Teatterimuseo

Osa 4: Lavastus

Kevätauringon lämmittävät säteet lankeavat Teatterimuseon toimiston lattialle Teatterikissan venyttäessä pörröisen vartalonsa koko pituuteensa. Pölypallerot leijailevat ilmassa hidastettuina ja Kissan silmät kaventuvat viiruiksi sen vaaniessa takapuoltaan heilutellen kaikista isointa pölypalleroa. Lopulta Kissa syöksyy kohti pölypalloa ja juoksee sen perässä vauhkona pitkin toimistoa. Säntäily saa päätöksensä Kissan osuessa suoraan päin Lavastuspupun pienoismallikärryjä. Kaikki lavastuspienoismallit menevät aivan mukkelismakkelis ja hajoavat palasiksi!
 

Lavastukaatuu


”Voi kurjuuksien kurjuus!” Kissa parkaisi, ”Mitä olenkaan mennyt tekemään! Kuinka monta kertaa Kuiskaajahiiri ja Arkistomato ovatkaan minulle sanoneet, että sisätiloissa ei saisi juoksennella ja säntäillä. Vaan kuinka voisi kissa olla säntäilemättä!” Teatterikissa luimistaa korviaan ja kyyristyy lattiaa vasten häpeissään Lavastuspupun loikkiessa paikalle.

”Hippelishoppelis kautta nöpönenäni, mitä täällä on tapahtunut?” Pupu puhisee tarttuen korviinsa käpälillään. ”Lavastuspienoismallini! Miten näyttämömestari Majava saa lavasteet rakennettua suurta ensi-iltaa varten? Missä Näyttelijätär, Joka Ennen Tunnettiin Noitana nyt esiintyy?”

Kova räsähdys houkuttelee myös Arkistomadon matelemaan ja Kuiskaajahiiren hipsimään paikalle. Koko porukka katselee hetken hävitystä tyrmistyneenä. ”Anna kun arvaan Kissa, onko tämä sinun tekosiasi? Aina kevään tullen lähdet säntäilemään aivan miten sattuu!” Mato moittii nyreänä mittaillen vahinkojen määrää.

Kissa vinkaisee syyllisyydentuntoisena ja peittää häpeissään silmänsä hännällään. Kuiskaajahiirtä käy Kissa sääliksi, sillä hän ymmärtää miten vaikea tämän on hillitä säntäilytaipumuksiaan. ”Voi Pupu, tämä on varmasti kamala takaisku! Keksitkö mitään keinoa, millä Kissa voisi korjata erheensä ja hyvittää vahingot?” Hiiri kysyy Pupulta sovittelevaan sävyyn.

Pupu pomppii ympäri kärryjä keräillen säpäleitä tuhoutuneista pienoismalleistaan ja katsellen niitä mietteliäänä. ”Luulenpa, että näille lavastusmalleille ei ole enää mitään tehtävissä. Enkä millään ehdi enää itse suunnitella lavastuksia kaikkiin kevään näytelmiin. Esityksiin ei kuitenkaan ole enää pitkä aika, joten jotain olisi keksittävä.”

Kissa höristeli korviaan ja nosti häntäänsä toiveikkaana. ”Voisinko jotenkin auttaa? Teen ihan mitä vain, kerro vain kuinka!” Kissa mouruaa täynnä tarmoa.

”Me voimme myös auttaa! Eikö niin Arkistomato?” Hiiri vinkaisee innoissaan. Mato myötäilee maireana, tilanteen korjaamiseksi tarvitaan varmasti hänen asiantuntijuuttaan.

Lavastuspupu oikaisee korvansa ja ja käy tarmokkaasti työnjakoon. ”Aivan ensimmäisenä meidän on koottava kokoon rakennus- ja koristelumateriaaleja. Tarvitsette isoja pahvilaatikoita, tukikeppejä, vessapaperihylsyjä, pahvia, paperia, värikyniä ja -tusseja, pieniä sisäkäyttöön tarkoitettuja jouluvaloja, ylijäämäkankaanpaloja, tapetinpalasia, pumpulipalloja, karkkipapereita, munakennoja, nuken huonekaluja, foliota – kaikkea mitä vain voisitte kuvitella tarvitsevanne lavastuksessa. Lisäksi tarvitaan kiinnitystarvikkeita – teippiä, sinitarraa, liimaa, naruja, pyykkipoikia.”

