Teatterimuseo

Kauhua maskipurkeista

10.10.2023

Kauhun teemapäivä teatterimuseossa

Stadin AO, Helsingin teatteriakatemia ja Teatterimuseo järjestävät pyhäinpäivänä 4.11. halloween-henkisen kauhun ja maskeerauksen teemapäivän. Iltapäivällä ohjelmassa on kauhuun ja teatteriin johdattavia luentoja ja mahdollisuus seurata, miten maskeerauksen opiskelijat luovat kauhumaskeja malliensa kasvoille. Illalla museon sulkeuduttua käynnistyvät Kauhukävelyt, joissa päivän mittaan toteutetut, kauhukuvastosta tutut hahmot heräävät eloon.

KAUHUN TEEMAPÄIVÄ
Teatterimuseossa lauantaina 4.11. klo 13–20

Luennot ja maskeerausnäytökset kuuluvat museon pääsylipun hintaan. Paikat illan Kauhukävelyille maksavat 5 € ja ostetaan Teatterimuseon verkkokaupasta.

Päivän toteuttavat Stadin AO:n esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon ja Helsingin teatteriakatemian opettajat ja opiskelijat yhteistyössä Teatterimuseon kanssa.

Ohjelma:

LUENNOT MANEESISSA

Klo 13.00
Antti Taipale: Mitä jos teatterin katsojaa kutsuttaisiin teatterin kokijaksi?

”Nyt on tärkeää saada aistimme takaisin. Meidän täytyy oppia näkemään enemmän, kuulemaan enemmän, tuntemaan enemmän.” (Susan Sontag, 1964)

Teatterikokemuksen keskiössä on tuntevat kehot, jotka ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, niin näyttämöllä kuin katsomossa. Mutta mitä oikeastaan tapahtuu, kun henkilö astuu katsomoon seuraamaan näyttelijöitä näyttämöllä? Teatterikokemuksesta puhuessa kieleemme ovat vakiintuneet näköaistiin viittaavat sanat katsoja ja katsomo. Katsoja kuitenkin aistii tiedostamattaan paljon enemmän kuin pelkästään katsomalla näyttämölle. Luennolla kysytään pitäisikö teatterin katsojaa kutsua teatterin kokijaksi?

Luento pohjautuu Taipaleen väitöskirjatutkimukseen Liikuttava teatteri. Kehollinen empatia teatterikokemuksen keskiössä.

Klo 15.00
Jani Kylmälä: Kauhuelokuvan synty Hollywoodissa maskeeraajan silmin

Luennolla kurkistetaan elokuvan alkuvuosien teknisiin haasteisiin ja tutustutaan lähemmin Hollywoodin alkuvuosien kauhuelokuvien maskeeraajiin, joista moni ei ole kuullutkaan. Hollywoodin klassiset kauhuelokuvat ovat olleet pohjana kaikille sen jälkeen tehdyille kauhuteemaisille elokuville. Millaisia olivat ensimmäisten kauhuelokuvien maskit? Kuka oikeastaan loi Frankensteinin olion?

MASKEERAUKSEN NÄYTTÖTYÖT ARKADIASSA

Klo 13–17
Käytännössä kauhumaskeerausta pääsee seuraamaan Arkadiassa, jossa Stadin AO:n esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinnon opiskelijat tekevät maskeerauksen näyttötöitään ja luovat toinen toistaan kammottavampia hahmoja. Malleina toimivat Helsingin teatteriakatemian opiskelijat.

KAUHUKÄVELYT

Kello 18–20
Kuudelta Teatterimuseo suljetaan ja iltaohjelma alkaa. Päivän aikana maskeeratut kauhuhahmot heräävät eloon ja valtaavat museon, jonne pääsee enää vain Kauhukävelyn mukana. Tällä kävelyllä syke kohoaa, adrenaliini virtaa ja mielikuvitus laukkaa.

Kauhukävelyt klo 18 alkaen 15 minuutin välein, hinta 5 €, liput ostetaan etukäteen verkkokaupasta. Lue lisää täältä!

Haku