Teatterimuseo

Kivi kääntyy -artikkelikokoelma on julkaistu verkkojulkaisuna

20.09.2019

Aleksis Kivestä ja hänen teostensa näyttämötoteutuksista kertovan Kivi kääntyy -näyttelyn näyttelyjulkaisu on nyt saatavilla verkossa. Julkaisuun on koottu viisi artikkelia kirjoittajilta, joille kaikille Kivi on läheinen, mutta joilla kaikilla on häneen hyvin erilainen kytkös.

Vesa Tapio Valo on tutustunut Kiveen ennen kaikkea ohjaajan ja kirjailijan ominaisuudessa. Hän pohtii Kiven persoonaa luovana henkilönä 1800-luvun Suomessa ja nostaa esiin teemoja, jotka ovat vaikuttaneet myös hänen omaan näyttämösovitukseensa.

Riitta Pohjola-Skarp on kirjallisuudentutkija, joka muun muassa on tutkinut kansainvälisiä vaikutteita suomalaisessa kirjallisuudessa. Nyt hän tarkastelee Kiven tuotantoa eurooppalaisessa kirjallisuuskentässä ja nostaa esiin keskeisiä taustavaikuttajia Kiven teksteissä.

Pentti Paavolainen on tutkinut lähes koko uransa suomalaista teatteria ja erityisesti Kaarlo Bergbomia. Hän kytkee Kiven oman aikansa teatteriin ja luo katsauksen Seitsemän veljeksen esitysperinteeseen.

Pekka Niemelä on biologi ja metsätutkija, joka aiemminkin on tarkastellut taiteilijoiden ja kirjailijoiden luontosuhdetta ja sen merkitystä heidän tuotantoonsa. Artikkelissaan hän johdattaa meitä siihen metsään, joka toimi Kiven keskeisenä inspiraation lähteenä.

Julkaisuun ovat kirjoittaneet lisäksi museonjohtaja Raija-Liisa Seilo ja museolehtori Heini Räsänen ja Topi Vainikainen. Kuvatoimitus on Pälvi Laineen.

Suora linkki Kivi kääntyy -verkkojulkaisuun

Verkkojulkaisun verkkosivu

KIVI KÄÄNTYY
Teatterimuseon verkkojulkaisuja 5
© Kirjoittajat 2018
Toimitus: Raija-Liisa Seilo
Kuvatoimitus: Pälvi Laine
Taitto: Ilona Kemppainen
Julkaisija Teatterimuseo, 2019
ISBN 978-952-67846-4-9 (pdf)
ISSN 2669-8900

Haku