Teatterimuseo

Museotyötä koronasulun aikaan

08.02.2021

Koronapandemia ja yritykset hillitä sen leviämistä pakottivat pääkaupunkiseudun museot sulkemaan ovensa 30.11.2020. Rajoituksia on sittemmin jatkettu ja nyt alkaa 11. sulkuviikko Kaapelitehtaan museoissa. Harmilliselle tilanteelle emme mitään voi, paitsi sopeutua. Vaikka museo on ollut suljettuna yli kaksi kuukautta, eivät työt pysähtyneet tälläkään kertaa. Jo viime keväänä otettiin etätyövälineet haltuun ja alettiin omaksua ja ideoida uusia tapoja tehdä työtä. Nyt samaa jatkettiin, Teatterimuseon toiminta jatkuu, nyt tehdään vain erilaisia asioita.

Kuten keväällä, näyttelyiden puolella sulkuaika on nytkin käytetty hyväksi ja tehty erilaisia huoltotöitä. Isoin muutos on tapahtunut Arkadia-teatterissa, jossa uudistamme valo- ja äänitekniikan. Kun Arkadia rakennettiin vuonna 1999, se valaistiin halogeeni- ja hehkulampuilla. Ne ovat sähkösyöppöjä ja lisäksi kuumenevat polttavan kuumiksi, ja hehkulamppurivit – niin viehättäviä kuin ne olivat – olivat herkkiä rikkoutumaan. Nyt kaikki valot Arkadian katossa ja kulissien välissä on vaihdettu ledeihin eikä pienten esiintyjien enää tarvitse varoa polttamasta sormiaan hehkulampuissa.
 

Arkadian valot

Arkadia-teatterin hehkulamput vaihdettiin ledilistoihin.


Tanssin talon työmaa laajeni vuodenvaihteessa hetkeksi museon tiloihin. Kaapelin sisäpiha katetaan ja ikkunat, jotka jäävät katetun alueen sisäpuolelle, vaihdetaan paloturvallisemmiksi. Ikkunaremontti koski meillä Teatterin ullakkoa ja Arkadia-teatteria pukuhuoneineen. Ullakon ikkunoiden vaihtaminen edellytti ullakon purkamista. Nyt siis niin ikään vuodesta 1999 asti avoinna ollut nukketeatterimaailma on sulkenut ovensa viimeistä kertaa ja tila riisuttu esineistä ja lavasteista. Ullakon purku enteilee tulevaa. Ensi kesänä tulossa on isompia muutoksia ja luvassa on jotain ihan uutta!
 

Purettu ullakko

Teatterin ullakko tyhjennettiin ja purettiin kokonaan, jotta ikkunoita päästiin vaihtamaan.


Remontti on käynnissä myös museoiden aulassa, jossa valmistellaan sisäänkäynnin siirtämistä sisäpihan puoleiselle seinälle. Aulaan on rakennettu väliaikainen suojaseinä, jonka takana työ jatkuu kevään ja kesän mittaan.

Arkadiassa ikkunaremontti pakotti meidät tyhjentämään takaseinän dioraama-vitriinin ja siirtämään puvut suojaan rakennuspölyltä. Samalla vaivalla puvut kuvattiin 360-menetelmällä ja niistä tehdään mallinnokset, joita voi ihailla sittenkin, kun puvut pakataan lepäämään silkkipapereiden väliin.
 

puvun kuvaus

 

Vähän ennen syksyn sulkupäätöstä saimme avattua uuden, hienon Tarpeisto pääroolissa -näyttelyn. Sulkuaika ja tämä koko pandemia osuu ikävimmin meillä juuri tähän näyttelyyn, johon nyt ihmiset eivät pääse paikan päälle tutustumaan. Kuvasimme joulun alla näyttelyssä lapsille suunnatun video-opastuksen, jossa Siiri ja kanat tutustuvat näyttelyyn. Video on nähtävissä museon kanavilla Youtubessa ja Vimeossa ainakin niin kauan kuin sulku jatkuu.

Koronapandemia päätti kesken kaiken myös kansainvälisen Erasmus+-hankkeemme. So Far So Near -hankkeessa neljän maan työryhmät tekivät yhteisen teatteriesityksen, jonka piti saada ensi-iltansa Portugalissa viime keväänä. Projekti päättyikin matkustusrajoituksiin ja Suomen osuus kuvattiin videolle joulukuussa. Tammikuun lopussa hanke piti yhteiset etäpäättäjäiset ja osallistujat tapasivat toisensa vielä kertaalleen etänä.

Normaalisti tähän aikaan helmikuussa valmisteltaisiin Teatterikissan talvilomaseikkailua, joka yleensä houkuttelee museoon useamman sata osallistujaa. Nyt tätä ei voi järjestää, mutta Teatterikissan keinot eivät loppuneet. Yhteistyössä Helsingin yliopiston Museot oppimisympäristöinä -kurssin opiskelijoiden kanssa valmistellaan videomuotoista talvilomaseikkailua, johon liittyy pieniä kotona tehtäviä tehtäviä. Videoseikkailuun voivat osallistua talvilomalaiset kaikkialla maassa ja maan rajojen ulkopuolellakin. Videoseikkailu julkaistaan viikolla 8.

Myös kokoelmien puolella on tehty paljon. 3D-digitointiprojekti on viime vaiheessaan, pukuja julkaistu Sketchfabissa. Kokoelmamakasiineihin on saatu uusia veivattavia hyllyjä ja oppilaitosyhteistyötäkin valmistellaan. Koronasulun aikaan on edennyt myös kokoelmanhallintajärjestelmän vaihto.

Pakollinen sulkuaika on pyritty kaikilla museon osa-alueilla käyttämään hyödyksi ja katseet suunnataan eteenpäin. Jos museo saadaan keväällä avattua, tulee aukioloajasta joka tapauksessa lyhyt. Kesällä nimittäin käynnistyy iso remontti, jossa näyttelytilat uudistetaan lattiasta kattoon. Syksyllä avaamme sitten uusilla näyttelyillä. Mutta siitä lisää myöhemmin!

 

Haku