Teatterimuseo

Osa 1: Tarina

Tehtävät tulostettavassa muodossa (pdf)

Arkistolabyrintti

Eräänä päivänä Teatterikissa oli juuri nukahtanut makoisille päiväunille museon arkistolaatikoiden päälle, kun hän heräsi kamalaan mekkalaan ja ryskeeseen. Mitä ihmettä! Silmänräpäyksessä joku oli onnistunut siirtämään kaikki museon arkisto- ja kokoelmahyllyt pois paikoiltaan luoden museon­ arkistoista täyden sokkelon.

Teatterikissan hieroessa silmiään ymmyrkäisenä mateli paikalle Arkistomato ilmiselvästi närkästyneenä.

”Vuosien työ on mennyt hukkaan!” Arkistomato mesosi kiivastuneena, ”Nyt minun täytyy tehdä kaikki luetteloinnit uudestaan. Kuka tämän takana oikein on?”

Teatterikissa tunsi ratkaistavan mysteerin tuoksun viiksikarvojensa kärjissä ja syöksähti pystyyn, yhtäkkiä täysin virkeänä ja valmiina seikkailuun.

”Ällös huoli Arkistomato, ei ole mysteeriä mitä Teatterikissa ei pystyisi ratkaisemaan! En vielä tiedä mitä täällä on meneillään ja kuka on kaiken takana, mutta yhden asian tiedän. Ja se on se, että museolla ei ikinä tapahdu mitään ilman että koko tarina kiirii Sadunkertojan korviin ja tarttuu tämän helmoihin.”

Teatterikissa hyppäsi ketteränä alas laatikkokasan päältä ja lähti etenemään hyllyrivilabyrintissa.

 

Auta Teatterikissaa löytämään perille Sadunkertojan luokse!

labyrintti

Hurraa! Perillä ollaan! (Ratkaisu löytyy täältä.)

Sanasoppa

Teatterikissa syöksähti ulos labyrintista kynnet lattiaa pitkin raapien ja ravisteli arkiston pölyjä pois turkistaan lähestyessään ullakolla käyskentelevää Sadunkertojaa.

”Sadunkertoja, hoi! Tiedätkö sinä mitä museossa oikein on meneillään? Arkistoissa on kaikki ihan hyrskyn myrskyn”, Kissa voihki Sadunkertojalle.

”Nhpasadha dsdnoierta foon lasldroitsiernut erkiwrouksen yllouemme”, Sadunkertoja vastasi surumielisenä.

Kuunnellessaan Teatterikissa ymmärsi, että arkisto ei ollut ainut paikka missä jotain oli pielessä. Myös kaikki Sadunkertojan kirjaimet ovat menneet ihan vinksin vonksin, eikä Kissa saa tämän sanasopasta mitään selvää! Kissa kauhoo Sadunkertojan kirjaimet saaviin ja alkaa järjestellä niitä, toivoen saavansa tilanteeseen jotain tolkkua.

 

Auta Sadunkertojaa kertomaan Kissalle mitä on tapahtunut ympyröimällä sanat:
KISSA, TARINA, TAIKA, JUONI, NOITA, SATU ja NÄYTELMÄ.
Sanat voivat olla sekä vaaka- että pystysuoraan.

sanaruutu

Löysitkö kaikki sanat? Katsotaan mitä Sadunkertojalla on kerrottavanaan!
(Ratkaisu löytyy täältä.)
 

Teatteriristikko

Teatterikissa silppusi kynsillään pois ylimääräiset kirjaimet ja Sadunkertoja henkäisi syvään, kuin olisi päässyt irti näkymättömistä kahleista.

”Kiitos Teatterikissa, tiesin että sinuun voi aina luottaa”, Sadunkertoja parkaisi helpottuneena.

”Ilo on minun puolellani, Sadunkertoja. Mutta voitko nyt auttaa puolestasi minua? Museon arkistot ja kokoelmat ovat aivan sekaisin ja Arkistomato epätoivon vallassa. Vaikuttaa siltä, että liikkeellä on se sama roikale, joka sekoitti sinun sanasi”, Kissa tuumi mietteliäänä.

