Teatterimuseo

Koronankohottamat-festivaali

16.09.2020

Seuraa iltapäivän paneelikeskustelustriimi alkaen klo 14.30 tästä:

https://youtu.be/CtmULG5Fjwc

 

Teatterimuseo järjestää yhdessä someteatteri Koronankohottamien kanssa yksipäiväisen tapahtuman Helsingissä sekä striimattuna verkossa maanantaina 19. lokakuuta 2020 klo 12–17. Iltapäivän aikana Teatterimuseossa katsotaan viime keväänä ja kesänä Koronankohottamat-hankkeessa 19 kosketusta -konseptilla tehdyt videoteokset. Kosketus-katselmuksen jälkeen pidetään paneelikeskustelu someteatterista. Tapahtuman juontavat Jonna Wikström ja Lassi Alhorinne Koronankohottamista.

Paneelikeskustelu striimataan. Myös katselmuksen teoksiin on mahdollista tutustua etukäteen.
 
Poikkeusaikana taiteilijat ovat keksineet uusia tapoja tehdä töitä – myös virtuaalitaidetta. Tästä hyvänä esimerkkinä Suomessa on ollut Koronankohottamien toiminta. Hanke käynnistettiin muutamassa päivässä ja alle puolessa vuodessa yhteisöön tuli  lähes 200 taiteilijaa.

Teatterimuseon katselmuksessa nähdään neljä videoteosta: 19 kiellettyä kosketusta (86 min),  19 laulettua kosketusta (99 min), 19 tanssittua kosketusta (63 min) ja 12 maalattua kosketusta (55 min). Teokset katsotaan eri saleissa yhtä aikaa. Tämän lisäksi nähdään Juha Jokelan ohjaama Hamlet Remix sekä Koronankohottamien suunnitteluryhmän tekemät Tietokosketus ja Kiitoskosketus.

Katselmuksen jälkeisessä paneelikeskustelussa pohditaan, mitä sometaide on nyt, ja mitä someteatteri voisi tulevaisuudessa olla, ja millaisia hyviä ja haasteellisia asioita Koronankohottamat toi esiin. Paneeliin on kutsuttu eri taiteen alojen ammattilaisia (runous, musiikki, kuvataide, tanssi). Videoita tehneiltä on puolestaan pyydetty palautetta nopeasti käynnistetystä ja ilmiöksi nousseesta hankkeesta.

Paneelissa keskustelevat teatteriohjaaja-käsikirjoittaja Miira Sippola, kitaristi-säveltäjä Jarmo Saari, tanssitaiteilija Ninni Perko, kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja vapaa kirjoittaja ja opettaja Hanna-Leena Helavuori.

Keskustelua moderoivat näytelmäkirjailija Anna Krogerus ja käsikirjoittaja Elisa af Hällström Koronankohottamista.

PÄIVÄN AIKATAULU:
Klo 12 Tervetulosanat, museonjohtaja Raija-Liisa Seilo, Jonna Wikström ja Lassi Alhorinne
Klo 12.15–14 Kosketus-katselmus kolmessa salissa rinnakkaisesti
Klo 14–14.30 tauko
Klo 14.30–17 Paneelikeskustelu

Koronan takia joudumme rajoittamaan paikan päälle tulevien osallistujien määrää 60 henkilöön. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Paneelikeskustelu striimataan, joten sitä on mahdollista seurata myös etänä. Ilmoittautumiset 14.10. mennessä
 

Ilmoittaudu tästä!

 

ÄÄNESSÄ OVAT:

Hanna-Leena Helavuori
Vapaa kirjoittaja ja opettaja, joka on aiemmin toiminut Teatterimuseon ja Teatterin tiedotuskeskus TINFOn johtajana.

Ninni Perko
Tanssitaiteilija, koreografi-ohjaaja ja Tanssiteatteri Sivuun Ensemblen taiteellinen johtaja. Perkon runollisrealistiset työt ovat pureutuneet lähisuhdeväkivaltaan (Jäljet 2011), muistisairauteen (Vain rakkaudesta 2012), yksinäisyyteen (Vieraskirja 2014) ja kyltymättömyyteen (Jatkot 2017). Perko nostaa taiteellaan väsymättömästi esille toiseutta ja marginaalia.

