Teatterimuseo

Osa 5: Ääni

Tällä kertaa voit hypätä seikkailuun joko lukemalla tarinan tai kuuntelemalla sen sivulla olevista ääniklipeistä. Tervetuloa mukaan, aloitetaan!
 

-- ..- ... . --- / .--. .. -- . -. . .

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Varsilamput ja spotit hehkuvat muuten hämärässä Teatterimuseossa, valaisten näyttelyitä, kulkuja, kokeilunäyttämöitä ja pukuvarastoja. Taustalla kuuluu ullakolta kantautuvan Niksulan TV:n Kasper-nukke-koosteen "Trai trai trallallaa”. Dubbauskaraoke pölisee ja kaikenlaiset tekniset laitteet humisevat tasaisesti, joistain kuuluu pientä sirinää, jonka vain herkimmät korvat kuulevat.

Teatterikissa soittaa tauotta Keijukaiskuningattaren Lumottu taikametsä -esitykseen tekemäänsä äänimaisemaa. Kyseessä on tietenkin lempikohtaus, jossa hyvikset voittavat pahikset ja metsä muuttuu taas ihanaksi. Kuiskaajahiiri kokeilee valo- ja äänilaboratoriossa valon värien sekoittumista ja äänimaisemia, arkistomato improvisoi kohtauksia äänimaiseman vaihtumisen mukaan.

”Kyllä täytyy vielä sanoa että siinä Teatterikissan en-mitenkään-pysty-vastustamaan-glitterpurkin-pudottamista-hässäkässä toteutui kyllä hyvin ”moka on lahja” ajatus! Se kaatunut glitter eli tähtipöly Avaruusseikkailu 2020 lavastuksessa nosti sen aivan uusiin ulottuvuuksiin ja miten hienolta se tähtipöly tulee näyttämään eri valotilanteissa”, Kuiskaajahiiri ja Arkistomato pohdiskelevat.

Teatterikissa ryntää Kuiskaajahiiren ja Arkistomadon luokse, ja samalla hetkellä alkaa kuulua naksuntaa. Sulakkeet sulkeutuvat. Museon eri valo-osastot sammuvat yksi kerrallaan pehmeästi himmentyen, videotykit sulkevat itsensä ja piippaavat, näytöt sammuvat.

”Nyt minä en kyllä oikeasti säntäillyt tai koskenut mihinkään!" puolustautuu Teatterikissa.
Kolmikko seisoo täysin hiljaisessa ja pimeässä museossa. "Trai trai trallallaa?”, he huutavat, mutta Kasper-nukkekaan ei vastaa.

Teatterikissa näkee parhaiten pimeässä, joten hän hakee taskulamput: ”Kissa vieköön, nyt näemme paremmin”. Taskulampun valo osuu Kuiskaajahiireen joka on hypännyt Arkistomadon selkään ja puristaa matoa hädissään niin lujaa, että se pullistuu toisesta päästä.

”Mitäs jos se josta näit vilahduksen, onkin joku mörkö, joku Kaapelitehdastakin isompi mörkö? Mitäs jos se nielaisikin koko Teatterimuseon ja olemme nyt sen vatsassa ja siksi on niin pimeää ja hiljaista?”

”Ei ole mitään hätää. Museomestari Sisu tulee tänään ja selvittää mikä on vikana”, rohkaisee Teatterikissa Kuiskaajahiirtä.

Yhtäkkiä Teatterikissan pupillit laajenevat ja pienenevät vuorotellen, silmät hohkaavat ja väreilevät kuin kekäleet nuotiossa. ”Sellainen hätä tässä kyllä on, että lupasin tehdä äänisuunittelun valmiiksi Avaruusseikkailu 2020 -esitykseen. Lavastus on jo saatu rakennettua, käsikirjoituksessa on paljon tapahtumia ja tunnelmia, joita pitää korostaa, näyttelijät ja ohjaaja kaipaavat tukea ÄÄNELTÄ! He harjoittelevat paraikaa kohtausta, jossa avaruusraketti laskeutuu kuuhun ja he ihmettelevät kuun erikoista maisemaa."

”Sähköt on poikki, koneet ei toimi, en pääse käsiksi laitteeni äänipankkiin, jonne olen kerännyt internetistä kaikenlaisia valmiita ääniä! Kaikki on menetetty! Olemme ilman ääntä, meillä ei ole ääntä, ei maisemaa, ei äänimaisemaa, olen suunniltani, olen suunniltani oleva äänetön äänisuunnittelija, olen sanaton, olen mykkä, olen äänetönnä! Tämä moka ei ole lahja!” Teatterikissa suoltaa puhetta ylidramaattisesti.
 

