Korona hiljensi, mutta ei pysäytä!

21.04.2020

Alkuvuosi näytti Teatterimuseossa erinomaiselta. Tammi-helmikuun kävijämäärät ennustivat ennätyksellisen hyvää vuotta ja työpajavarauskalenteri täyttyi vauhdilla. Sitten maaliskuun puolivälissä jysähti. Koronaepidemia sulki Suomen, ja Teatterimuseonkin ennätyskevät peruuntui.

Tällä hetkellä näyttelyt ja tutkijasali pidetään suljettuina valtioneuvoston antamisen suositusten mukaisesti. Olemme peruuttaneet kaikki kevätkauden yleisötapahtumat. Nyt seuraamme tilannetta ja viranomaisohjeistusta ja odotamme voimmeko turvallisesti avata museon kesäkaudeksi.

Vaikka koronaepidemia pysäytti tapahtumat ja sulki museot, ei kaikki työ museoissa suinkaan pysähtynyt. Näyttelyt ja niiden avoinnapito on vain osa museon koko toimintaa. Valtakunnallisen vastuumuseon tehtävät eivät lakanneet, ja huolehdimme koko ajan esittävien taiteiden kulttuuriperinnön säilyttämisestä. Teatterimuseon ei ole toistaiseksi tarvinnut turvautua lomautuksiin ja näyttelyvalvojillekin järjestettiin korvaavaa työtä jaettujen työvuorojen ajaksi. Kaapelitehtaan kädenojennus kolmen kuukauden vuokrien perimättä jättämisenä auttaa meitä pitämään toimintamme käynnissä.

Suljettujen ovien takana siis kuhisee, töitä tehdään, vaikka työtavat ovatkin nyt toiset. Teatterimuseossa henkilökunta on siirtynyt lähes kokonaisuudessaan etätöihin, ja olemme tehneet valtavia digiloikkia ottaessamme haltuun erilaiset etätyöjärjestelmät. Museotyö vaatii perinteisesti monella osa-alueella fyysistä läsnäoloa, joko asiakkaiden kohtaamista tai työskentelyä kokoelmien parissa. Parissa päivässä saimme etäyhteydet rakennettua ja etäkokoussovellukset tulivat tutuiksi. Työ jatkuu etänä eri puolilta pääkaupunkiseutua – jopa Salosta ja Turusta käsin – ja olemme toisiimme yhteydessä päivittäin.

Mitä museossa siis tehdään koronakeväänä 2020?

Kevään työpajojen ja tapahtumien peruunnuttua, aloimme suunnitella verkossa toteutettavaa ja välitettävää yleisötyötä. Teatterikissan pääsiäisseikkailu peruutettiin tämän vuoden osalta, mutta sen tilalle kehiteltiin Teatterikissan kotiseikkailu. Kotiseikkailussa julkaistaan viikoittain uusia tehtäväpaketteja, joissa tutustutaan teatteriesityksen rakennuspalikoihin ja edetään kohti omaa, kotona toteutettavaa esitystä. Lisäksi valmistelemme striimausta ja suunnittelemme lyhyitä näyttelyiden etäopastuksia tai tietoiskuja. Teatterikerhokin siirtyi loppukevääksi verkkoon. Ja onneksi museolla on jo valmiiksi olemassa melkoinen määrä verkkosisältöjä ja -palveluita. Niitä on ilo nyt tarjota uudelleen asiakkaillemme tutustuttavaksi. Kehitämme myös some-sisältöjämme.

Vaikka jouduimme sulkemaan näyttelyt tahtomattamme, seuraa sulkuajasta jotain hyvääkin! Näyttelyissä tehdään huoltotöitä siinä laajuudessa, kuin se on henkilökunnan turvallisuuden säilyttäen mahdollista. Museomestari maalaa vanhoja putkia, vaihtaa lamppuja ja korjaa laitteita. Kaikki kokeilupuvut pestään ja korjataan ja pukuhuoneissa tehdään suursiivous. Tarkoitus on myös valmistella näyttelyissä olevaa digitaalista lisämateriaalia ja täydentää englanninkielisiä tekstejä. Kun museo voidaan jälleen avata, teemme sen entistä ehompina!

Pukuhuolto 3

Kaikki museon kokeilunäyttämöiden puvut tarkastettiin, pestiin ja
korjattiin tai korvattiin uusilla. Samalla tehtiin suurviivous ja Arkadian
pukuhuone imuroitiin lattiasta kattoon.

Kokoelmatiimi jatkaa kokoelmahallintajärjestelmän vaihtoon tähtäävää valmistelutyötä ja arkistokentän työnjakoon liittyvää selvittelyä. Alkukeväästä on myös käynnistetty kokoelmapukuihin liittyvä 3D-digitointihanke, ja se etenee koko ajan. Käynnissä oli myös Suomen Kansallisteatterin aineistolahjoitusprosessi, ja se työ jatkuu edelleen. Kansallisteatteri valmistautuu remonttiin ja lahjoittaa museolle koko joukon vanhoja näyttämöpukuja ja arkistoaineistoa. Pukulahjoitus on jo siirtovaiheessa ja niitä toimitetaan museolle autolasti kerrallaan. Myös muita aineistolahjoituksia on työn alla.

Pukulahjoituksen pakastus

Kansallisteatterin pukulahjoitus siirretään museon kokoelmatiloihin vasta pakastamisen jälkeen. Pakastaminen kuuluu kokoelmahoidon rutiineihin. Sillä varmistetaan, ettei varastoihin pääse kutsumattomia tuhohyönteisiä.

Tietopalvelu palvelee asiakkaita sähköpostitse tai Kysy museolta -palvelun kautta niin hyvin kuin etänä pystyy. Etäyhteydet omiin tietokantoihin ja palvelimille mahdollistavat tiedusteluihin vastaamisen, vaikka aineistoja ei pääsekään selailemaan.

Ja tietysti tähtäämme myös tulevaisuuteen! Toivottavasti pystymme pian avaamaan ovet ja viimeistään syksyllä käynnistämään tapahtumatoiminnankin. Syksyn tapahtumakalenteria suunnitellaan, työpajavarauksia tehdään ja näyttelyvaihtoon valmistaudutaan suunnitelmien mukaisesti. Syksyllä meidän on tarkoitus avata uudet vaihtuvat näyttelyt, joiden valmistelu jatkuu koronasta huolimatta. Ensimmäiset näyttelyyn tulevat esineet ovat jo saapuneet museolle. Myös seuraavien vuosien näyttelyt ja pysyvän näyttelyn uudistus ovat aktiivisina työpöydillämme.

PROPS! Pääroolissa tarpeisto on toinen ensi syksyn vaihtuvista näyttelyistä. Tässä amanuenssi purkaa lähetystä.

Vaikka kukaan ei tiedä miten kauan tämä poikkeustilanne vielä jatkuu, ja minkälaisia pidempiaikaisia seurauksia tästä keväästä meille kaikille on, suhtaudumme tulevaisuuteen toiveikkaasti! Poikkeuksellisiin työoloihin aletaan tottua ja suunnitelmat ja kehitysideat etenevät. Toivottavasti virtuaaliset aineistomme ilahduttavat asiakkaitamme tämän kevään aikana ja tietysti myös jatkossa. Ja toivottavasti tapaamme pian taas Kaapelitehtaalla!