Teatterimuseo

Museokorttiklubi: Psykoanalyysin yö 25.1.

20.12.2018

Huippusuosittu Psykoanalyysin yö tulee taas! Kaapelitehtaan museoissa tällä kertaa Museokorttiklubina järjestettävä tapahtuma tuo alitajuntaa aktivoivia ajatuksia talven keskelle.

Psykoanalyyttista teoriaa ja hoitomenetelmää on kehitetty toistasataa vuotta, ja sillä on ollut keskeinen merkitys myös länsimaisessa kulttuurielämässä. Psykoanalyyttiset ajatusmallit ovat laajasti käytössä kulttuurin ja taiteiden tutkimuksessa. Psykoanalyyttisella tulkinnalla on paikkansa niin näyttämöllä, ravintolaelämässä kuin valokuvauksessakin.

Illan ohjelmaan kuuluu puheenvuoroja, keskusteluja ja aktivoivia harjoituksia psykoanalyytikkojen sekä taiteilijoiden ja kulttuurintuntijoiden johdolla. Kolmen museon tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Psykoanalyyttisen Yhdistyksen ja Museokortin kanssa.

Liput: 15 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

Osta ennakkolippu verkkokaupasta, niin vältyt jonottamiselta:
https://www.teatterimuseo.fi/fi/Verkkokauppa/67/Psykoanalyysin-yo-25.1.2019-paasylippu

Ennakkolipun lunastaneiden tulee saapua viimeistään 19.30 mennessä.

 

Ohjelmassa:

Vapaiden ajatusten jäljillä, Assosiointiharjoitus

Valokuvataiteen museossa (1. krs)

Sessio 1: 19:00–19:30
Sessio 2: 20:00–20:30
Sessio 3: 21:00–21:30
Sessio 4: 22.00–22.30

Tule mukaan yhteiseen leikkimieliseen kuvientulkinta -sessioon Ideaalin perilliset -näyttelyssä. Sessioita on neljä ja ne alkavat tasatunnein. Yhteistä harjoitusta kommentoivat valokuvataiteilijat Harri Pälviranta ja Kari Soinio sekä psykologi, psykonalayytikko Anne Kotkavirta. Harjoitusten fasilitaattorina toimii Valokuvataiteen museon yleisötyön intendentti Erja Salo.

Jokainen sessio on erilainen ja voit osallistua halutessasi vaikka kaikkiin.

Sessiohin mahtuu 25 osallistujaa.
Harjoituksen kesto noin 30 minuuttia.

 

Puhetta taiteesta ja psykoanalyysistä

Teatterimuseossa (2. krs)

Teatterimuseon lavalla käsitellään kulttuuria psykoanalyyttisten ajatusmallien kautta. Puheenvuoroissa ja keskusteluissa psykoanalyytikot, taiteilijat ja kulttuurintuntijat tarkastelevat psykoanalyyttisiä näkökulmia, klassikkoteoksia ja taiteellista työtä.

Tilassa on noin 120 tuolia, lisäksi seisomapaikkoja ja lattiapaikkoja.

19.00–19.30
Luento: Silmät sielun peilinä – katseen merkityksestä
Aiheesta puhuu psykologi, psykoanalyytikko (IPA) ja laillistettu psykoterapeutti Jorma Myllärniemi.

20.00–20.30
Luento: Kateus ja seksuaalisuus
Aiheesta puhuu psykologi, psykoanalyytikko, psykoterapeutti ja kirjailija Elina Reenkola.

21.00–22.00
Paneelikeskustelu: Aleksis Kivi, tuntematon ja tunnettu
Keskusteluun osallistuvat ohjaaja Lauri Maijala, ohjaaja, dramaturgi Vesa Tapio Valo ja psykoanalyytikko, psykiatrian dosentti Ilpo Lahti. Keskustelua johdattaa Teatterimuseon johtaja Raija-Liisa Seilo.

 

Café Freud

Hotelli- ja ravintolamuseossa (3. krs)

21.00–22.30
Psykoanalyyttisen Yhdistyksen järjestämä keskusteluklubi Café Freud rantautuu Hotelli- ja ravintolamuseon baariin. Keskustelun alustaa psykoanalyytikko Jussi Kotkavirta.

Keskustelun aihe: Suu!
”Olet niin ihana että voisin syödä sinut suuhuni”, rakastavainen sanoo. Oraalisen mielihyvän varhaisiin kokemuksiin liittyy fantasioita yhteydestä, sulautumisesta, täydellisestä turvasta, mutta ilmeisesti myös aggressiivisia fantasioita puremisesta, syömisestä, sisään ottamisesta, vahingoittamisesta. Freudin ajatukset suun varhaisesta varautumisesta viettienergialla ja oraalisuuden merkityksistä seksuaalisen ja muun mielihyvän tavoittelussa olivat aikoinaan täysin käänteentekeviä. Niistä on keskusteltu ja kiistelty hyvin paljon, mutta niiden vaikutus on lähtemätön. Café Freudissa keskustellaan tällä kertaa suusta, oraalisuudesta ja elämästä nykykulttuurissa.

Baarissa on noin 30 istumapaikkaa, lisäksi seisomapaikkoja.

---

Museoiden näyttelyt ovat auki koko tapahtuman ajan klo 18:30–23.

Hotelli- ja ravintolamuseon baari palvelee klo 18.30–22.30

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Suomen Psykoanalyyttinen Yhdistys ry on psykoanalyytikkojen jäsen- ja koulutusyhteisö. Sen jäsenet ovat lääkäreitä ja psykologeja, jotka ovat suorittaneet psykoanalyytikkokoulutuksen. Suomen Psykoanalyyttinen Yhdistys on kansainvälisen psykoanalyyttisen liiton, International Psychoanalytical Associationin (IPA) jäsenyhdistys.

Haku