Teatterimuseo

Psykoanalyysin yö 19.1.

21.12.2017

Psykoanalyysin yö Kaapelitehtaan museoissa tuo alitajuntaa aktivoivia ajatuksia talven keskelle.

Illan ohjelmaan kuuluu puheenvuoroja, keskusteluja ja aktivoivia harjoituksia psykoanalyytikkojen sekä aiheeseen perehtyneiden taiteilijoiden ja kulttuurintuntijoiden johdolla. Kolmen museon tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Psykoanalyyttisen Yhdistyksen kanssa.

Psykoanalyyttista teoriaa ja hoitomenetelmää on kehitetty toistasataa vuotta, ja sillä on ollut keskeinen merkitys myös länsimaisessa kulttuurielämässä. Psykoanalyyttiset ajatusmallit ovat laajasti käytössä kulttuurin ja taiteiden tutkimuksessa. Psykoanalyyttisella tulkinnalla on paikkansa niin näyttämöllä, ravintolaelämässä kuin valokuvauksessakin.

Liput: 12 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Sisäänpääsy myös Museokortilla.

Osta ennakkolippu Holvi-verkkokaupasta, niin vältyt jonottamiselta: bit.ly/psykoanalyysin-yö

Ohjelmassa:

Valokuvataiteen museossa (1. krs)

Vapaiden ajatusten jäljillä, assosiointiharjoitus
klo 18–19
Valokuvataiteen museossa tutustutaan vapaan assosiaation menetelmään valokuvien äärellä ja psykoanalyytikkojen ohjauksessa. Psykoanalyysin vapaan assosiaation menetelmässä potilasta pyydetään hoitotilanteessa kertomaan varauksetta kaikki, mitä hänen mieleensä tulee. Samaan menetelmään perustuvissa harjoituksissa katsomme erilaisia valokuvia psykoanalyytikkojen ohjauksessa ja harjoittelemme kertomaan, mitä kuvista tulee mieleen.

Kaksi ryhmää, joista toiseen mahtuu noin 40 henkilöä (Projekti-tila) ja toiseen tarvittaessa seisomapaikoille paljon enemmänkin (Suuri näyttelytila). Harjoituksen kesto noin 30 minuuttia.

Vetäjät: Anna Lilja, Marketta Tuominen, Joachim von Weissenberg, Anne Kotkavirta

 

Teatterimuseossa (2. krs)

Puhetta taiteesta ja psykoanalyysistä
Teatterimuseon lavalla katsotaan kulttuuria psykoanalyyttisten ajatusmallien kautta. Puheenvuoroissa ja keskusteluissa psykoanalyytikot sekä psykoanalyysiin perehtyneet taiteilijat ja kulttuurintuntijat kertovat klassikkoteoksista ja taiteellisesta työstä psykoanalyyttisestä näkökulmasta.

18.30–19.30
Anton Tšehovin Kolme sisarta. Keskusteluun osallistuvat kulttuuritoimittaja Tuula Viitaniemi, teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja psykoterapeutti, psykoanalyytikko Anneli Larmo. Keskustelua johdattaa Teatterimuseon johtaja Raija-Liisa Seilo.

19.30–20.30
Halusta häpeään. Aiheesta puhuu psykoterapeutti, psykoanalyytikko Jorma Myllärniemi.

Tilassa on noin 120 tuolia, lisäksi seisomapaikkoja ja lattiapaikkoja.

 

Hotelli- ja ravintolamuseossa (3. krs)

18.00–22.30
Baarista virvokkeita ja pientä syötävää.

21.00–22.30
Café Freud: Nautinnosta
Psykoanalyyttisen Yhdistyksen järjestämä keskusteluklubi Café Freud rantautuu Hotelli- ja ravintolamuseon baariin teemalla Nautinto. Psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freud näki ihmisen ensisijaisesti haluavana, tyydytyskokemuksia ja mielihyvää tavoittelevana olentona, joka joutuu sopeutumaan todellisuuden vaatimuksiin. Café Freudissa aiheesta keskustellaan vapaamuotoisesti, ja esillä on myös psykoanalyyttinen näkökulma. Keskustelun alustaa psykoanalyytikko Jussi Kotkavirta.

Baarissa on noin 40 istumapaikkaa, lisäksi seisomapaikkoja.

 

Museoiden näyttelyt ovat auki koko tapahtuman ajan klo 18–23.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Suomen Psykoanalyyttinen Yhdistys ry on psykoanalyytikkojen jäsen- ja koulutusyhteisö. Sen jäsenet ovat lääkäreitä ja psykologeja, jotka ovat suorittaneet psykoanalyytikkokoulutuksen. Suomen Psykoanalyyttinen Yhdistys on kansainvälisen psykoanalyyttisen liiton, International Psychoanalytical Associationin (IPA) jäsenyhdistys.

Haku