Luento: Suomalaisen työväenteatterin päättymätön tarina

30.01.2020

Mikko-Olavi Seppälän luento Teatterimuseossa keskiviikkona 26.2.2020 klo 18.30-20.

Tavallisen kansan teatteriharrastus on 1800-luvulta lähtien synnyttänyt satoja harrastaja- ja ammattiteattereita ja tehnyt hyvää suomalaisten keskuudessa. Kun työväenliike 1940-luvulla monin paikoin luopui omista teattereistaan kaupunginteattereiden hyväksi, teatterinjohtaja Toivo Hämeranta kirjoitti:

”Työväenteatteri on ollut työväestölle ikkuna nykyiseen Eurooppaan ja koko maailmaan ja samasta ikkunasta on se myöskin nähnyt historiaan siirtynyttä menneisyyttä. Tulevaisuuden utopistiset kuvat ovat myöskin monesti avautuneet tämän teatteri-ikkunan kautta työväestön katseltaviksi ja punnittaviksi. Teatteri on opettanut työväkeä myöskin ajattelemaan yhteiskunnallisesti ja yleensä ajattelemaan omilla aivoillaan. – – Ja vielä: työväenteatteri on ollut työväestön virkistäjä myöskin ilon ja raikkaan, vapauttavan naurun merkeissä.”

Mutta työväenteatteri ei lakannut. Se sulautui muuhun teatterikenttään, jonka rungon se itse muodosti, ja uudistui. Väljästi ymmärrettynä se merkitsee teatteria, joka haluaa työskennellä ihmisten keskellä. Omissa teattereissaan työläiset – ja eläkeläiset, lapset ja nuoret – tavalliset ja epätavalliset ihmiset, ovat itse pääroolissa, oman elämänsä ja yhteiskunnan aktiivisia toimijoita.

Luento:
Mikko-Olavi Seppälä
Suomalaisen työväenteatterin päättymätön tarina
Teatterimuseossa keskiviikkona 26.2.2020 klo 18.30–20

Vapaa pääsy

Mikko-Olavi Seppälä on teatteritieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen teoksensa Parempi ihminen, parempi maailma (Vastapaino 2020) on ensimmäinen kokonaisesitys suomalaisen työväenteatterin historiasta.

KUVA: Työväenteattereiden ”luonnonnäyttelijöiden” autenttiset tyypit ja intensiivinen tunneilmaisu herättivät ihastusta. Helsingin Työväen Näyttämö esitti ruotsalaisen kansannäytelmän Vermlantilaisia Vallilan ulkoilmateatterissa kesällä 1927. Kansan arkisto.