Avaruusluonnos

Avaruusseikkailu 2020 -esityksen lavastusluonnos


.-.- .-.- -. . - / . -. -. . -. / ... .-.- .... -.- ---. .-.-

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Arkistomato pyörittelee suuria silmiään: ”Voihan sentään, heti kauhea mouru, kun tekniikka ei ole käytössä tai pettää. Toista se oli ennen vanhaan, kun kaikki tehtiin itse ja kouluun hiihdettiin kesät talvet 30 km, ylämäkeä molempiin suuntiin. Vaikka nykyään suurin osa näytelmän äänistä soitetaan tietokoneelta, nauhoitusvaiheessa ne voivat olla mitä tahansa. Eri kehon osilla tai pinnoilla voi tuottaa ääniä tai käyttää esineitä ja soittimia tai nauhoittaa ääniä ulkona. Niiden tallentamiseen kaikki nykyajan vempeleet ovat kyllä loistavia! Teatteriesityksessä voidaan tehdä ääniä, äänimaisemaa ja musiikkia myös ihan livenä, onhan meillä Teatterimuseollakin vanhat efektilaitteet – veivattava tuulikone ja pyöritettävä saderengas. Katsotaanpa vanhaa liikkuvaa kuvaa niistä, se löytyy minun poljettavasta videoaparaatista. Tiesin että jotain käyttöä tällekin vielä on jonakin päivänä! Tuuli- ja sadekone ovat olleet näyttämöllä sivukulissien välissä ja niitä on käytetty sieltä, niin että ne eivät ole näkyneet yleisöön. Näyttelijät ovat voineet sitten esittää lavalla, että pyörivät tuulen kourissa tai rankkasateen riepoteltavina.”

Katso Arkistomadon vanha filmi!
 

 

. - ... .. - .-.- .-.- -. / . .-. .. .-.. .- .. ... .. .- / .-.- .-.- -. .. .-.-

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Filmin jälkeen kaikkia naurattaa se, että onko saderenkaan sisällä kenties riisiä, kuivattuja herneitä tai papuja, valtava määrä kuivunutta juustoraastetta, kuivaraksuja vai jopa kissanhiekkaa? Millaisia äänisalaisuuksia kätkeytyy muihin arkisiin esineisiin?

”Tämä on hykerryttävän ihanaa, teemme äänet Avaruusseikkailu 2020 -esityksen kohtaukseen itse. Nyt etsitään tavaroita, joilla voi tuottaa lisää erilaisia ääniä. Keittiöstä, varastosta, vessasta, kassista eli käyttäkää mielikuvitustanne!” Teatterikissa kehrää innostaen. Arkistomato kertoo nauhoittavansa kaikki äänet varmuuden vuoksi talteen poljettavalla videoaparaatillaan. Kaikki syöksyvät eri suuntiin etsimään ja kokeilemaan ääniä.

Katso ja kuuntele millaisia ääniä kaverukset keksivät?
 

 

-- ---. .-. -.- ---. / - ..- .-.. . .

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Yhtäkkiä museon toisesta päästä kuuluu kolahdus, laahaavaa ääntä ja raskasta hengitystä. ”Jos se on se mörkö, sammuttakaa taskulamput ettei valo houkuttele sitä, mitä me nyt teemme?” piipittää Kuiskaajahiiri.

”Muistan erään vanhan näytelmän käsikirjoituksen, jossa möröt pelästytettiin pois ilolla ja riemulla”, muistelee Arkistomato. ”Mikä voisi olla sellainen paikka? Hmmm… sirkus, valitaan sirkus”, ehdottaa Teatterikissa.

Kolmikko alkaa yhdessä tuottaa äänimaisemaa. Ensin he kokeilevat tuoda tekemiään ääniä yksitellen mukaan yhteiseen maisemaan, mutta koska he ovat niin jännittyneitä, tulee äänistä saman tien aikamoinen sekamelska, joka kuuluu varmasti kilometrien päähän. Teatterikissa pudottelee pop cornin jyviä, Kuiskaajahiiri maiskuttelee, Arkistomato tekee epämääräistä puheensorinaa. He lisäävät sirkusmusiikin hyräilyä, hevosten hirnuntaa, karkkipussin rapinaa, tirehtöörin kuulutusta siansaksaksi, lyövät kattiloilla jännittävää tunnelmaa, soittelevat munanleikkurilla, taputtavat, huokailevat onnesta, nauravat.

