Teatterimuseo

Pukupäivä-nykydokumentointihanke käynnistyy!

22.01.2018

Teatterimuseo käynnistää joukkoistetun nykydokumentointihankkeen, jonka tavoitteena on saada talteen tämän päivän pukutyötä. Pukupäivä 2018 kutsuu pukualan ammattilaisia – pukusuunnittelijoita, pukujen toteuttajia, pukijoita ja pukuhuoltajia – dokumentoimaan työtään valokuvien, kirjoitusten, videoiden ja äänitteiden muodossa.

Pukuammattilaisten työn jälki näkyy näyttämöpuvuissa, elokuvissa ja televisiossa, ja luonnosten, esitysvalokuvien ja -tallenteiden kautta myös Teatterimuseon kokoelmissa. Itse työn prosesseja tallennetaan kuitenkin vähemmän. Pukututkimuksen kannalta työn arki ja prosessit ovat myös kiinnostavia, joten Teatterimuseo toivottaa hankkeen myötä toivottavasti saatavat aineistot tervetulleiksi kokoelmiin.

Pukupäivä-hanke sai alkunsa joulun alla pukusuunnittelija, tutkija Joanna Weckmanin Facebook-seinällä käydyistä keskusteluista. Enemmän hankkeen taustoista kerrotaan blogissa. Pukupäivä 2018 -hankesivu tarkempine toimintaohjeineen löytyy täältä.

Kuvassa pukusuunnittelija Liisi Tandefelt kasaamassa Majuri Totonion pukua sovitusnuken päällä. Työn alla Rasvahattu Turun Kaupunginteatterissa 1976. © Klaus Kostzubatis / Teatterimuseon arkisto

Haku