallentaminen

Kansalliskirjasto on vuodesta 2006 alkaen tallentanut kotimaisia verkkosivustoja verkkoarkistoon. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan läpileikkaus suomalaisista .fi- ja .ax-päätteisistä sivustoista. Näiden keräysten lisäksi Kansalliskirjasto tekee ennalta rajattuihin aiheisiin ja aineistotyyppeihin liittyviä teemakeräyksiä. Tallennetut verkkoaineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, joita on vapaakappalekirjastoissa, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Tallennetut aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vain vapaakappaletyöasemilla, mutta suomalaisen verkkoarkiston hakemisto on osoitteessa https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi.

Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007).  

 

 

Haku