Pauliina Pesonen
Kuvataiteilija, joka työskentelee kahdessa eri taiteenaloja yhdistävässä taiteilijaryhmässä ja on mukana Taidegalleria Etsivätoimiston toiminnassa (Veikkola). Välineinä hän käyttää muun muassa maalausta, valokuvausta, animaatiota ja videota. Yhteisöllisiä ja maahanmuuttajien taideprojekteja, soveltavia kuvataideprojekteja erityisluokille, lapsille ja ikäihmisille. 

Jarmo Saari
Kitaristi-säveltäjä, jonka tuoretta käsialaa kuullaan Tampereen Työväen Teatterin Hamlet-musikaalissa. Saari on soittanut muun muassa XL-, ZetaBoo- ja Anna-Mari Kähärän orkesteri -yhtyeissä ja julkaissut soololevyjä.

Miira Sippola
Teatteriohjaaja-käsikirjoittaja, runoilija ja lausuja. Sippolalle on ominaista fyysis-visuaalinen näyttämökieli, jota hän on toteuttanut kutsumalla produktioihinsa monitaiteisia työryhmiä. Näytelmiä ja ohjauksia muun muassa Lootin vaimo (2008), Tyhjän mahan kutsu (2005) ja Divina Commedia -projekti (2011).

Lassi Alhorinne
Näyttelijä ja teatterin opettaja, ja toiminut Lahden Kansanopiston teatterikoulutuksen vastuuopettajana. Alhorinne valmistaa parhaillaan kirkkoihin kiertävää monologiesitystä Kai Sadinmaan tuotannosta. Koronankohottamissa ollut näyttelijänä ja tanssijana sekä suunnitteluryhmässä.

Elisa af Hällström
Käsikirjoittaja ja toimittaja, jonka kirjoittama libretto Maria-oratorioon kantaesitetään Tampereella maaliskuussa 2021. Aiemmin hän on työskennellyt tv- ja radiotoimittajana sekä ohjannut esityksiä. Hällströmin draamoille yhteistä ovat vahvat naiskuvat ja lyyrisyys. Nyt tekeillä on käsikirjoitus lyhytelokuvaan Järvirouva. Näytelmistä Tähtiä alla ja yllä (2018) on Pispalan ja Lauri Viidan innoittama ja Virginian taivas (2015) F. G. Lorcan. Koronankohottamissa ollut muusikkona, kirjoittajana ja ohjaajana sekä suunnitteluryhmässä.

Anna Krogerus
Näytelmäkirjailija ja 19 kosketusta -konseptin kehittäjä. Näytelmiä mm. Rakkaudesta minuun, Kuin ensimmäistä päivää, 9 hyvää syytä elää, ja esityskäsikirjoituksia, kuten Palopukki ja tähdenlento, Majakanvartija ja Yksin sinun. Krogerus on myös ohjannut ja sanoittanut useita teoksia, esiintynyt sekä kirjoittanut lasten kuvakirjojen käsikirjoituksia.  

Kirjoittaa parhaillaan parhaillaan näytelmää Ryhmäteatterille (kantaesitys 2021) ja Kansallisteatterille (kantaesitys 2022) .

Jenni Nikinmaa
Käsikirjoittaja, runoilija ja tuottaja. Nikinmaa myös esiintyy lavarunoilijana. Näytelmä Älä Jätä Jälkiä kantaesitetään Helsingissä tammikuussa 2021, ja esikoisrunokokoelma Tequila ilmestyy samoihin aikoihin. Koronankohottamissa ollut kirjoittaja-dramaturgina ja suunnitteluryhmässä.

Jonna Wikström
Teatteriohjaaja, esitystaiteilija, soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija ja pedagogi. Erityisosaamista dokumenttiteatteri ja dokumentaarisuus näyttämöllä esimerkkinä ohjaukset Ruusulankatu 10, Kielirikot ja Too late my fiend - Esitys Afrikasta. Wikström on perustanut Ryhmäteatterille RyhmisNuoret. Nyt ohjaa Opera Tellukselle Ilkka Kuusiston suuroopperaa Isänmaan tyttäret, josta on ensi-ilta Temppeliaukion kirkossa tammikuussa 2021. Koronankohottamissa ollut ohjaajana, leikkaajana ja kuvaajana sekä suunnitteluryhmässä.

 

Haku