Kaikki käyvät heti toimeen ja alkavat kaivella kaappien periä, laatikoiden pohjia, paperinkeräyskekoja ja lelulaatikoita Lavastuspupun siivotessa kaatuneiden kärryjen sisältöjä pois tieltä. Haikeana Teatterikissa myös ottaa mukaansa rakkaan, juuri sopivasti järsityn pahvilaatikkonsa. Sille on nyt tärkeämpi tehtävä kuin tarjota lokoisa päiväunipaikka.

”Hyvin tehty!” Pupu kehuu tyytyväisenä nähdessään millaisen runsaudensarven ystävykset ovat koonneet kokoon. ”Tästä löytyy materiaalia vaikka kuinka moneen lavastukseen!”
 

lavastustarvikkeita


”Mikä on seuraava askel? Mihin tarvitsemme pahvilaatikkoa?” Kissa kysyy, edelleenkin hieman toiveikkaana, että saisi sittenkin pitää unilaatikkonsa.

”Seuraavaksi tehdään pohja lavastuspienoismallille. Tässäpä onkin mitä loistavin pahvilaatikko, tähän teemme ensimmäisen lavastuksen”, Pupu innostuu nähdessään Kissan laatikon. ”Tästä leikataan yksi sivu irti näyttämön etuosaksi, jolloin meille jää pohja, kaksi sivuseinää ja takaseinä.” Pupu saksii tottunein ottein pahvilaatikon sivun irti. Kissa ottaa vaivihkaa sen itselleen talteen – se on vielä oikein mukava makuualusta. Lopuksi Pupu kiinnittää pyykkipojilla pahvilaatikon yläosaan kaksi puukeppiä, joista pystyy ripustamaan roikkuvia lavastuksen osia.

”Ensimmäinen näytelmä, johon teemme lavastuksen, on Kuuhun sijoittuva avaruusseikkailu, eli meidän on mietittävä miltä avaruudessa näyttää”, Pupu opastaa.

”Siellä on pimeää!” vinkaisee Kuiskaajahiiri hieman peloissaan.

”Aivan oikein! Ottakaamme siis mustaa paperia taustaksi ja käykäämme hommiin, päästäkää luovuus kukkimaan!” Lavastajapupu kehottaa.

Lavastajapupu alkaa kiinnittää mustia papereita pahvilaatikon reunoihin. Arkistomato keksii, että munakennoa painelemalla siitä saa harmaan ja muhkuraisen, juuri sopivan kuun pinnan. Kuiskaajahiiri ripustaa joulukuusenpalloja roikkumaan lavastuspienoismallin yläosaan planeetoiksi. Teatterikissa vastustaa kiusausta tökkiä kaikki pallot alas ja ripustelee sen sijaan pumpulipalloja ja irronneita karvapallojaan planeettojen ympärille salaperäiseksi usvaksi.

”Tämähän alkaa näyttää aika hyvältä! Tämän näytelmän käsikirjoituksessa mainitaan myöskin avaruusalus, jolla kuuhun on saavuttu. Keksiikö kukaan, miten se voitaisiin tehdä?” Pupu kyselee käpälällään korviaan sukien.

”Minä tiedän!” Teatterikissa maukaisee innoissaan, ”Voimme tehdä avaruusraketin vessapaperihylsyistä!”

”Joo!” Kuiskaajahiiri vinkaisee, ”Ja päällystää sen foliopaperilla!”

Kaverukset käyvät innoissaan hommiin, Arkistomato leikkaa ja taittelee huolella yhdestä hylsystä kolmiomaisen kärjen raketille, Kissa kiinnittää hylsyt teipillä kiinni toisiinsa ja Hiiri asettelee folion raketin ympärille. Samalla Lavastuspupu asettelee jouluvaloketjun lavastuspienoismallin reunoille.
 

lavastajapupu

”Aivan mahtavaa työtä”, Pupu myhäilee tyytyväisenä, ”eiköhän nyt ole porkkanatauon paikka!”

