Teatterimuseo

Osa 2: Roolihahmo

Tehtävät tulostettavassa muodossa (pdf)

Teatterikissa ja Arkistomato makailevat koristeraavitussa arkistolaatikossa, jonka Teatterikissa sai lahjaksi autettuaan Arkistomatoa murtamaan noidan kaaoskirouksen edellisessä tehtäväosiossa. He siemailevat iltapäiväkahveja, kissa kauramaidolla ja särkisiirapilla, Arkistomato historian makeuttamalla pölyseoksella höystettynä.

Kuiskaajahiiri kipittää paikalle läähättäen ja raahaten jotakin hohtavaa. ”Pullopostia sinulle Teatterikissa!” Kissa lämmittää Kuiskaajahiirelle kupillisen juustokaakaota ja yhteistyöllä kolmikko kaivaa taitellun lapun pullon sisältä.

kirje ruutupaperilla

Viesti on Salapoliisitoimisto Kissa&Kissalta. (Salapoliisit Kissa ja Kissa saattavat olla monelle tuttuja Teatterimuseon talvilomaseikkailuista.)

Teatterikissa rakastaa satuja. Pennusta asti hän on lukenut lempisatuaan Taikametsästä, sen Keijukaiskuningattaresta ja lukuisista pahiksista, jotka haluavat metsän itselleen. Nyt näyttää pahasti siltä, että vanha tarina on herännyt eloon. ”Emme voi auttaa, meistä on kaikista otettu valokuva ennen tätä päivää ja se tyhmä porttiskanneri tunnistaa meidät”, nyyhkyttää Teatterikissa viikset väristen.

"Meidän täytyy keksiä jotain!" huutaa Kuiskaajahiiri täyttä kurkkua. ”Haluan, että käy kuten Teatterikissan saduissa, joissa hyvikset lopulta voittavat pahikset. Voi kun olisin mahtava Prätkähiiri tai Mikki Hiiri tai tänään vastasyntynyt hiiri niin keksisin hienoja tuoreita ide...”, mutta ennen kuin Kuiskaajahiiri pääsi loppuun, Teatterikissan silmien pupillit laajenivat ja häntä vatkasi puolelta toiselle: ”Onneksi olet juuri sinä, sinä maailman kekseliäin Kuiskaajahiiri, mikä älynväläys!”

Teatterikissa ottaa homman takaisin tassuihinsa. ”Vastasyntynyt… Skannaava portti tunnistaa siis meidät, koska olemme joka snäpissä, kuvassa, tiktokissa ja instassa, mutta jos synnytämmekin kokonaan uuden henkilön, jota ei ole ennen tätä päivää ollut olemassakaan, pääsemme sisään ja taika raukeaa. Teemme siis niin kuin näyttelijät tekevät, rakennamme ROOLIHAHMON”.

Kuiskaajahiiri kiljuu riemusta ja Arkistomato hyppää pelästyksestä ilmaan tehden täydellisen kolmoispiruetin.

Tästä alkavat tehtävät!

Roolihahmon nahoissa

Rakenna oma roolihahmosi yhdessä Teatterikissan, Arkistomadon ja Kuiskaajahiiren kanssa. Uuden, vastasyntyneen roolihahmon turvin pääsette livahtamaan porttiskannauslaitteen ohitse Taikametsään.

LÄMMITTELY

Teatterikissa kertoo, että ensin täytyy lämmitellä aivoja ja kehoa, hän on nähnyt museossa kävijöiden harjoittelevan niin. Valmistaudumme ja keskitymme ottamaan viestejä vastaan, tarkkailemaan ja myös ”muuttumaan” joksikin toiseksi. Mielenkiintoista, kun saa olla hetken joku muu.

Arkistomato kertoo aina venyttelevänsä ennen kuin lähtee kiipeämään hyllyjä ylös ja alas, ettei selkä nyrjähdä. Kuiskaajahiiri paljastaa, että hän on usein hermostunut ennen esitystä ja siksi pyörittelee taskussaan pientä juustonpalaa – se auttaa häntä rentoutumaan ja keskittymään kuiskaajan rooliin.


TEHTÄVÄT:

A. Saippuointi
Nosta maasta näkymätön saippua, joka muuttuu käsissäsi juuri sinun lempiväriseksi ja -tuoksuiseksi saippuapalaksi. Hiero saippualla koko kehoasi päästä varpaisiin, se muuttaa huolet, surut, kiukut, väsymykset ja rauhattomuuden harmaaksi vaahdoksi. Kauho päällesi vettä, viileää tai lämmintä, ja huuhtele harmaa saippuavaahto megaviemäriin, joka imaisee kaiken pois. Ota näkymätön pyyhe ja kuivaa itsesi huolellisesti pyörien ympyrää.

