Teatterimuseo

Näyttämösuunnittelun nykydokumentointitalkoot

Esittävien taiteiden arki – Nykydokumentointia joukkoistaen

Nykyhetken ilmiöiden dokumentoiminen on tärkeä ja haastava osa museotyötä, ja pyydämmekin siihen nyt esittävien taiteiden toimijoilta talkooapua!

Keväällä Teatterimuseo järjesti Pukupäivä 2018 -hankkeen ja kannusti pukutyön tekijöitä dokumentoimaan omaa arkeaan. (Lue lisää blogista!) Nyt jatkamme ja laajennamme hanketta, ja kutsumme näyttämösuunnittelun ammattilaisia dokumentoimaan työtään.

Millaista lavastajan, valosuunnittelijan ja videosuunnittelijan työ on juuri nyt? Voit kertoa omasta tai työryhmäsi työstä tai vaikkapa haastatella kollegaa. Millaista visualisointiin liittyvää kulttuuriperintöä katoaa, jos sitä ei tallenneta juuri nyt?

Alan ammattilaisena sinulla on paras ymmärrys siitä, mikä työssäsi on tärkeää tallentaa. Nykydokumentointihankkeeseen osallistumalla kirjoitat oman ammattikuntasi ja taidemuotosi historiaa.
 

Witikan työryhmä

Ihmisvihaaja-näytelmän työryhmä lavastaja Pekka Heiskasen pienoismallin ympärillä Suomen Kansallisteatterissa 1970-luvun alussa. Kuvassa vasemmalta ohjaaja Jack Witikka, näyttelijät Ansa Ikonen, Marja Korhonen, Risto Mäkelä ja Helge Herala, lavastaja Pekka Heiskanen, näyttelijät Leo Riuttu ja Paavo Piironen sekä pukusuunnittelija Stina Lindström. Ihmisvihaajan ensi-ilta oli 3.9.1971. Kuva: Kari Hakli / Teatterimuseon arkisto.


Valmiit dokumentointiaineistot toimitetaan Teatterimuseolle Maailman teatteripäivään (27.3.2019) mennessä. Kuulemme mielellämme osallistumissuunnitelmista jo etukäteen, ja meihin voi olla yhteydessä myös dokumentoinnin aikana. Tältä sivulta löytyy ohjeita dokumentoinnin toteuttamiseen.

Odotamme yhteydenottoja ja aineistoja mielenkiinnolla. Myös pukutyön keruu jatkuu edelleen!

Yhteistyöterveisin,
Eeva Mustonen, arkistonhoitaja, puh. 040 1922 308, eeva.mustonen @ teatterimuseo.fi
Sanna Brander, amanuenssi (esinekokoelmat), puh. 040 1922 307, sanna.brander @ teatterimuseo.fi
 

Lavasterakennusta HKT:ssa

Lavasteiden rakennusta Helsingin Kaupunginteatterissa 1990-luvun alussa. Kuva: Tanja Ahola / Teatterimuseon arkisto.

Haku