Teatterimuseo

Kivi kääntyy

TULOSSA LOKAKUUSSA:

Aleksis Kivi, uusi löytö?

Juhlittuamme viime vuonna satavuotiasta Suomea haluamme nyt kohdistaa katseemme itsenäisen Suomen kulttuurin keskeisiin tekijöihin. Suomalaiselle näyttämötaiteelle yksi sellainen on Aleksis Kivi. Hänen tarkat, aikaansa edellä olevat ja monivärisesti esillekirjoittamat havaintonsa ihmisestä ja ihmisestä osana omaa ympäristöään ovat usein jääneet melko jymähtäneiden esityskaanonien jalkoihin.

Myös Aleksis Kiven elämä on monesti nähty ilottomana ja köyhyyden värittämänä. Nykynuoret eivät tunne häntä mahdollisesti lainkaan. Haluamme näyttelyssämme tuulettaa näitä mielikuvia kurjuudessa eläneestä, väärinymmärretystä Kivestä. Päätimme tehdä arvonpalautuksen, perustella tämän päivän näkökulmasta, miksi hän on kansalliskirjailijamme.

Kivi kääntyy -näyttely valottaa Kiveä eri katseiden kautta: sivistyneenä, kielitaitoisena, tarkkanäköisenä, ennakkoluulottomana taiteilijana. Taiteilijana, joka eli täyttä elämää, jonka intentiot ovat täysin tunnistettavissa myös 2000-luvulla ja joka valitettavan lyhyeksi jääneen luomiskautensa aikana kirjoitti huikean monipuolisen tuotannon. Kääntelemme Kiveä näyttelykokonaisuudessa, joka koostuu itse asiassa neljästä eri pienoisnäyttelystä – tarjoamme mahdollisuuden tutustua häneen sekä perinteisten kokoelma- ja arkistomateriaalien kautta että altistamalla kävijän toiminnallisiin kokemuksiin.

Näyttelyyn liittyy eri ikäisille suunnattuja teatterin keinoja käyttäviä työpajoja. Yläkouluikäisten työpaja painottuu erityisesti Seitsemän veljeksen tapahtumien ja sisältöjen avaamiseen. Lukiolaisille ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville suunnatuissa työpajoissa otetaan enemmän huomioon Kiven koko tuotanto ja historiallinen tilanne, jossa teokset ovat syntyneet.

Kivi kääntyy avataan Aleksis Kiven päivänä 10.10.2018.
 

Kullervo-luonnos

Matti Warén: Kullervo, luonnos Suomen Kansallisteatteriin 1934. Teatterimuseon kokoelmat. © Kuvasto 2018.

Haku