Teatterimuseo

Näkemiin

01.06.2022

Työni museonjohtajana Teatterimuseossa päättyy, samalla päättyy 40-vuotinen työurani esittävän taiteen parissa.

Kuluneet vuodet Teatterimuseossa olivat vauhdikkaampia ja toiminnallisesti kumouksellisempia, kuin museoalalle siirtyessäni osasin aavistaa. Työperiodini aikana Suomi sai uuden museolain, jonka myötä sekä Teatterimuseon status että tallennusalue vahvistuivat, täsmentyivät ja laajenivat. Toimintainteriööri sekä itse museon sisällä että laajemmin Kaapelitehtaalla muuttui kokonaan. Kokoelmat siirrettiin Vallilaan ja näyttelytilat Kaapelilla peruskorjattiin uuteen uskoon. Tanssin talo nousi naapuriin, Kaapeli Oy muutti toimintastrategiansa. Nämä lisäävät koko Kaapelitehtaan yleiskulttuurista painoarvoa läntisessä Helsingissä merkittävästi, uskon niin. Museokortti vakiintui käyttöön, korttiin kytkeytyvä positiivinen julkisuus nosti ja raikasti koko museokentän julkista profiilia merkittävästi. Kaksivuotisen koronapandemian aiheuttamia murheita ja haasteita ei sovi vähätellä. Kaikkine haasteineen sekin kuitenkin pakotti museon ottamaan nopeutetusti askeleita, jotka ensisijaisesti palvelevat museon yleisöä mutta myös toivat muuhun toimintaan uusia malleja.

Maailma muuttuu joka hetki, ja olemme itse osa samaa kokonaisuutta. Ehkä jokin ydinosa meistä jokaisesta pysyy muuttumattomana, mutta pääosin mukaudumme päivittäin siihen todellisuuteen, jonka sisällä elämme; toiminnallamme, päätöksillämme, valinnoillamme. Missä todellisuudessa elimmekään 80-luvulla ja mikä on maailma ympärillämme nyt! Aivan keskeinen tekijä ovat työurani aikana olleet ne työyhteisöt, joissa olen työskennellyt, joihin olen tuntenut kuuluvani ja joiden kanssa yhdessä tavoitteita on asetettu ja niihin on päästy. Korvaamattoman tärkeää on ollut myös kaikki alan sisäinen kollegiaalinen kommunikointi, verkostot ja yhteistyöhankkeet, joista useat olisivat olleet mahdottomia tai sisällöltään huomattavasti merkityksettömämpiä vain yhden toimijan voimin.

Haastavia vuosia, palkitsevia vuosia. Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneista vuosista ja vuosikymmenistä, erityisen kiitoksen kohdistan työtovereilleni Teatterimuseossa; sitoutumiselle, ammattitaidolle ja ymmärrykselle. Ilman juuri heitä yksikään mittavista hankkeista ei olisi toteutunut.

En osaa kuvitella, voisiko työuransa paremmissa tunnelmissa päättää. Seuraajalleni toivotan kaikkea parasta. Teatterimuseo on mahdollisuuksien museo.

 

Raija-Liisa Seilo
museonjohtaja 31.5.2022 saakka

Haku