Teatterimuseo

Osallistu näyttelytyöhön!

Tervetuloa tekemään näyttelyitä kanssamme!

Kehitämme työtapaa, jossa näyttelyitä käsikirjoitetaan soveltuvin osin yhdessä esittävien taiteiden ammattilaisten kanssa. Museon vastuulla oleva laaja taideala on jatkuvasti elävässä ja kehittyvässä tilassa. Haluamme, että esittävien taiteiden ammattilaisten äänet tulevat kuulluksi museon näyttelytyössä.

Työskentelemällä yhdessä ammattilaisten kanssa museo haluaa tuottaa alan monimuotoisuutta kuvastavia ja aidosti moniäänisiä näyttelyitä. Taiteilijat, yhteisöt ja kentän muut toimijat kutsutaan mukaan kirjoittamaan ja kuratoimaan oman taiteensa tarinaa ja vaikuttamaan siihen, mitä ja miten taiteesta kerrotaan yleisölle. Toimitpa yksin tai ryhmässä, vapaana taiteilijana tai ison talon vakkarina, Hangossa tai Utsjoella, olet tervetullut mukaan matkalle.

Lähetä ideoita tai osallistu keruuseen

Tämä verkkosivusto on yhteistyön ja tiedotuksen väline. Julkaisemme täällä vaihtuvia näyttelysisältöjen keruukohteita, joita pohdimme yhdessä näyttelyiden käsikirjoittajien kanssa kutakin näyttelyä suunniteltaessa. Aineistonkeruun avaamme melko tarkkaan rajattuna. Uskomme, että näin sinun on helppo tunnistaa, onko työstäsi jäänyt sellaisia jälkiä, jotka vastaavat keruukohteen kutsuun. Jäljet voivat olla kuvia, muistiinpanoja, luonnoksia, erilaisia taltiointeja. Tulevaisuudessa ne voivat olla myös jotain muuta. Täältä voit lukea tähän työtapaan ja näyttelykäyttöön liittyvistä käyttölupa- ja tekijänoikeusasioista.

Olemme täällä oppimassa. Aineiston keruu on vuorovaikutteinen prosessi, jossa kuuntelemme ehdotuksia ja teemme korjauksia. Täältä löydät myös avoimen tekstilomakkeen, jonka avulla meille voi kertoa, minkälaisia keruukohteita täällä pitäisi olla. Mitä puuttuu? Mitä pitäisi kertoa ja tehdä näkyväksi? Mitä haluaisit kenen tahansa tietävän, ymmärtävän ja kokevan siitä, mitä sinun työssäsi tapahtuu tai on tapahtunut aiemmin?

Valinta näyttelyyn

Tavoitteena on luoda näyttelyitä, jotka esittelemänsä maailman tavoin muuttuvat ja täydentyvät, tunnistavat taiteen moninaisuuden ja antavat äänen kaikille sen tekijöille. Kaikkea lähetettyä ei välttämättä voida heti laittaa esille. Yhdistelemme ehdotetusta ja toimitetusta aineistosta kuhunkin tilanteeseen sopivia kokonaisuuksia, joita sitten saatetaan vaihdella, jotta mahdollisimman moni pääsee esille.  

Ensisijaisesti keräämme sisältöä näyttelyihin, mutta tapauskohtaisesti aineistoja saatetaan ottaa museon kokoelmiin. Näissä tapauksissa olemme aina yhteydessä sinuun ja tiedustelemme halukkuuttasi luovuttaa aineistoja meille.

Osallistu ensimmäisiin keräyksiin!

Ensimmäinen keruukohteemme kytkeytyy näyttelyyn Syvää liikettä, joka avataan marraskuun alussa. Näyttely peilaa suomalaisen nykytanssin historiaa kansainvälisessä kontekstissa. Tästä pääset tanssikeruun sivulle.

Toinen aineistokeruumme on suunnattu kaikille esittävän taiteen ammattilaisille. Siinä etsimme sisältöjä suurikokoiseen valokuva- ja videoprojisointiin, joka toteutetaan Teatterimuseon uuden sisäänkäynnin yhteyteen. Projisointi on ensisilmäys esittäviin taiteisiin jo ennen näyttelyyn astumista.

Yhteisöllisen näyttelykäsikirjoittamisen hanketta koordinoi Teatterimuseossa projektituottaja Jani Tihinen, joka toimii museon ja taidekentän välisenä yhteyshenkilönä ja kehittää toimintamuotoa yhdessä museon henkilökunnan kanssa. Häneen voit olla yhteydessä: jani.tihinen@teatterimuseo.fi

Huom. Olemme vasta uuden työtavan alussa. Täydennämme näiden sivujen tietoja edelleen. Kerro, jos huomaat korjattavaa tai kaipaat enemmän tietoa!

 

 

Haku