B. Hengitys
Seiso jalat vähän harallaan tai muussa sinulle sopivassa asennossa. Polvet joustavat ja ovat hieman koukistettuina, hartiat rentoina, kädet roikkuvat sivullasi. Sulje silmät. Hengitä nenän kautta sisään saippuasi tuoksua ja väriä. Kuvittele kuinka väri kiertää kehosi joka osassa. Hengitä suun kautta ulos, väri ja tuoksu virtaavat laimentuneina ulos.

C. Liike
Laita soimaan lempibiisisi, sulje silmät ja tanssi vapaasti ja villisti niin että hengästyt. Voit myös kokeilla tanssia niin, että kehosi eri osat johtavat tanssia aina pienen hetken. Ajattele, että johonkin kehosi osaan on kiinnitetty naru, jota joku vetää. Kun on pään vuoro, pääsi vie liikettä eteenpäin, sivulle, ylös, maahan, pyörittää sinua liikkumaan ympyrää. Entäpä jos peppusi ottaa vallan ja johtaa liikettäsi, millaista tanssisi silloin on?

D. Ilme, ääni, asento
Etsi kotoasi lehti, jossa on kuvia ihmisistä, tai katso Teatterimuseon kultaseinän naamioista otettua kuvaa. Valitse kolme mielenkiintoista ja erilaista ilmettä.

Kultaseinä


Ota kasvoillesi valitsemasi ILME, voit tehdä sen ensin liioitellusti, sitten pienemmin.

Millaista ÄÄNTÄ valitsemasi ilme voisi tuottaa? Naurua, kuiskintaa, murinaa, yskintää, huutoa, itkua, hengähdyksiä? Mitä se voisi sanoa, keksi yksi sana tai ääni jota toistat.

Nyt hahmollasi on ilme ja ääni. Millaisessa ASENNOSSA hahmo voisi seisoa? Onko hänellä kädet sumpussa suojassa rintakehän edessä vai levitettynä auki? Seisooko hän nyrkit pystyssä vai hiplaavatko kädet hermostuneesti paidan helmaa?

ROOLIHAHMON KENGISSÄ

Lämmittelyjen jälkeen Teatterikissa muistelee, että roolihahmon voi rakentaa monin eri tavoin. Kerran hän kirjoitti hahmon, jonka hän mietti erittäin tarkasti suosikkijäätelömakua ja silmien liikettä myöten. Toisen hahmon liikkeen hän nappasi Arkistomadolta, joka liikkuu erittäin  h  i  t  a  a  s  t  i, ja yhdisti sen Kuiskaajahiireltä lainattuun kovaan ääneen. Kerran hän aloitti hahmon luomisen lainaamalla Pääsalapoliisikissan viittaa ja maskeeraamalla viiksensä glitterillä samoin kuin Pääsalapoliisikissa tekee.

Miten saada kiinni hahmon olemuksesta, liikkeestä, ytimestä? Joskus avain roolihahmon rakentamiseen löytyy kengistä. Kengät vaikuttavat liikkumiseen, ryhtiin ja rytmiin. Ei ole sama vetääkö jalkaansa kumisaappaat vai tanssikengät!


TEHTÄVÄT:

A. Etsi kotoasi kolmet erilaiset kengät joita saat lainata. Kokeile jokaisia vuorotellen, varo ettet taita nilkkojasi, kompastu tai törmäile lasivitriineihin. Kävele kengillä, pysähdy, käänny, lähde liikkeelle uudestaan. Miten kengät vaikuttavat liikkumiseesi?

B. Voit kokeilla seuraavaa harjoitusta kengillä tai ilman.
Miten liikut: jäykkänä kuin jäätelötikku, löysänä kuin keitetty spagetti, ujosti, venyen kuin purukumi, reteästi, pääsiäistipuna, jättiläisenä, hiipien, ontuen jalkaa, kädet painavana roikkuen, paino selässä, kylmällä jääkentällä, erittäin kuumalla asfaltilla, upottavalla suolla, tahmealla lattialla, pikakelauksella, hidastetusti, veden päällä, veden alla, keinuen, pyörien, nykivästi, jne.

C. Lisää hahmolle liikkeeseen sopiva ilme ja ääni. Onko ääni korkea vai matala, hiljainen vai kova? Mitä sanaa tai lausetta roolihahmosi voisi toistella, joka sopisi juuri hänen suuhunsa sanottavaksi?

D. Valitse sinua eniten kiinnostanut kävelyistä syntynyt hahmo.

HUOM! Kirjoita tulostettavaan tehtäväpaperiin/äänitä/videoi itsellesi muistiin miten valitsemasi hahmosi liikkuu ja puhuu!

