Maaliskuu: Vivica Bandlerin paperikori
Tällä kertaa Valokiilassa esitellään esine, jonka kuulumista Teatterimuseon kokoelmiin voisi täysin perustellusti ihmetellä. Eihän tämä esine oikeastaan liity teatteriin mitenkään! No ei liitykään, juuri tämä esine esineenä ei liity teatteriin, mutta linkit teatteriin ovat olemassa. Henkilöt esineen takana nimittäin liittyvät teatteriin. Valokiilassa maaliskuussa: Vivica Bandlerin paperikori!
Teatteriesityksiin ja niiden valmistusprosessiin sekä vastaanottoon liittyvien aineistojen lisäksi Teatterimuseon kokoelmissa on myös satunnaisesti teatterintekijöiden henkilökohtaisia esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoa. Tällainen on myös Vivica Bandlerille kuulunut paperikori. Vivica Bandler (1917–2004) oli rohkea teatteriohjaaja ja kosmopoliitti teatterinjohtaja – todellinen suomalaisen teatterin voimanainen – sekä jokaiselle suomalaiselle tutun Tove Janssonin ystävä. Vivica Bandlerin perikunnan tekemässä lahjoituksessa oli mukana kokoelma Bandlerin henkilökohtaisia esineitä, muiden muassa tämä paperikori. Luultavasti Bandler on istunut pöytänsä ääressä teatteriin syventyneenä ja täyttänyt tätä paperikoria, kun lause ei ole kulkenut tai kynää on pitänyt teroittaa.
Kiinnostavaksi tämän paperikorin tekee myös sen koristelu. Kun koria tutkailee vähänkin tarkemmin, huomaa sen kyljissä hyönteisten ja kasviaiheiden lomassa tuttuja hahmoja. Muumithan siellä seikkailevat ystävineen. Eivätkä mitkä tahansa muumit, vaan Tove Janssonin omakätiset muumit. Tavallisen paperikorin ympärille on kietaistu pahville tehty maalaus, josta löytyvät Muumipeikko, Muumimamma käsilaukkuineen, Nipsu, Mörkö sekä Tiuhti ja Viuhti. Tiuhtin ja Viuhtin hahmot, Tofslan och Vifslan, perustuvat osin Tove Janssoniin ja Vivica Bandleriin.
Tove Jansson tunnetaan muumien äitinä ja kirjailijana ja taiteilijana. Mutta kuinka moni tietää hänen yhteyksistään teatteriin? Muumit ovat seikkailleet teatterissa lukuisia kertoja. Kun muumiperhe ensimmäistä kertaa esiintyi teatterissa vuonna 1949, asialla olivat juuri Tofslan ja Vifslan. Kenties paperikori on noilta ajoilta, muistona muumien ensimmäisestä teatteriesiintymisestä?
Vivica Bandler ohjasi ja Tove Jansson puvusti ja lavasti Mumintrollet och kometen -esityksen, joka sai ensi-iltansa 29.12.1949 Svenska Teaternissa Helsingissä. Esityksen puvut ovat nykyään tallessa Teatterimuseon kokoelmissa.
Tove Jansson: Mumintrollet och kometen, Svenska Teatern 1949. Lavastus ja puvut: Tove Jansson, ohjaus: Vivica Bandler. Kuvassa Tove Jansson näyttelijöiden keskellä, taustalla Vivica Bandler. Kuva: Rembrandt, Svenska litteratursällskapet i Finland, Historiska och litteraturhistoriska arkivet.
Näyttämömuumit työllistivät Janssonia vielä myöhemminkin: Muumiteatteri esitti nukkenäytelmää Onnellinen Muumiperhe vuonna 1958. Nuket suunnitteli Elisabeth Ollinen, mutta niiden päät ovat Janssonien käsialaa. Päät veisti Tove Janssonin äiti Signe Hammarstén-Jansson ja maalasi Tove itse. Kansallisoopperassakin muumit on nähty vuonna 1974. Jansson oli jälleen suunnittelemassa pukuja, tällä kertaa yhteistyössä Hans Klingin kanssa. Kaikki muumitarinoiden näyttämöversiot voi tarkistaa Ilona-tietokannasta.
Tove Jansson, Irene Battu: Onnellinen Muumiperhe, Muumiteatteri 1958. Nuket: Elisabeth Ollinen, Signe Hammarstén-Jansson ja Tove Jansson, ohjaus Irene Battu. Kuva: Teatterimuseon arkisto.
Tove Janssonin kädenjälkeä on nähty näyttämöllä myös muissa kuin muuminäytelmissä. Hän teki lavastusluonnokset Suomalaisen Oopperan Pessi ja Illusia -balettiin vuonna 1952, varsinaiset kulissit maalasi Kaarle Haapanen. Jansson oli mukana myös baletin pukujen suunnittelussa.
Lisäksi ainakin Lilla Teaternin Crashin lavastus ja puvut vuonna 1964 olivat hänen tekemiään. Crashin muuten kirjoitti Tove Janssonin veli Lars Jansson.
Lars Jansson: Crash, Lilla Teatern 1964. Lavastus ja puvut: Tove Jansson, ohjaus: Vivica Bandler ja Kirsten Sörlie. Kuvassa vasemmalta Lasse Pöysti, Stina Svensson, Margret von Martens, Eli Groven, Signe Liljeberg ja Gösta Bredefeldt. Kuva: Teatterimuseon arkisto.