Teatterimuseo

Residenssissä työstetään tanssielokuvaa!

13.01.2023

Teatterimuseon viime vuonna aloittama tilaresidenssitoiminta jatkuu. Tämän vuoden ensimmäisessä residenssissä Teatterimuseon Maneesissa teostaan työstää kaksi taiteilijaa: ohjaaja, elokuvantekijä Vilma Tihilä ja tanssija, koreografi, tanssinopettaja Arttu Peltoniemi. Residenssiin oli avoin haku joulukuussa ja hakemuksia saapui 10. Elokuun residenssin haku aukeaa huhtikuussa.

Residenssinsä aikana Tihilä ja Peltoniemi työstävät Kanalinnut-nimistä tanssielokuvaa. Kanalinnut on Arttu Peltoniemen alkuperäisideaan pohjautuva tanssielokuva, joka on omistettu vuonna 1679 häissä tapahtuneen kalkkunatanssiksi kutsutun esityksen muistolle. Kahden miehen välinen kalkkunoiden parittelutanssiksi tulkittu tapahtuma on tuomittu Iisalmen talvikäräjillä aikanaan siveettömäksi. Tapauksesta inspiroitunut tanssielokuva kertoo kahden miehen kohtaamisesta liikkeen, herkkyyden ja fyysisen eläimellisyyden kautta.

Residenssiaika 23.1.–10.2. painottuu elokuvan työstämiseen ja jo alkaneen projektin eteenpäin viemiseen. Museokävijät saattavat osua Maneesiin yhtä aikaa taiteilijoiden kanssa, ja silloin työskentelyä saa pysähtyä hetkeksi seuraamaan. Yleisö pääsee tutustumaan taiteilijoihin myös Vilma Tihilän avoimella tanssielokuvaan johdattavalla luennolla keskiviikkona 25.1. ja Arttu Peltoniemen toiminnallisilla, yleisöä aktivoivilla luennoilla Kaapelimuseoiden yhteisessä Keho & mieli-tapahtumassa perjantaina 10.2.

”Työskentelymme koostuu käsikirjoittamisesta, tanssista, koreografian suunnittelusta sekä kuvaus- ja editointikokeiluista”, sanoo Vilma Tihilä. ”Teatterimuseon residenssi tarjoaa meille uniikin, monipuolisen työtilan sekä mahdollisuuden syventyä tähän työhön kolmen viikon ajan. On innostavaa päästä työstämään elokuvaa ympäristössä, jossa myös yleisöllä on mahdollisuus seurata prosessiamme!”

Myös Arttu Peltoniemi odottaa residenssiaikaa mielenkiinnolla: "Olen todella otettu valinnasta residenssiin. Odotan työn aloittamista inspiroivassa ympäristössä, joka tukee niin liiketutkimuksellista työskentelyä, kuin kirjoitustyötäkin.”

Teatterimuseo toivottaa uudet residenssitaiteilijat tervetulleiksi museoon ja työyhteisöömme. Residenssit ovat osoittautuneet innoittaviksi ja ilahduttaviksi, ja ne tarjoavat museolle uuden tavan olla yhteydessä esittävän taiteen tekijöihin. Yleisöillemme residenssi mahdollistaa ainutlaatuisen kurkistuksen teoksen syntyprosessiin. Tällä kertaa saamme uudenlaisen näkökulman tanssiin, kun pääsemme seuraamaan tanssielokuvan valmistumista.
 

Vilma Tihilä

Vilma Tihilä on toinen alkuvuoden residenssitaiteilijoistamme. Kuva: Otto Virtanen. Arttu Peltoniemen kuva sivun yläosassa: Senia Robbins.


Kanalinnut-tanssielokuvan työryhmä:

Ohjaaja, käsikirjoittaja Vilma Tihilä
Koreografi-tanssija, käsikirjoittaja Arttu Peltoniemi
Tanssija Timo Saari

Kanalinnut-elokuvaa tukevat Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Suomen Kulttuurirahasto.

 

Arttu Peltoniemi on helsinkiläinen tanssitaiteilija ja koreografi. Peltoniemen tausta on kansantanssissa ja hän on opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa. Peltoniemi on teoksissaan käsitellyt ihmiskuvan kysymystä suomalaisella kansantanssikentällä sekä haastanut kansallisromantiikasta kumpuavia traditionaalisia sukupuolirooleja teoksissaan. Viime vuosina Peltoniemi on valmistanut tanssiteoksia kivikautisten kalliomaalausten perusteella.

Vilma Tihilä on helsinkiläinen ohjaaja ja elokuvantekijä, joka on työssään erikoistunut tanssielokuvaan. Liikkuvan kuvan ruumiillisuus, editoinnin koreografisuus ja elokuvan poetiikka ovat Tihilän työn pääpiirteet – elokuvissaan hän kurottaa aiheisiin, joihin pääsee käsiksi intuition ja kehollisten kokemusten kautta. Tihilä on valmistunut tanssielokuvan maisteriksi London Contemporary Dance Schoolista vuonna 2019. Tihilän ohjaamat tanssielokuvat ovat kiertäneet sekä Suomessa että kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla vuodesta 2016 alkaen.

Haku