ROOLIHAHMON SALAT

Kun kolmikko oli kokeillut erilaisia kävelytyylejä ja lainannut toistensa kenkiä, he nauroivat maha kippurassa kaikille syntyneille hahmoille. ”Oi että, oli mahtavan näköistä kun Arkistomato tunki itsensä parittomaan korkokenkään ja liikkui hyppien löysänä kuin spagetti ja mörisi matalalla äänellä -minun täytyy kiirehtiä kastelemaan kukkani!-”

”Seuraavaksi syvennymme miettimään lisää millainen hahmomme on, muistakaa ystäväiseni, ajattele vastaukset hahmonasi, et ole nyt oma itsesi, esimerkiksi lempiväri on tuskin sama sinulla ja hahmollasi”, ohjeisti Teatterikissa.

HUOM! Kirjoita tulostettavaan tehtäväpaperiin/äänitä/videoi itsellesi muistiin lisää tietoa hahmosta.

TEHTÄVÄ: MIETI KÄVELYHARJOITUKSILLA LUOMAASI IHAHMOA JA VASTAA KYSYMYKSIIN.

Roolihahmon nimi?
Ihminen/eläin/joku muu?
Ikä?
Sukupuoli/ei sukupuolta?
Ruumiinrakenne?
Missä hän asuu?
Millainen hänen kotinsa on?
Millainen ääni hänellä on?
Mistä hän pitää?
Mitä hän inhoaa?
Mikä on hänen lempivärinsä?
Mikä on hänen lempiharrastuksensa?
Mikä saa hänet rentoutuneeksi?
Mikä saa hänet pelkäämään?
Mikä on sana/lause mitä hän aina toistaa?
Mikä on hänen suurin salaisuutensa?
Mitä hahmosi ajattelee taikuudesta?

KOKEILE TÄTÄ VERKOSSA: Jos haluat miettiä hahmoasi lisää niin käy kokeilemassa: https://www.teatterimuseo.fi/oppimateriaalit/skene/historiaa/roolihahmo.php

ROOLIHAHMON PUKU

Kaikki muistelivat Kuiskaajahiiren luomaa hahmoa:

Tortturuusu, 43 vuotta. Asuu luumuhillosta rakentamassaan kartanossa, jonka jokainen seinä on maalattu eri väreillä. Huonekalut on kiinnitetty kattoon. Tortturuusu lentelee kartanossaan öisin ja lausuu värisevällä äänellä runoja ranskaksi räppäävien kissojen kanssa.

”Se oli kyllä erikoinen hahmo se, en oikein tiedä mistä se tuli, ehkä olin lämmitellyt aivoni niin hyvini”, hihitteli Kuiskaajahiiri.

Vielä on jäljellä viimeinen silaus, teatteripuku on näyttelijän toinen iho! Aikaa Taikametsän pelastamiseen ei ole niin paljon, että voitaisiin pyytää pukusuunnittelijat apuun. ”Nyt siis valitkaa jotain muuta kuin arkivaatteenne, yksikin asia riittää jo luomallenne hahmolle”, ohjeisti Teatterikissa. Kolmikko syöksyi pukuvarastoon!

Tehtävä: Etsi kotoa valmiiksi joidenkin muiden (ei omia) vaatteita ja mahdollista rekvisiittaa, joita saat lainata. Esimerkiksi hattu, huivi, harja, keppi, sateenvarjo, laukku, hame, housut, peitto, tyyny mahaksi tai pepuksi, takki, viitta ja ne mahdollisesti valitsemasi kengät. Sinulla on 3 minuuttia aikaa pukea hahmollesi roolipuku. Kello käyntiin, aika alkaa nyt…

KOKEILE TÄTÄ VERKOSSA: Jos haluat kokeilla hahmollesi virtuaalipukua Teatterimuseon kokoelmista, vieraile täällä: http://veikko.teatterimuseo.fi/teatterinabc/muodonmuutos.php

TAIKAMETSÄN MURATTIMUURILLA

Saavut Teatterikissan, Arkistomadon ja Kuiskaajahiiren kanssa lumottua Taikametsää kiertävän murattimuurin luokse. Kurkkikaa murattien raoista sisään. Näette siellä ilkeäksi taiotun Keijukaiskuningattaren tallaamassa kukkia ja repimässä puita maasta.

On tärkeää tunnistaa erilaiset mahdolliset pahistyypit (he tosin voivat olla myös hyvisten puolella). Mitä hahmoja tunnistatte?