”Päättelykykysi on jälleen ylivertaista Kissa, oikeassa olet! Noita langetti yllemme järjestystä sotkevan kaaoskirouksen. Tarina kertoo, että Noita ei oikeasti edes haluaisi olla Noita, vaan Näyttelijätär. Hänelle ei vain koskaan ole kirjoitettu muuta roolia, joten hän on jäänyt noituutensa vangiksi, kietoutuneeksi kirouksiin. Noidan sydämen ja loitsun saisi siis sulamaan kirjoittamalla näytelmän käsikirjoitus, josta Noita voi löytää itselleen uuden roolin”, Sadunkertoja selitti.

”Mutta enhän minä ole Kirjailija, vaan Kissa! En tiedä miten tarinoita tehtaillaan!” Kissa parkaisi mouruten.

”Usko pois Kissa, sinunkin sisälläsi elää tarinoitsija, sanojen loitsija! Mieti vaikka ensin onko näytelmäsi vakava draama, hassu komedia, tai kenties taianomainen satu? Keksi mielikuvituksellinen tarina, omanlaisesi kertomus. Mieti millaisia hahmoja tarinassa on ja millaisia repliikkejä eli vuorosanoja he sanovat. Kun tarinassa vaihtuu aika, paikka tai henkilöt, vaihtuu myös kohtaus – ja kas, kohtauksista syntyy käsikirjoitus, hyvän näytelmän resepti!” Sadunkertoja hihkui innoissaan tanssien ympäri ullakkoa.

 

Kissa jäi miettimään Sadunkertojan neuvoja. Auta kissaa muistamaan Sadunkertojan neuvot täyttämällä ristisanatehtävä!

1. Esitys teatterin lavalla
2. Hauska näytelmä
3. Vakava näytelmä
4. Tarina täynnä taikaa
5. Mistä käsikirjoitus syntyy?
6. Näyttelijän vuorosana
7. Kertomus eli…
8. Näytelmän resepti

ristikko

(Oikean ratkaisun löydät täältä.)

Oma tarina

Kaikesta kannustuksesta huolimatta Teatterikissa on yhä ymmyrkäisenä tyhjän paperinsa edessä. Auta Kissaa näytelmän käsikirjoituksen kirjoittamisessa ja murra Noidan taika!

Hyvässä tarinassa on alku, keskikohta ja loppu.

Alku: Missä tapahtumapaikassa ollaan? Keitä siellä on? Mikä siellä on tunnelma, onko heillä iloista, surullista jne. Mitä he tekevät siellä?

Käännekohta: Jotain yllättävää tapahtuu ja siitä seuraa muutos, esim. joku taikoo ja pysäyttää ajan ja kaikki jähmettyvät.

Loppu: Miten muutoksesta selvitään? Tuleeko joku pelastamaan? Päättyykö kaikki hyvin, miten sitä juhlitaan?

 

Täydennä lauseet ja luo oma tarinasi!

Olipa kerran

Joka päivä

Kunnes eräänä päivänä

Siitä seurasi, että

Kunnes viimein

Sen päivän jälkeen

…ja sen pituinen se. Tarinasi on valmis!

 

Sadunkertoja kuunteli tarkalla korvalla kaikkia ympäri Suomea kuulemiaan tarinoita ja kutoi ne sanaiseen vilttiinsä. Hän hiipi viltin kanssa museon pimeissä kulisseissa kyhjöttävän Noidan luokse ja kietoi tämän hellästi vilttiin. Noita tunsi miten tarinat ympäröivät hänet ja täyttivät tämän ihmetyksellä, lämmöllä, ilolla, naurulla ja surulla. Niin monia erilaisia rooleja, niin erilaisia satuja. Noita ymmärsi, ettei hänen tarvitse olla aina vain kiukkuinen Noita, vaan hän voi olla mitä vaan. Samalla taika raukesi ja Teatterimuseo palasi ennalleen.

Haku