Kuuntele pätkä Arkistomadon vanhalla aparaatilla nauhoitetusta sirkuksen sekamelskasta. 

 

... . / --- -. -.- .. -. / ... .. ... ..-

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Mahdollinen mörkö ei kuitenkaan pelästy ilon ja riemun äänimaisemaa, vaan jatkaa lähestymistä. Kolmikon kohdalle tullessaan se pysähtyy ja pudottaa tömäyttäen jotain raahaamansa maahan. He kuulevat lähestyvän hengityksen ja taskulampun naksahduksen. ”Mitä ihmettä te oikein touhuatte? Minä luulin että täällä on varkaita! Tulin juuri tänne museolle, minulla on tässä säkillinen uusia kokeilupukuja mukana”, sanoo Museomestari Sisu.

Kaikki hyppäävät Sisun syliin ja selittävät asioita yhteen ääneen. He esittelevät kaikki löydetyt esineet ja niistä kuuluvat äänet. Sisu ei välttämättä saa äänten sekasoinnusta ja muusta melusta selville aivan kaikkea, mutta hän lupaa auttaa pelastamaan illan Avaruusseikkailu 2020 -harjoitukset.

Sisu kaivaa laukustaan kannettavan koneen, jossa on vielä akkua jäljellä, sähkökatko ei ole vieläkään ohi ja syytä ei löydy. ”Te olette löytäneet mielenkiintoisia ja käytettäviä ääniä, minulla on tässä koneessa yksinkertainen äänenkäsittelyohjelma, muokataan teidän tekemiä ääniä ja katsotaan mitä syntyy kun nopeasti kokeillaan. Pääasia että saatte illaksi jotain harjoituksiin vietävää.

Kuiskaajahiiri huutaa taas onnesta riemuissaan täyttä kurkkua niin, että Arkistomato tekee tällä kertaa kolmoispiruetin ja sen päälle takaperin voltin.
 

Äänitarvikkeet

Erilaisista esineistä lähtee erilaisia ääniä.
 

..- ..- -.. . - / .-.- .-.- -. .. -- .- .. ... . -- .- -

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Museomestari Sisu ehdottaa, että he päättävät tehdä kaksi kohtauksessa tarvittavaa äänimaisemaa: avaruusraketin laskeutumisen ja kuun pinnan tunnelman. Ensin he valitsevat kumpaankin maisemaan pohjaksi äänet tuotetusta materiaalista, joita Sisu sitten alkaa muokata äänenkäsittelyohjelmallaan.

1. äänimaisema - avaruusraketin laskeutuminen
Valitut pohjaäänet työstettäväksi: Folio, konvehtirasian paperi, pizzaleikkuri, metallinen siivilä ja kuorimisveitsi, posliininen simpukka. Sisu toi äänimaisemaan lisäksi tömähtävät tyynyt.

2. äänimaisema - kuun pinnalla
Valitut pohjaäänet työstettäväksi: Lasien ujellus, äänimalja, huhmare, kosteusvoiteen korkki. Sisu toi äänimaisemaan lisäksi pahvilaatikon ja sipsipussin.

Kuuntele Museomestari Sisun koneella kokoamat äänimaisemat:

AVARUUSRAKETIN LASKEUTUMINEN:


KUUN PINNALLA:

 

.-.. --- .--. .--. ..- / .... -.-- ...- .. -. / -.- .- .. -.- -.- .. / .... -.-- ...- .. -.

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Illalla näytelmää harjoitellaan taskulamppujen valossa ja kolmikko seuraa harjoituksia. ”Onneksi Sisu sai tehtyä koneelle ääniraidan ja löysi vara-akun. Tätä samaa kohtausta on toistettu varmaan jo 27 kertaa. Kuinka näyttelijät jaksavat toistaa samaa yhä uudelleen ja uudelleen? Olisin aivan lopen uupunut, jos hakkaisin kattilaa niin monta kertaa tai rapistelisin foliota anturat hellinä”, toteaa Teatterikissa.

Kuun ujeltavaa äänimaisemaa kuunnellessa kolmikon silmät alkavat painua kiinni. Pian he jo vaipuvat museon pimeässä sylissä uneen. Sähköt ovat edelleen poikki…
 

-. -.-- - / --- -. / ... .. -. ..- -. / ...- ..- --- .-. --- ... ..

