Teatterimuseo

Muumit teatterissa

Näyttely Teatterimuseossa 8.6.2016−17.9.2017


Tove Janssonin ihanat muumit ovat saapuneet Teatterimuseoon! Näyttely Muumit teatterissa kertoo muumien ja kumppaneiden teatteriesiintymisistä ja Tove Janssonin teatteritöistä, erityisesti juuri muumien parissa.

Esillä on muun muassa pukuja ja luonnoksia aivan ensimmäisestä muumiesityksestä Svenska Teaternista vuodelta 1949. Tove Jansson laati näytelmään käsikirjoituksen ja puku- ja lavastussuunnitelmat. Näitä pukuaarteita ei moni ole nähnyt!

Muumeista ja muista Muumilaakson asukkaista kertovia esityksiä on tuon Svenskanin ensi-illan jälkeen tuotettu suomalaisiin ammattiteattereihin yli 40 kertaa. Nostamme näyttelyssämme esille kolme varhaista muumien teatteriversiota, joiden toteutuksessa Tove Jansson oli itse mukana: Svenska Teaternin esityksen Mumintrollet och kometen (1949), Lilla Teaternin esityksen Troll i kulisserna (1958) ja Suomen Kansallisoopperan Muumi-oopperan (1974). 2000-luvun muumitulkintoja näyttelyssä edustaa Helsingin Kaupunginteatterin Muumit kulisseissa vuodelta 2002.

Näyttelyssä on esillä upeita Janssonin pukuluonnoksia ja pukuja Svenska Teaternin esityksestä. Pukuja nähdään myös Kansallisoopperan ja Helsingin Kaupunginteatterin esityksistä, ja vertailua esitysten välillä voi tehdä valokuvien kautta. Lisäksi museon Backstage-näyttelyn näyttämö on lavastettu uudelleen Tove Janssonin hengessä.

Kuin kirsikkana Muumimamman kakussa esillä on teatterivaikuttajan ja Tove Janssonin ystävän Vivica Bandlerin paperikori, jonka Jansson on koristellut muumiaiheisella maalauksella. Paperikorin kyljissä seikkailevat niin Muumipeikko kuin Mörkö ja Tiuhti ja Viuhtikin Janssonin herkän siveltimen ikuistamana.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Moomin Charactersin ja Svenska Litteratursällskapet i Finlandin kanssa.

Kuvassa Tove Jansson näyttelijöiden ympäröimänä kumartamassa Svenska Teaternin Mumintrollet och kometen -esityksen jälkeen. Kuva: SLS arkisto, SLSA 1270.

Lue myös blogijutut Muumit teatterissa -näyttelyn tekovaiheista!

18.5.2016: Puvut näyttelykuntoon
Ennen kuin puvut voidaan laittaa esille näyttelyyn, ne pääsivät kyläilemään konservaattorille.

2.6.2016: Ihanat muumit rannalla
Joskus näyttelytyön tiimellyksessä tehdään löytöjä! Tästä aarteesta saimme vinkin Kavista!

Haku