Teatterimuseo

Kansalliskirjaston verkkoarkistokeruu

Esittävien taiteiden verkkosisällöt talteen Kansalliskirjaston verkkoarkistoon

Kansalliskirjasto kerää kotimaisia koronaan liittyviä verkkosisältöjä suomalaiseen verkkoarkistoon. Yhteistyössä Teatterimuseon kanssa tallennetaan erityisesti esittäviin taiteisiin liittyviä sisältöjä. Esittävät taiteet ovat olleet koronakevään uudenlaisten toimintatapojen luomisen etujoukoissa. Kun esitystoiminta pysähtyi kokoontumiskiellon astuessa voimaan, esityksiä siirtyi verkkoon erilaisille alustoille ja samalla ne muuttivat muotoaan. Katsomiskokemuskin siirtyi verkkoon ja kotisohville.  

Mitä kerätään?

Kevään työn tulokset on tärkeää saada kerättyä talteen pysyvästi. Toivottuja verkkosisältöjä ovat koronasta aiheutuneet toimintatapojen muutokset ja se, miten ne näkyvät verkossa, verkossa julkaistut esitystallenteet, organisaatioiden omat verkkosivustot korona-ajan tiedotteineen, julkiseksi määritellyt somekanavat – ylipäätään kaikenlainen koronaan liittyvä sisältö. Myös aiheeseen liittyvät meemit, bloggaukset, kuvat, videot, tapahtumat, aihetunnisteet (hashtagit) eri somekanavissa tai elämää koronan aiheuttaman poikkeustilan aikaan heijastavat tempaukset ovat keräyksen kannalta kiinnostavaa sisältöä.

Miten kerätään ja miten pääsen mukaan?

Korona-ajan verkkosivuja ja -sisältöjä listataan Teatterimuseossa toukokuun ajan. Listausten pohjana käytetään esittävien taiteiden tiedotuskeskusten kevään mittaan tekemiä koonteja, mutta lisää sisältövinkkejä kaivataan. On tärkeää saada tietoon kaikki, mitä koronakeväänä esittävissä taiteissa on tapahtunut virtuaalisesti ja verkossa. Voit vinkata omia sisältöjäsi Kansalliskirjaston verkkolomakkeella.

Yhdellä lomakkeella voi lähettää useita vastauksia. Erota linkit pilkulla tai kirjoita jokainen linkki/vastaus omalle rivilleen. Huomioithan, että esimerkiksi verkkosivuille toiselta sivulta linkitetty esitys- tai muu tallenne olisi tärkeää lisätä omana linkkinään. Verkkoarkistoon ei voi tallentaa live-striimauksia eikä niiden chat-keskusteluja.

Vinkkejä tallennettavista verkkosisällöistä otetaan vastaan 7.6.2020 saakka ja tallennus tehdään kesäkuun aikana. Pidäthän koronasisällöt näkyvissä sivuillasi siihen saakka!

Lisätiedot: 
Kansalliskirjasto, Sanna Haukkala, puh: 02941 44331, sposti: vapaakappale@helsinki.fi

Linkki webropol-lomakkeeseen: https://webropol.com/s/kansalliskirjasto2020koronakerays

Voit kertoa vinkkaamiesi verkkosisältöjen taustoista Teatterimuseon esittävien taiteiden ammattilaisille suunnatussa kyselyssä.

Suomalainen verkkoarkisto ja verkkoaineistojen tallentaminen

Kansalliskirjasto on vuodesta 2006 alkaen tallentanut kotimaisia verkkosivustoja verkkoarkistoon. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan läpileikkaus suomalaisista .fi- ja .ax-päätteisistä sivustoista. Näiden keräysten lisäksi Kansalliskirjasto tekee ennalta rajattuihin aiheisiin ja aineistotyyppeihin liittyviä teemakeräyksiä. Tallennetut verkkoaineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, joita on vapaakappalekirjastoissa, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Tallennetut aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vain vapaakappaletyöasemilla, mutta suomalaisen verkkoarkiston hakemisto on osoitteessa https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi.

Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007).  

 

 

Haku