Voit kuunnella alla olevan tekstin tästä:


Teatterikissa ja kaverukset toivovat, että inspiroiduit heidän ääniseikkailuistaan niin että suorastaan kuulet aivojesi raksuttavan. Ääniä ja äänimaisemia tarvitaan lisää, koska kaveruksilta puuttuu vielä monen kohtauksen materiaalit! 

Teatterikissa muistelee museossa kuulemiaan erilaisia harjoituksia, jotka jotenkin liittyivät ääneen. Hän keräsi niistä teille muutamia makupaloiksi, kotona tehtäväksi, yksin tai yhdessä.

ESINEIDEN ÄÄNET. Millaisia ääniä sinä löydät kotisi esineistä? Etsi esineitä ja kokeile! Voit nauhoittaa niitä ja jakaa ne vinkiksi Instagramissa tägillä #teatterikissankotiseikkailut

HILJAISUUS. Makaa lattialla hiljaa. Hengitä rauhallisesti ja keskity kuuntelemaan mitä ympäristön ääniä kuulet. Kuuluuko liikenteen huminaa, kodin laitteiden, lemmikkien, pihan tai rappukäytävän ääniä? Kuuluuko jotain naapurista, kuuletko oman hengityksesi tai sydämen sykkeen? Miltä hiljaisuus kuulostaakaan?

ÄÄNIMAISEMAN RAKENNUS. Tee jonkun kanssa yhteinen äänimaisema käyttäen omaa ääntäsi, kehoasi ja löytämiäsi esineitä! Rakenna äänimaisemaa rauhassa lisäten sinne vähitellen ääniä, ensin yksitellen, sitten päällekkäin, koko ajan ei tarvitse tuottaa ääntä. Pidä taukoja, kuuntele miten äänet alkavat keskustella keskenään. Miten se toimii hyvin pienenä ja hiljaisena, entä täynnä ääniä ja voimakkaana? Aiheena voi olla vaikka avaruus, viidakko, huvipuisto, aivot, meren alainen maailma jne.

TUNNELMAN ÄÄNET. Millainen tunnelma tekemässäsi lavastuksessa on? (Teatterikissan kotiseikkailut, osa 4) Onko se jännittävä, hassu, rauhallinen, lempeä, salaperäinen, levoton, pysähtynyt tunnelma? Millaisella äänimaisemalla kuvaisit sitä, ovatko äänet kovia vai hiljaisia, matalia vai korkeita, onko paikassa vain muutama ääni vai onko se täynnä melskettä? Tee äänet livenä tai nauhoita ne / nauhoita ja käsittele ääntä.

TOIMINNAN ÄÄNET. Onko käsikirjoituksessasi jokin toiminta jonka voit valita? (Teatterikissan kotiseikkailut, osa 1)  Teatterikissa ja kaverit esim. valitsivat tehdä äänimaiseman kuuhun laskeutuvalle avaruusraketille.

TEHOSTEET. Tee pieni miiminen kohtaus (eli ei ääntä tai puhetta) jossa vaikka kävelet, kuulet auton tööttäyksen, törmäät lyhtypylvääseen, rapsutat päätäsi, hörppäiset mehua, jatkat kävelyä. Näytä tämä kohtaus jollekin toiselle ja pyydä häntä tekemään sinulle siihen tehosteet joka toiminnalle eli millainen ääni kuuluu kävellessä, auton töötätessä, törmäämisessä, päätä rapsuttaessa jne.

Jos sinulla on jokin äänenkäsittelyohjelma, kokeile miten voit muokata sillä tekemiäsi ja valitsemiasi ääniä!

Kiitos ja kuullaan, kuulemiin!

 

.-.. .. ... .-.- .-.- / .-.- .-.- -. .. .-.- / .-.. ---. -.-- -.. .-.- -

Erilaisia äänipankkeja, joista löydät valmiita ääniä, musiikkeja ja tehosteita:

Arkisia ääniä: http://papunet.net/materiaalia/%C3%A4%C3%A4nipankki

Äänitehosteita: https://freesound.org/people/YleArkisto/

Äänitehosteita: http://vintti.yle.fi/yle.fi/tehosto.yle.fi/

Ääniä Helsingistä: https://www.hel.fi/hel2/ymk/aanimaisemat/

Taustamusiikkia: https://www.bensound.com/

 

Ääniaallon kuva Mary Theresa McLean Pixabaystä

 

Haku