Kaverukset kerääntyvät tyytyväisinä yhteisen pöydän ääreen, Pupu porkkanaa popsien, Hiiri juustoa jyrsien, Mato salaatinlehteä mutustellen ja Kissa maitoa lipitellen. Lipittelynsä lomasta Kissa huomaa pöydän reunalla olevan glitterpurkin. Se on hyvin lähellä reunaa. Suorastaan vaarallisen lähellä reunaa. Houkuttelevan lähellä reunaa… Kissan silmät kiiluvat innosta sen hiipiessä lähemmäs purnukkaa ja ojentaessa tassunsa. Kuiskaajahiiri havahtuu juuston mussutuksestaan ja huomaa, mitä Teatterikissa on tekemäisillään. ”Kissa!” Hiiri vinkaisee hätääntyneenä, mutta liian myöhään. Kissa katsoo suoraan päin Hiirtä, mutta ei voi enää pysäyttää itseään tökätessään purkin yli reunan.

Purkki putoaa kolinalla maahan ja hetkeksi kaikki peittyy glittersateeseen. Arkistomato puhisee kiukusta. ”KISSA SENKIN RONTTI, KATSO NYT MITÄ TAAS SAIT AIKAISEKSI!”

Teatterikissa livahtaa häpeissään lipaston alle piiloon ja Lavastuspupu loikkii vauhdilla alas nähdäkseen, miten pienoismallille on käynyt. Alas päästyään hän vetää syvään henkeä. ”Tulkaa katsomaan!” Pupu huudahtaa muille. Kissa ei kuitenkaan kehtaa tulla pois lipaston alta, vaan jää kuuntelemaan odottaen muiden paheksuvia soimauksia.

”Voi miten kaunis!” Kuiskaajahiiri vinkuu.

”Nyt tässä todella on tähtipölyä!” Pupu toteaa.

”Kieltämättä ei tämä hullumpi ole”, Arkistomato myötäilee yllättyneenä.

Kissa höristelee korviaan. Kuuliko se oikein? Eikö kaikki ollutkaan menetetty? Hän hiipi pois lipaston alta ja kiersi pöydän jalat kulkiessaan kohti pienoismallia. Ja totta tosiaan; se oli nyt vielä paljon hienompi kuin ennen glittertömähdystä.

Samassa toimiston ovesta asteli sisään leijuvin askelin avaruuskävelyä harjoitellen Näyttelijätär, Joka Ennen Tunnettiin Noitana. ”Pysähtykää heti, tämä on avaruuspoliisi! Piu piu, piu piu!” Näyttelijätär harjoitteli vuorosanojaan ja esitti avaruussädepyssyllä ammuskelua aivan omissa maailmoissaan, kunnes hän huomasi kaverukset ja lavastuspienoismallin.

”Voi hyvänen aika! Onko tämä pienoismalli siitä lavasta, millä esitän Avaruusseikkailu 2020:n? Uskomattoman ihana!” Näyttelijätär, Joka Ennen Tunnettiin Noitana parkaisi liikuttuneena. ”Tuskin maltan odottaa, että pääsen näkemään millaisilla lavoilla esitän kaikki muut näytelmät.”

”Kaikki muut näytelmät?” Kissa kysyi Lavastajapupulta varovaisesti.

”Aivan… Tämähän oli tosiaan vasta alkua. Näyttelijätär on kiinnitetty tälle keväälle todella moniin upeisiin uutuusnäytelmiin, ja niihin kaikkiin pitäisi saada suunniteltua lavasteet”, Pupu vastasi.

 
Auta Teatterikissaa ja muita kaveruksia suunnittelemaan lavastuksia kevään näytelmiin! Voit ensin harjoitella ja kokeilla minkälainen sinun versiostasi avaruusnäyttämöstä tulisi. Sen jälkeen voit suunnitella lavastuksen omaan näytelmääsi.

Mallia voit katsoa tästä videosta, jossa näet myös esimerkkejä oikeiden lavastajien suunnitelmista Teatterimuseon kokoelmista.
 

 

Lisää lavastuksesta voit lukea Teatterin ABC -sivustolta!

 

 

Haku