TEHTÄVÄ: HAHMOT JA ASENNOT SEKAISIN

Kokeile tehdä asennot yksi kerrallaan ohjeiden mukaan ja mieti mille hahmolle se sopisi. Yhdistä siis yhteensopiva kirjain ja numero keskenään.

Asento:

1. Jalat haralleen, nojaa eteen, nosta kädet ylös pään päälle ja avaa sormet leveäksi, venytä naamaasi ja pidä matalan torven ääntä.

2. Seiso jalat yhdessä, hyvin ryhdikkäänä, kaula pitkänä, kohota oikeaa kättäsi ylös ja pitele sormiesi välissä jotain. Ravistele kohotettua kättäsi ja mumise ihmeellisiä sanoja peräkkäin.

3. Seiso jalat harallaan, kädet tiiviisti kehossa kiinni. Pidä silmäsi pyöreinä, niin suurina kuin saat. Avaa suusi ammolleen huoju ja huuda hu-huuu-hu-huu.

4. Mene kyykkyyn, pistä kätesi lantiolle, vaapu. Rutista naamasi rusinalle, maiskuttele ja höröttele nauraen. Röyhtäile ja näytä kieltä.

Hahmo:

A. MENNINKÄINEN
B. VELHO
C. KUMMITUS
D. HIRVI(Ö)

TAIKAMETSÄN PORTTI – KAIKEN TUNNISTAVA SKANNAUSLAITE

Saavutte Taikametsän portin luokse.

”Olen varma että skannaava portti sekoaa, koska rakentamamme vastasyntyneet hahmomme ovat niin nerokkaat, ettei se tunnista meitä. Nyt vielä pieni kertaus! Tarkista hahmosi roolipuku. Muistele miten hahmo kävelee, seisoo, elehtii, millainen hänen äänensä on, mitä hän sanoo, millainen ilme hänellä on?” kertasi Teatterikissa.

”Nyt astumme portin luokse. Onnea kaikille! Toivottavasti saamme Taikametsän pelastettua!” kissa tsemppasi.

Portti skannaa vastasyntyneen roolihahmosi. Pääsetkö Taikametsään vai et?

1. Skannaava portti näyttää jonkinlaiselta peililtä. Etsi kotoasi peili/heijastava ikkuna ja mene sen luokse.

2. Nyt olet yhteydessä myös Teatterikissaan, Arkistomatoon ja Kuiskaajahiireen. Voit heilutella heille peilin kautta, he näkevät sinut, heiluttelevat takaisin ja toivottavat onnea!

3. Olet tehnyt hienon roolihahmon. Muutu nyt hahmoksesi, kävele peililtä näyttävän portin luona pieni ympyrä ja sano hahmollesi kuuluva sana, lause tai vaikka pelkkä ääni kuuluvasti.

4. Odota hetki, portti skannaa sinua. Miten roolihahmosi reagoi siihen?

5. Sulje silmäsi. Laske hitaasti yksi-kaksi-kolme-neljä-viisi ja avaa sitten silmäsi.

6. Katso peiliin, näetkö edelleen roolihahmosi?

Onnistuitko murtamaan taian?

ERROR CODE 45 07395276 piip tööt käääk kvaakmau hau nau piip en tunnista ID kissa ei ole mato eikä hiiri gato  ¤#21/// ERROR tiktok kot kot pim pom nou omg lol 9000007666 block questions 88436825525522 mistä tykkään, mitä haluan, kuka minä olen?????????

Skannaava portti todellakin sekosi ja jäi pohtimaan omaa olemistaan.

Jos näit silmäsi avattuasi peilistä itsesi, pääsit portista läpi. Onnea!

Voit halutessasi laittaa soimaan äänimaiseman, klikkaa alta.

(Äänimaisema: Timo Muurinen.)

Katso taas peiliin, näet Taikametsän palaavan pikkuhiljaa ennalleen. Kuulet ensin onnellisia, helpottuneita huokauksia. Lintujen ja menninkäisten kuoro laulaa hiljaa vanhaa tuutulaulua. Haistat ilmassa leijuvan aamukasteen raikkauden ja oman lempiherkkusi tuoksun.

Katso kuinka Keijukaiskuningatar muuttuu takaisin omaksi ihanaksi itsekseen ja herättää tallatut kukat henkiin pölähtävällä hopeanhohtoisella taikapölyllä.

Katso kuinka puut upottavat juurensa maahan ja suoristavat runkonsa, valo nousee hiljalleen ja aurinko palaa takaisin taivaalle paistamaan kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kaikki heiluttavat sinulle ja pyytävät mukaan Taikametsän juhliin, liity onnellisena mukaan! Kiitos sinulle.

 

Haku