Teatterimuseo

Pohjoismaisia vieraita ja verkostoitumista

25.05.2023

Teatterimuseossa järjestettiin 15. ja 16.5. pohjoismaisen Nordisk Center för Teaterdokumentation (NCTD) -verkoston kaksipäiväinen tapaaminen ja kokous. Suomalaisten osallistujien lisäksi saimme vieraita Ruotsista, Norjasta, Islannista ja Tanskasta. Teatterimuseosta kokoukseen osallistuivat amanuenssi Sanna Brander, museonjohtaja Johanna Laakkonen, tutkija Pälvi Laine ja arkistonhoitaja Eeva Mustonen.

NCTD on pohjoismainen esittävien taiteiden parissa työskentelevien arkistojen, kirjastojen, museoiden ja muiden organisaatioiden verkosto, joka on avoin myös aihepiiristä kiinnostuneille yksityishenkilöille. NCTD kokoontui viimeksi Islannissa vuonna 2019. Viime vuosina yhteydenpito on pandemian takia rajoittunut sähköisiin välineisiin, mutta nyt viimein saatoimme tavata toisemme kasvokkain.

Tämänkertaisen tapaamisen teemana oli esittävien taiteiden vapaalla kentällä työskentelevien taiteilijoiden ja ryhmien työn dokumentointi ja kulttuuriperinnön säilyttäminen – aihe, joka on yhtä ajankohtainen kaikkialla pohjoismaissa.

Ensimmäisenä päivänä, maanantaina 15.5. aihetta pohjustettiin esitelmillä. Puheenvuoroja pitivät Astrid von Rosen Göteborgin yliopistosta, Anna Lawaetz Kuninkaallisesta kirjastosta Kööpenhaminasta, Johanna Mäkelä Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksesta sekä Anni Saisto Porin taidemuseosta ja Juha Mehtäläinen T.E.H.D.A.S ry:stä.

NCTD_puheenvuoro

Anni Saisto Porin taidemuseosta ja Juha Mehtäläinen T.E.H.D.A.S ry:stä kertoivat D-Ark-dokumentointiprojektista. Kuva: Sanna Brander / Teatterimuseo.

Puheenvuorot ja otsikot:

Astrid von Rosen, Göteborgs universitet: Collecting and Respecting: Caring for independent performing arts heritage.
Anna Lawaetz, Det Kongelige Bibliotek: I only save what I cannot remember. Danish Performing Arts and Archival Strategies in the 21 Century.
Johanna Mäkelä, Circus & Dance Info Finland: How to Preserve Traces of Today's Circus Arts?
Anni Saisto, Pori Art Museum, and Juha Mehtäläinen, T.E.H.D.A.S ry: D-ark - a Performance Art Documentation Project

 

NCTD_heini

Kuva: Sanna Brander / Teatterimuseo.

Päivän päätteeksi museolehtori Heini Räsänen esitteli osallistujille Teatterimuseon näyttelyitä ja illalla kokoonnuttiin vielä Viirus-teatteriin katsomaan 4 Floors of Whores -ryhmän vierailuesitystä Enfant Terrible.

Tiistaina ryhmä siirtyi Suvilahteen, missä tutustuttiin Esitystaiteen keskus Eskukseen ja Uuden sirkuksen keskus Cirkoon. Eskuksen tiloissa pidettiin myös NCTD:n kokous. Cirkon toimintaa esittelivät toiminnanjohtaja Jarkko Lehmus ja viestintä- ja markkinointipäällikkö Timo Riitamaa. Eskuksessa ryhmän vastaanottivat toiminnanjohtaja Meena Kaunisto ja tuottaja Titta Halinen.

NCTD_cirkossa

Cirkon toiminnasta kertomassa toiminnanjohtaja Jarkko Lehmus (vasemmalla). Kuva: Sanna Brander / Teatterimuseo.

NCTD_eskuksessa

Eskuksessa ryhmän ottivat vastaan toiminnanjohtaja Meena Kaunisto ja tuottaja Titta Halinen (vasemmalla istumassa). Kuva: Sanna Brander / Teatterimuseo.


NCTD:n tavoitteena on edistää esittävien taiteiden dokumentointia ja tutkimusta tekemällä avointa yhteistyötä muistiorganisaatioiden, teattereiden ja esittävien taiteiden yhteisöjen sekä tutkimuskentän, sidosryhmien ja suuren yleisön kesken. Mikäli kiinnostuit NCTD:n toiminnasta, voit lukea siitä lisää osoitteessa https://nctd.eu/ tai ottaa yhteyttä meihin!

Haku