Teatterimuseo

Kokeilemista, jakamista ja hassuttelua

15.11.2023

Vilus.art on nykysirkus- ja taideryhmä, joka tutkii ja kehittää maailmaa oranssin Tonton-hahmon ympärille. Tonton-konsepti on laaja ja laajeneva ja Teatterimuseon residenssiin valittu Tonton Duetkin muuntuikin Tonton Trietiksi jo ennen residenssin alkua, kun sirkus- ja lliiketaiteilija Vilhelmiina Sinervon ja tanssija-liiketaiteilja Ines Kakkosen työryhmään liittyi muusikko-säveltäjä Mercedes Krapovickas.

Vietimme elokuun Teatterimuseon residenssissä Tonton Triet -projektin parissa.
Kesän muut projektit olivat juuri saaneet päätöksensä ja saavuimme residenssiin hivenen nuupahtaneina ja pöllämystyneinä. Aamupalaverissa pohdimme tulevalle työskentelykaudelle suuntaa, joka pienen vitsin kautta löytyikin Teatterimuseon kahvikuppien iskulauseista. Haluatko juoda kahvisi kupista: “Good vibes only” vai “Make it happen”? Juo sinä toisesta, niin minä juon toisesta ja siitä ne residenssin lähtölauseet syntyivät. Että näin, siitä se sitten lähti ja sillä tiellä jatkoimme.
 

goodvibes


Residenssi tarjosi meille tilaa, aikaa ja mahdollisuuden keskittyä intensiiviseen työskentelyyn kolmen viikon ajan. Se mahdollisti hassuttelun, monenlaisen kokeilun ja jakamisen niin kollegoiden kuin katsojienkin kanssa. Residenssin aikana pidimme avoimia harjoituksia, joissa testasimme tekeillä olevaa materiaalia katsojille. Avoimet harjoitukset tarjosivat monenlaisia tiedonjyväsiä ja auttoivat meitä ymmärtämään itse teosta paremmin. Kuinka ja mihin yleisö reagoi? Miten vaikutumme yleisöstä ja toisistamme. Millaista rytmistä kokonaisuutta luomme? Mikä tulee näkyväksi, mikä ei? Miltä esitys tuntuu itselle, entä katsojalle? Eli karkeasti sanottuna; mikä toimii ja mikä ei. Palaute ja keskustelut jälkikäteen muuttavat ja muokkaavat tulevaa toimintaamme ja kohtaustenkin järjestys saattoi näiden kokemusten pohjalta vaihtua.
 

Tonton kollaasi


Tonton Triet on osa suurempaa Tonton-konseptia, joka sisältää erilaisia Tonton-hahmon ympärille tuotettuja teoksia ja kokeiluja. Teatterimuseon upealla puolikaariprojisointipinnalla nähtiin Taiteiden yössä Tonton Travels -videonäytös, jossa näytettiin Tontonin seikkailuja Saksassa kesällä 2023. Tonton-konseptin muoto ja esiintyjien määrä vaihtelevat kulloisenkin tilan ja tilanteen mukaan. Tontonit voivat olla videoilla tai elävinä, yhdessä tai yksin.
 

Tontonvideot


Teatterimuseossa työskentelymme keskittyi näyttämöversion valmistamiseen kolmihenkiselle työryhmällemme ja videoteokset tulivat näkyviksi bonuksena.

Tonton Triet:n harjoitusteaseriin voi tutustua täältä: https://youtu.be/VTn-qQEFcU4?si=282tNkLPMCtKzJne

Tontonien tarinoita voi seurata Vilus.art:n instagram-tililtä, varsinkin joulukuussa se kannattaa!

 

Vilhelmiina Sinervo ja Ines Kakkonen
Vilus-art

 

Haku